Μυστήριο με μαζικούς θανάτους ελεφάντων στη νότια Αφρική - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες;

Μυστήριο με μαζικούς θανάτους ελεφάντων στη νότια Αφρική - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες;

169 νεκροί ελέφαντες εντοπίστηκαν στη βόρεια Μποτσουάνα τον Μάιο - Τον επόμενο μήνα ο αριθμός υπερδιπλασιάστηκε - Ποιες είναι οι δύο πιο πιθανές αιτίες

guradian
Μυστήριο καλύπτει την αιτία για τους μαζικούς θανάτους ελεφάντων στη βόρεια Μποτσουάνα, με τους επιστήμονες να περιγράφουν το γεγονός ως «απειλή της διατήρησης του είδους».

Δεκάδες νεκροί ελέφαντες εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο Δέλτα του Οκαβάνγκο στις αρχές Μαΐου και μέχρι το τέλος του μήνα ο τραγικός απολογισμός είχε φθάσει στους 169.

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ο αριθμός είχε υπερδιπλασιαστεί, με το 70% των νεκρών θηλαστικών να εντοπίζεται γύρω από τρύπες με νερό, σύμφωνα με τοπικές πηγές που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμες.

Η τελευταία φορά που είχε παρατηρηθεί ένα τέτοιο φαινόμενο ήταν πριν πολύ καιρό.

Εκτός της ξηρασίας δεν μπορώ να φανταστώ άλλο λόγο για ένα τέτοιο μαζικό θάνατο, δηλώνει ο Dr. Niall McCann, διευθυντής στο μη κερδοσκοπικό καταφύγιο National Park Rescue που βρίσκεται στην Αγγλια.

Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα δεν έχει ακόμα πάρει δείγματα προς εξέταση για το τι μπορεί να προκάλεσε αυτούς τους θανάτους και έτσι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια ή για το εάν αυτό το περιστατικό εγκυμονεί κινδύνους για τον άνθρωπο. Οι δύο επικρατέστερες εκδοχές είναι η δηλητηρίαση ή ένας άγνωστος παθογόνος οργανισμός. Αρχικά ο άνθρακας θεωρήθηκε ως η πιο πιθανή αιτία αλλά η πιθανότητα αυτή αποκλείστηκε.

Κλείσιμο
Κάτοικοι της περιοχής παρατήρησαν ότι κάποιοι ελέφαντες περπατούσαν σε κύκλους, κάτι που για τους επιστήμονες αποτελεί ένδειξη νευρολογικού προβλήματος.

«Αν δει κανείς τα νεκρά θηλαστικά, θα παρατηρήσει ότι πολλά από αυτά έχουν πέσει με το πρόσωπό τους στο χώμα, κάτι που δείχνει ότι έχουν πεθάνει πολύ γρήγορα. Άλλοι προφανώς πεθαίνουν πιο αργά, όπως αυτοί που περιπλανιούνται», δήλωσε ο McCann.

1732


Ελέφαντες όλων των ηλικιών και των δύο φύλων έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Αρκετοί ζωντανοί ελέφαντες εμφανίστηκαν αδύναμοι και εξασθενημένοι, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί, μπορεί, να πεθάνουν τις επόμενες εβδομάδες.

Ανησυχία προκαλεί, όμως, το γεγονός ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερος, αφού τα μεγάλα θηλαστικά είναι δύσκολο να εντοπιστούν, σύμφωνα με τους ειδικούς.


Ειδήσεις σήμερα

Ελληνικό: Μπήκαν οι μπουλντόζες - Ξεκίνησαν εργασίες κατεδάφισης

Φωτιά σε σχολικό στην Εθνική Οδό - Μποτιλιάρισμα στον δρόμο

Ελένη Μενεγάκη: Το μεγάλο φινάλε, το «ευχαριστώ» στους τηλεθεατές και το φιλί στον Μάκη Παντζόπουλο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης