Ώρα Βερολίνου για Μητσοτάκη: Τι θα συζητήσει με Μέρκελ - Σόιμπλε

Ώρα Βερολίνου για Μητσοτάκη: Τι θα συζητήσει με Μέρκελ - Σόιμπλε

Μπορούμε να αποφύγουμε 4ο πακέτο βοήθειας με πολιτική αλλαγή, δηλώνει στην Suddeutsche Zeitung - Θα ζητήσει να δοθεί «δημοσιονομικός αέρας», δηλαδή χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για να μειωθούν φόροι και δαπάνες

Ώρα Βερολίνου για Μητσοτάκη: Τι θα συζητήσει με Μέρκελ - Σόιμπλε
Με βασικό στόχο «να προωθήσει το δικό του εθνικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, ενισχύοντας παράλληλα την αξιοπιστία της», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης
επισκέπτεται το Βερολίνο για επαφές για την καγκελάριο
Άνγκελα Μέρκελ, τον υπουργό Οικονομικών
 Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Κλείσιμο
και άλλους εκπροσώπους της πολιτικής και επιχειρηματικής τάξης της Γερμανίας.

Επιδίωξη του προέδρου της
Νέας Δημοκρατίας, όπως μεταδίδουν από το επιτελείο, είναι «να καταστήσει σε όλους σαφές ότι η σημερινή εικόνα της χώρας δεν χαρακτηρίζει το μέλλον και τις προοπτικές της πατρίδας μας και ότι η Ελλάδα με τις σωστές κινήσεις μπορεί γρήγορα να σταθεί ξανά στα πόδια της και να αποκτήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική». 

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη προβλέπει συνάντηση το μεσημέρι της Δευτέρας, στις 13:00, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος CDU με την καγκελάριο της Γερμανίας. Και αργότερα εντός της ημέρας, στη γερμανική Βουλή με βουλευτές του CDU. Το πρωί της Τρίτης, στις 11:30, θα συναντηθεί με τον κ. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία, στις 13:00 θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων της Γερμανίας.

Από το περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις συναντήσεις «λόγω του ειδικού βάρους της Γερμανίας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις». Και όπως λέγεται ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει στην κ. Μέρκελ και στον κ. Σόιμπλε τις πάγιες θέσεις της Ν.Δ. για την έξοδο από την κρίση.

«Δημοσιονομικός αέρας»


«Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πρέπει να πάνε χαμένες» είναι η θέση που θα υποστηρίξει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στους συνομιλητές του θα υπογραμμίσει ότι «έπειτα από 7 δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα πρέπει να βγει οριστικά από την κρίση και να μην μπει σε μία νέα περιδίνηση». Στην προσπάθεια αυτή, θα προσθέσει, «θα χρειαστεί η στήριξη των εταίρων της», που «δεν θα ωφελήσει μόνο την Ελλάδα, αλλά θα συμβάλλει και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα εστιάσει στο εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που, όπως θα πει, διαθέτει ο ίδιος και το κόμμα του. Ένα σχέδιο, το οποίο, όπως θα πει, «με σαφείς μεταρρυθμίσεις – που πάνε πέρα και πάνω από τα Μνημόνια – και διαφορετικό μείγμα πολιτικής», «με μείωση των φόρων και των εισφορών και παράλληλες μειώσεις δαπανών». Θα υποστηρίξει ακόμη ότι το σχέδιο του «θα συνοδεύεται από εμπροσθοβαρείς αλλαγές σε όλους τους τομείς (Παιδεία, Δημόσια Διοίκηση Δικαιοσύνη, Υγεία, κ.α.) και θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία». 

Θα επισημάνει, ωστόσο, ότι για την εφαρμογή του σχεδίου του, η Ελλάδα χρειάζεται και ο ίδιος διεκδικεί να της δοθεί «δημοσιονομικός αέρας», δηλαδή μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια. «Αυτό θα επιτρέψει να μειωθούν, περαιτέρω, οι φόροι και έτσι να αποκτήσει η χώρα ακόμα μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική», είναι η θέση του αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος επίσης υποστηρίζει ότι «κάτι τέτοιο, μπορεί να επιτευχθεί, αλλά μόνο από μία αξιόπιστη, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση».

Το μεταναστευτικό και τα σύνορα


Στις συναντήσεις που θα έχει στο Βερολίνο, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να θέσει και το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, ζητώντας μεγαλύτερη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείρισή του. Όπως θα εξηγήσει στους συνομιλητές του, «η Ν.Δ. θεωρεί ότι η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού σε προηγούμενες περιόδους έχουν πλήξει την αξιοπιστία της χώρας μας». 

Πεποίθηση της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ότι «η φύλαξη των ελληνικών συνόρων είναι πρωτίστως δική μας ευθύνη». Και σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουν ότι «η Ελλάδα χρειάζεται τη συνδρομή και της Frontex και του ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορεί να εξαρτάται από αυτούς». Θεωρούν ότι «η καλύτερη φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων είναι καθήκον της ίδιας της Ελλάδας». Όπως επίσης και ότι «θα πρέπει ως χώρα να δείξουμε μεγαλύτερη διαχειριστική επάρκεια στην υλοποίηση των σχετικών συμφωνιών». 

Στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν την ανάγκη για ταχύτερες διαδικασίες στο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, την απόκτηση ασύλου, αλλά και στις επαναπροωθήσεις όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Ενώ ζητούν από την Ε.Ε. να στηρίξει υλικά και πολιτικά την Ελλάδα και ειδικά τις περιοχές που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης αυτού του μείζονος ζητήματος. 

Μητσοτάκης στην «Suddeutsche Zeitung»: Μπορούμε να αποφύγουμε 4ο πακέτο βοήθειας με πολιτική αλλαγή


«Μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας εάν φέρουμε έγκαιρα την πολιτική αλλαγή» δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη γερμανική «Suddeutsche Zeitung», με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στο Βερολίνο και τις επικείμενες συναντήσεις του μεταξύ άλλων με την καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
«Oι Έλληνες συντηρητικοί αναζητούν εγγύτητα με το Βερολίνο», είναι ο τίτλος του επίμαχου δημοσιεύματος.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι, το γεγονός πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απειλεί εκ νέου την Αθήνα με έξοδο από την Ευρωζώνη, προσδίδει στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της στη Γερμανία μια «δική της εκρηκτικότητα».
  
Κατά τις συναντήσεις του με την καγκελάριο, τον υπουργό Οικονομικών, βουλευτές και οικονομικούς παράγοντες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει, σύμφωνα με την αρθρογράφο της γερμανικής εφημερίδας, να απαλλάξει τους δανειστές της χώρας από τον φόβο για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. 
  
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, σκοπεύει να παρουσιάσει στην frau Μέρκελ το σχέδιό του για την Ελλάδα.
   
«Εφόσον γίνει πρωθυπουργός, θέλει να επιβάλει μεταρρυθμίσεις σε συμφωνία με τους δανειστές. Σε αντάλλαγμα, αναμένει μεγαλύτερο περιθώριο στα δημοσιονομικά ζητήματα»,  αναφέρει η αρθρογράφος της εφημερίδας και προσθέτει: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εκτονώσει την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών για τους δημοσιονομικούς στόχους με έναν συμβιβασμό. Το Βερολίνο απαιτεί, η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%. Ο κ.Μητσοτάκης προτείνει τώρα πλεόνασμα 2%. Έτσι δεν θα επιβαρυνθούν τόσο πολύ τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» συνεχίζει το δημοσίευμα.
   
Από την πλευρά της, η γερμανική πλευρά προσπαθεί να υποβαθμίσει την επίσκεψη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκπληρώνει μια επιθυμία για συνομιλίες, δήλωσε η εκπρόσωπός του, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ υποστήριξε ότι η κυρία Μέρκελ θα συναντήσει τον Κυριάκο  Μητσοτάκη ως πρόεδρος της CDU. 
    

Deutsche Welle 
  
O ηγέτης της ελληνικής αντιπολίτευσης: μεταρρυθμιστής, αισιόδοξος, γράφει η Deutsche Welle και προσθέτει:΅" Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα για συνομιλίες στο Βερολίνο. Ένα σημάδι επικείμενης κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα;".


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης