Παντού «γιούχα» σε βουλευτές και υπουργούς μετά τις δηλώσεις μίσους

Παντού «γιούχα» σε βουλευτές και υπουργούς μετά τις δηλώσεις μίσους

Κατρούγκαλος και Πολάκης σε Καλαμάτα και Πτολεμαΐδα αντιμετώπισαν τις συνέπειες από το κλίμα λαϊκών αποδοκιμασιών που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Παντού «γιούχα» σε βουλευτές και υπουργούς μετά τις δηλώσεις μίσους
Το κλίμα που καλλιέργησε και ο ίδιος, αυτό των έντονων κοινωνικών ξεσπασμάτων, που συχνά έπαιρναν τη μορφή των λαϊκών αποδοκιμασιών, κατά υπουργών και πολιτικών παραγόντων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ακόμη και των φραστικών επιθέσεων ή και αποκλεισμών, έρχεται η ώρα να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ
, ως κυβερνητικό κόμμα πλέον.

Οι αντιδράσεις στις μνημονιακές πολιτικές και τα σκληρά μέτρα, που αυτές συνεπάγονται και επιβάλλουν, γίνονται ολοένα και πιο συχνές και οξείς, με ορατό το ενδεχόμενο μίας λαϊκής εξέγερσης τους αμέσως επόμενους μήνες. Και μόνο τα μέτρα που ψηφίστηκαν, αλλά και οι δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν πια στην πράξη, όπως η ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών, για τη διατήρηση των οποίων στο κράτος είχε δώσει μάχες και στήριζε ακόμα και σκληρές ακτιβιστικές ενέργειες του εργατικού κινήματος ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν ουσιαστικά «εκρηκτική ύλη» για ένα λαϊκό ξέσπασμα.

Κλείσιμο
Η δε όξυνση ή ακόμη και μία επίλυση υπαρχόντων προβλημάτων, λειτουργεί επίσης ως αφορμή για την έκφραση της λαϊκής δυσφορίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βαλτώδης κατάσταση στο χώρο της υγείας έφερε το σαββατοκύριακο τον αναπληρωτή υπουργό
Παύλο Πολάκη Υγείας αντιμέτωπο με έντονες αποδοκιμασίες, κατά την περιοδεία του στην Πτολεμαϊδα με πολίτες διαδηλωτές να του φωνάζουν «πουλημένοι»
και να διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στην περιοχή. Προ ημερών στην Αθήνα διαδηλωτές του φώναζαν έξω από το υπουργείο «υπουργέ βγες από το καβούκι σου και κατέβα κάτω».

Αλλά και στην Καλαμάτα στη διάρκεια εκδήλωσης με ομιλητή τον Γιώργο Κατρούγκαλο υπήρξε επεισοδιακή εξέλιξη με πολίτες να διαμαρτύρονται, άλλοτε ήρεμα και άλλοτε με ένταση για τις κυβερνητικές πολιτικές.

Αφορμή για την ένταση αυτή ήταν μία αποστροφή από την ομιλία του ο κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος μέσα στην αμηχανία του κατά την υποβολή ερωτήσεων από συμμετέχοντες ήταν ιδιαίτερα προκλητικός, αφού όταν κλήθηκε να μιλήσει για τα μνημόνια τα χαρακτήρισε «συμπυκνωμένο αποσταγμένο νεοφιλελευθερισμό που στο παρελθόν εφαρμόστηκε στην Χιλή του Πινοσέτ» - αυτή την πολιτική δηλαδή που υλοποιεί και ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκε ότι είναι πολιτική Πινοσέτ! Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί μεγάλη ένταση τόσο εναντίον του, όσο και μεταξύ των παρευρισκομένων, καθώς κάποιοι απαιτούσαν την αποχώρηση όσων διαμαρτύρονταν.

Λάδι στη φωτιά φαίνεται όμως να ρίχνουν και δηλώσεις όπως αυτές που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης ότι η κυβέρνηση ρίχνει τα βάρη σε εκείνους που υποστήριξαν πέρσι στο δημοψήφισμα την παραμονή στην ευρωζώνη και ότι επιλογή της είναι να «φορτώσει» με βάρη τους πλούσιους. Η εμφανώς επικοινωνιακού και αποπροσανατολιστικής τακτικής υποκριτική δήλωση, σόκαρε πολλούς και προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις και αποδοκιμασίες. Κυρίως γιατί τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση αυτή την περίοδο και οι έμμεσοι φόροι και οι μειώσεις στις συντάξεις στρέφονται εναντίον του συνόλου των πολιτών, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση υλοποιεί την πιο σκληρή «φιλοευρωπαϊκή» και νεοφιλελεύθερη πολιτική σε ορισμένους τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις των πάντων.

Όλα αυτά την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συνεχίζονται και έχουν σκοπό να ληφθούν ακόμη πιο επώδυνα μέτρα από εκείνα που ήδη ψηφίστηκαν με τα δύο νομοσχέδια για την αξιολόγηση. Ακόμη και πρόσφατες δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, όπως η μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ, από όσους δεν το δικαιούνται πλέον, είναι στον αέρα, ενώ είναι σαφές ότι ρυθμίσεις σε ζέοντα θέματα, όπως τα κόκκινα δάνεια, που απασχολούν λαϊκά στρώματα, γίνεται συζήτηση να εφαρμοστούν σε χειρότερη εκδοχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης