Χάος στην Ελλάδα και κίνδυνο για το ευρώ «βλέπει» η Μέρκελ

Χάος στην Ελλάδα και κίνδυνο για το ευρώ «βλέπει» η Μέρκελ

Την ίδια ώρα οι γερμανικές εφημερίδες γράφουν ότι η Αθήνα έχει χάσει τον έλεγχο των μεταναστών και προειδοποιούν: «Θα υπάρξουν νεκροί!»

Χάος στην Ελλάδα και κίνδυνο για το ευρώ «βλέπει» η Μέρκελ
Η διχόνοια που υπάρχει στην Ευρώπη
λόγω προσφυγικού
Κλείσιμο
απειλεί σοβαρά το ευρώ, προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ
καθώς οι ηγέτες της
ΕΕ ετοιμάζονται για την επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση στην οποία θα αναζητήσουν λύση στο ζήτημα του προσφυγικού.

«Αν διαλυθεί πάλι η Ευρώπη σε μικρές χώρες, τότε αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για το κοινό νόμισμα» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, χτες το βράδυ σε ομιλία της σε πολιτική εκδήλωση στη δυτική Γερμανία, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, όπου κάποιες χώρες «κάνουν τα δικά τους» και μάλιστα εις βάρος μιας άλλης χώρας όπως η Ελλάδα, δεν είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος» πρόσθεσε η ίδια.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα. 

Καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους με αποτέλεσμα η κατάσταση στα ελληνικά σύνορα να χειροτερεύει την ανθρωπιστική κρίση, η Μέρκελ προειδοποίησε τις υπόλοιπες χώρες την Κυριακή να μην επιτρέψουν το «χάος» να κυριεύσει σε μια χώρα που ήδη «έχει πολλά προβλήματα».

Πηγή: www.newmoney.gr 

Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ

«Η Αθήνα χάνει τον έλεγχο των προσφύγων» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην έγκυρη Frankfurter Allgemeine Zeitung που συνοδεύει και την φωτογραφία. «Θλιβερές εικόνες» σχολιάζει η εφημερίδα. «Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να διασπάσουν το διαχωριστικό φράχτη στη μεθόριο. Το ότι έφτασαν τα πράγματα εκεί, ήταν αναμενόμενο. Και είχε προβλεφθεί, με την προσδοκία κυρίως της Βιέννης, ότι τέτοιες θλιβερές εικόνες θα προκαλούσαν αλλαγή απόψεων στο προσφυγικό. Συντελέστηκε αυτή η μεταβολή; Προς το παρόν υπάρχει μόνο ένας καταρράκτης αλληλοκατηγοριών», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.

Ο αρθρογράφος της Südwest Presse αναρωτιέται τι θα γίνει εάν και πάλι οι πρόσφυγες επιχειρήσουν να διασπάσουν το συνοριακό φράχτη. «Θα τους βάλουν στη φυλακή; Θα γίνει αιματοκύλισμα αόπλων στην καρδιά της Ευρώπης; Απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα πρέπει να δώσουν όλοι εκείνοι που εδώ και εβδομάδες διακηρύττουν ότι το παγκόσμιο πρόβλημα των προσφύγων δεν επιλύεται με το κλείσιμο των εθνικών συνόρων».

Αλλά και η Landeszeitung από το Λίνενμπουργκ στρέφει τα πυρά της προς την Ευρώπη. «Αυτές οι εικόνες θα πρέπει να κάνουν να ντρέπονται όσοι βλέπουν την γηραιά ήπειρο ως νησίδα ευμάρειας», παρατηρεί η εφημερίδα. «Εάν παραμείνουν τα βαλκανικά κράτη σε αυτήν τη πολιτική περιχαράκωσης, τότε αναπόφευκτα θα υπάρξουν νεκροί».

Η Μέρκελ με πλοία θα μας μεταφέρει στη Γερμανία»

Η άλλη πλευρά του δράματος εκτυλίσσεται στην Αθήνα, στην πλατεία Βικτωρίας, παλαιότερα στέκι ναρκομανών, ιεροδούλων και μεταναστών από την Α. Ευρώπη. Σήμερα τη θέση τους έχουν πάρει οι πρόσφυγες. Ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung βρέθηκε εκεί και περιγράφει πως στην Ελλάδα της ύφεσης ορισμένοι θησαυρίζουν. «Send money Bagladesh, φωνάζει κάποιος, από 100 ως 500 ευρώ μόνο δύο ευρώ τα έξοδα αποστολής και οι άνθρωποι στέκονται ουρά έξω από το κατάστημα. Πιο κάτω στο Afghan Mobile Shop, όπου μπορεί κανείς να φορτίσει κινητά, να κάνει φωτοτυπίες και να βγάλει φωτογραφίες για διαβατήρια χρειάζεται να περιμένει για να κάνει τη δουλειά του. Για τα εμπορικά καταστήματα γύρω από την πλατεία Βικτωρίας οι πρόσφυγες είναι σωτηρία». Ο γερμανός συντάκτης μιλά με κάποιον Σύρο, που όπως λέει μέσω της Σμύρνης και της Χίου ήρθε στην Αθήνα και τώρα έχει εγκλωβιστεί στην πλατεία Βικτωρίας. «Εάν ήξερα ότι θα έκλειναν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ δεν θα ερχόμουν» παραδέχεται στον γερμανό ανταποκριτή. «Εδώ η κατάσταση είναι χάλια, αλλά στην Τουρκία είναι ακόμη χειρότερα. Στην Ελλάδα οι άνθρωποι προσπαθούν να μας βοηθήσουν, αλλά στην Τουρκία όλοι σκέπτονται το εαυτό τους».

Ο Σύρος αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ εφημερίδας ότι οι περισσότεροι στην πλατεία Βικτωρίας, όταν ξεκίνησαν, πίστευαν πως θα έρθει η Άνγκελα Μέρκελ με πλοία για να τους μεταφέρει στη Γερμανία. Ανάλογα μηνύματα δημοσιεύτηκαν και στο διαδίκτυο. «Το περασμένο Σεπτέμβριο η αστυνομία παρατήρησε ότι στα κινητά μιας ομάδας διασωθέντων στο Φαρμακονήσι υπήρχε ένα μήνυμα στα αραβικά με το γερμανικό θυρεό και την φωτογραφία της Μέρκελ που έγραφε ότι στις 3.9.2015 αποπλέει πλοίο του τέταρτου γερμανικού στόλου για να πάρει από την Τουρκία ένα μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων» αναφέρει ο Σύρος στη γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης