PROTOTHEMA

Πολιτική

Είπε πως φαίνεται να υπάρχει θετική βούληση

Νίμιτς από Βρυξέλλες: Μέσα στο 2018 πρέπει να λυθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Νίμιτς από Βρυξέλλες: Μέσα στο 2018 πρέπει να λυθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

«Υπάρχουν βέβαια δύσκολα θέματα και για τις δύο πλευρές αλλά θα προσπαθήσω για λύση στους επόμενους μήνες», δήλωσε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών

Θετικό είναι το κλίμα και η συγκυρία για μια λύση, σύμφωνα με τον Μάθιου Νίμιτς, το διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.


Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, έπειτα από μια δίωρη συνομιλία των δύο πλευρών, ο διαμεσολαβητής, είπε πως φαίνεται να υπάρχει θετική βούληση, ιδιαίτερα από τη πλευρά των Σκοπίων, στην εύρεση μιας λύσης και στην επίτευξη ενός συμβιβασμού, εντός του 2018. Παράλληλα ο Μάθιου Νίμιτς τόνισε πως, και στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός, φαίνεται να έχει θέληση για λύση.

Στο πλαίσιο του διαλόγου των δύο πλευρών, ο Μάθιου Νίμιτς ανακοίνωσε πως επεξεργάζεται ένα χρονοδιάγραμμα εντός των επόμενων τριών μηνών έτσι ώστε να επιτευχθεί απτή πρόοδος. 

«Δεν έχουμε ημερομηνία λύσης αλλά το γενικό πλαίσιο είναι πως στο επόμενο έτος θέλουμε να επιλυθεί το θέμα. Θέλουμε να κάνουμε μια πραγματική προσπάθεια για να έχουμε μια λύση, διότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Ήδη επεξεργαζόμαστε το ζήτημα 20 χρόνια και άλλα 10 χρόνια δεν θα μας βοηθήσουν. Υπάρχουν βέβαια δύσκολα θέματα και για τις δύο πλευρές αλλά θα προσπαθήσω για λύση στους επόμενους μήνες», δήλωσε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα ο διαμεσολαβητής τόνισε πως δεν έγινε καμία πρόταση, αλλά προσπάθεια να πλαισιωθούν οι δύο πλευρές, που έδειξαν θέληση να ακουσουν την εκαστοτε γνώμη και πιθανές λύσεις για το ζήτημα.

Πάντως σε ερώτηση για την ακριβή μορφολογία του ονόματος, ο Μάθιου Νίμιτς απάντησε πως οι συζητήσεις για το θέμα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι και οι 2 πλευρές να είναι ικανοποιημένες. 

«Μετά απο τόσα χρόνια δεν νομίζω να υπάρξει κάποια μαγική πρόταση για το όνομα πρέπει όλοι να ξανασκεφτούν το θέμα και να βρουν εναν συμβιβασμό, με πολιτική θέληση και διπλωματία θα λυθεί», είπε ο διαμεσολαβητής.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Στέλιος 12/12/201717:06

Στα νότια σκοπια υπάρχει κόσμος που κατάγεται από ελληνικούς πληθυσμόυς.η γνώμη των Αλβανών κ της Βουλγαρίας είναι σημαντική για την έπιλυση του θέματος. Η Βουλγαρία όντως δεν θέλει το Σλαβομακεδονία ,γιατί έχει τη Μακεδονία του πιριν. Το βόρεια Μακεδονία καλό είναι αρκεί να προφέρεται πάντα έτσι. Χωρίς το Μακεδονία δεν προξειυε να υπάρξει λύση ,το όνομα το πήραν ,λόγω Σαμάρα μητσοτακη κ Τιτο πιο παλιά .εληξε αυτ, τελείωσε , χωρίς μεταξύ μας λύση θα το κατοχυρώσουν , άλλωστε περίπου 130 χώρες ως Μακεδονία την δέχονται . Το τι λεει ο καθένας ανιστόρητος εδώ ,άστο , υπάρχουν ιστορικοί ,χάρτες κ μνημεία που δείχνει τα όρια της αρχαίας Μακεδονίας κ περιλαμβάνουν κ τα σύνορα της ΠΓΔΜ. Όποτε δίκαια ,γεωγραφικά , είναι Μακεδονία . Μακάρι να βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή από όλους μας. Σλαβομακεδονία , βόρεια η' νότια . Κ δεν έχει σχέση ποια κυβέρνηση είναι εδώ ,θα γίνει συμβούλιο αρχηγών κ θα είναι απόφαση κοινή ,όλων των κομμάτων .μη ξεχνάτε ότι οι δεξιοί άφησαν τα σκοπια ως Μακεδονία ,οι ΠΑΣΟΚοι έκαναν εμπάργκο ,οι Συριζαίοι δεν τους νοιάζει , όποτε θα είναι κοινή απόφαση Ζ

Απάντηση
Βουλγαρία 201712/12/201716:41

Eπειδή το θέμα θα λυθεί μέσα το 1ο εξάμηνο του 2018 ώστε να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προετοιμαστείτε για τα κάτωθι χοντρικά ονόματα: 1.Νοva Makedonia (Nέα Μακεδονία) 2.Severna Makedonia (Βόρεια Μακεδονία) Το σλαβομακεδονία δεν παίζει γιατί θα αντιδράσουν οι αλβανοί Το βαρντάρσκα μακεδονία επίσης δεν παίζει γιατί θα αντιδράσουν οι βούλγαροι που θεωρούν ότι έχουν κατοχυρώσει την διπλανή γεωγραφικά Πιρίνσκα μακεδόνια. Αυτά.

Απάντηση
stp12/12/201715:53

Το είπε ο Γκριγκόροφ, είναι Σλαύοι, το είπε ο Καραμανλής μια είναι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και είναι η Ελληνική. Όποιος τολμήσει να κάνει κάτι άλλο θα κάνει έγκλημα εναντίον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Και δεδομένου ότι οι σύντροφοι του Αλέξη έχουν εκφραστεί ανοιχτά υπέρ τους αυτό με φοβίζει. Η μόνη ελπίδα ο Αλέξης ο οποίος τα έφερε όλα τούμπα. Και επειδή δεν θέλει κανένας να του πάει κόντρα, η βουλή βλέπεις η καρέκλα, Αλέξη κάνε και μια κολοτούμπα που θα σβήσει όλες τις υπόλοιπες. Βγές μπροστά , ξεκόλλα από το 3%, για να σβήσεις τα κατακάθια της κεντροαριστεράς, τύπου Φωφης, Θεοδωράκη, Λεβέντη κλπ. Κάνε κάτι που δεν τόλμησαν ούτε οι συντηρητικοί υπερπατριώτες της ΝΔ, ούτε θα τολμήσει ποτέ κανένας Κούλης να το κάνει. Κάνε την υπέρβαση για τους σβήσεις όλους. Κάντο και βγες στις εκλογές , θα πάρουν την σκόνη, όχι μόνο για αυτό αλλά και αυτά που κάνεις και δεν τόλμησαν να κάνουν όλοι τους. Μόνο φρόντισε στις επόμενες εκλογές να ξεφορτωθείς, Καρανίκες, Φίλιδες, Γαβρόγλου, και κάτι τελειωμένες κυράτσες. Ξέρεις εσύ εδώ έστειλες την Ζωή αυτές είναι για σένα παιχνιδάκι.

Απάντηση
ΚΠ12/12/201715:52

Εννοείται σύντομα. Τώρα που είναι ακόμη οι ανθέλληνες στην εξουσία, έχουν πέσει όλα τα γεράκια για να κερδίσουν για τις χώρες τους ο,τι μπορούν. Τουρκία, Αλβανία, Φυρομ

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία