Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί, ο δικηγόρος του και δυο δικαστές!

Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί, ο δικηγόρος του και δυο δικαστές!

Για 24 ώρες θα παραμείνει προσωρινά κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα της Ναντέρ - Κατηγορείται οτι καλούσε τους δικαστές απο αριθμό τηλεφώνου που δεν ήταν στο ονομά του και ενημερωνόταν για τις προθέσεις των δικαστών σχετικά με υποθέσεις σε βάρος του - Σε συνωμοσία αποδίδουν την κράτηση «Σαρκό» οι Γκωλικοί

Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί, ο δικηγόρος του και δυο δικαστές!
Σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην πρόεδρος τη Γαλλικής Δημοκρατίας, βρίσκεται υπό κράτηση για σκάνδαλο διαφθοράς. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο Σαρκοζί κρατείται από τις γαλλικές αστυνομικές αρχές στην πόλη Ναντέρ και θα παραμείνει υπό κράτηση για 24 ώρες. Μέχρι αύριο, ο Σαρκοζί  θα παραμείνει στο κτίριο της υπηρεσίας της γαλλικής αστυνομίας που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αναφέρει η Le Monde.



Κλείσιμο
Εκτός από τον Σαρκοζί, βρίσκονται από χτες υπό κράτηση τρία άτομα: ο δικηγόρος του και δύο δικαστικοί για σκάνδαλο αθέμιτης άσκησης επιρροής και διαρροή δικαστικού απορρήτου. Ο Σαρκοζί, ο οποίος σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναμένεται τον προσεχή μήνα να ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα ως υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς, το 2017, έφτασε στις οκτώ το πρωί, ώρα Γαλλίας, στα γραφεία της αρμόδιας υπηρεσίας στην πόλη Ναντέρ. Ενα 24ωρο νωρίτερα, είχαν ανακριθεί άλλα τρία άτομα για την ίδια υπόθεση και παρέμειναν υπό κράτηση: Ο δικηγόρος του Σαρκοζί, Τιερί Χέρτσογκ, και οι δικαστικοί, μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ζιλμπέρτ Αζιμπέρ και Πατρίκ Σασού.


 
Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο Τιερί Χερτσογκ, δικηγόρος του Σαρκοζί και οι δικαστικοί Αζιμπέρ και Σασού κλήθηκαν να καταθέσουν στον ανακριτή για το αν ενημέρωναν τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας για τις «τάσεις» μέσα στο δικαστικό σώμα σχετικά με υποθέσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος του και αν επιχείρησαν να εξαγοράσουν την εύνοια δικαστών. Οι γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν επίσης έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία των τριών ανδρών και κατάσχεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα. Η τελευταία εξέλιξη συνδέεται με ένα σχετικά πρόσφατο σκάνδαλο, το οποίο έχει φθάσει στην... αυλή του Σαρκοζί και αφορά στοιχεία που προέκυψαν από τηλεφωνικές υποκλοπές.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της ιστοσελίδας «Mediapart» τον περασμένο Μάρτιο, η γαλλική Δικαιοσύνη είχε υποκλέψει τηλεφωνικές συνομιλίες του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του, οι οποίες σχετίζονταν με το γνωστό σκάνδαλο «Μπετανκούρ». Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ένοικος των Ηλυσίων είχε κατηγορηθεί, και τελικά αθωωθεί, ότι εκμεταλλεύτηκε τη σωματική και πνευματική αδυναμία της γηραιής  ιδιοκτήτριας της L'Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, για να της αποσπάσει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007. Σε ένα από τα τηλεφωνήματα, τα οποία γίνονταν σε κρυφό αριθμό κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο δικηγόρος του, Τιερί Ερζόγκ φέρεται να χαρακτηρίζει «μπάσταρδους του Μπορντό» τους δικαστές που αποφάσισαν τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Σαρκοζί, ενώ σε ένα άλλο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Le Monde», ένας από τους δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ενημέρωνε την πλευρά του Σαρκοζί για τις «τάσεις» που διαμορφώνονταν στο Δικαστήριο.

Για σκευωρία, κάνουν λόγο οι Γκωλικοί

Για «συνωμοσία» με στόχο την περιθωριοποίηση του Νικολά Σαρκοζί από την πολιτική ζωή της Γαλλίας κάνουν λόγο τα πρωτοκλασσάτα στελέχη της γαλλικής Δεξιάς, σχολιάζοντας την κράτησή του για ανάκριση από τις γαλλικές αστυνομικές αρχές στο πλαίσιο έρευνας για σκάνδαλο διαφθοράς.

Την ίδια ώρα , καλούν τους υποστηρικτές του Σαρκοζί να ξεχυθούν αύριο στους δρόμους της χώρας, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του πρώην προέδρου.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Liberation» και «Le Figaro», μηνύματα συμπαράστασης στο Νικολά Σαρκοζί που παραμένει υπό κράτηση σε υπηρεσία των γαλλικών αστυνομικών αρχών στη Ναντέρ κατακλύζουν τις τελευταίες ώρες το Twitter.

Την ίδια ώρα, πολλά στελέχη της γαλλικής Δεξιάς, σε συνεντεύξεις τους στα γαλλικά ΜΜΕ,επισημαίνουν ότι πρόκειται για «συνωμοσία» σε βάρος του πρώην προέδρου που στόχο έχει να του «κόψει» τα φτερά και να φρενάρει τις πολιτικές φιλοδοξίες του.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας,στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος (UMP) ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος το ταχύτερο ο Σαρκοζί ενώ αύριο στη Γαλλία αναμένονται διαδηλώσεις σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον πρώην ένοικο των Ηλυσίων.

Την ίδια ώρα, Γάλλοι δημοσιογράφοι κατασκηνώνουν έξω από το κτίριο της γαλλικής αστυνομίας στη Ναντέρ προκειμένου να ενημερώνουν τους πολίτες λεπτό προς λεπτό για τις εξελίξεις.

Αν και οι γαλλικές αστυνομικές αρχές έχουν δικαίωμα να έχουν υπό κράτηση 48 ώρες τον Σαρκοζί,πολλά γαλλικά ΜΜΕ πιστεύουν ότι η κράτηση για ανάκριση του πρώην προέδρου της Γαλλίας δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από ένα 24ωρο.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης