Κομισιόν προς Αθήνα: Έχετε τρεις μήνες για να γλιτώσετε την έξωση από τη Σένγκεν

Κομισιόν προς Αθήνα: Έχετε τρεις μήνες για να γλιτώσετε την έξωση από τη Σένγκεν

«Η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει» αναφέρεται σε έκθεση της ΕΕ μετά από επιτόπιο έλεγχο - Στο τέλος Φεβρουαρίου παραπέμπει ο Τσίπρας για τη λειτουργία των 5 hotspot στα νησιά

Κομισιόν προς Αθήνα: Έχετε τρεις μήνες για να γλιτώσετε την έξωση από τη Σένγκεν
Ένα σκληρό παζάρι σχετικά με τις ευθύνες και τα βάρη που φέρνει η προσφυγική κρίση λαμβάνει χώρα στην ΕΕ εδώ και μερικές ημέρες. Στο επίκεντρο της σκληρής διαμάχης βρίσκεται η Ελλάδα, την ώρα που όλοένα γίνονται και περισσότερες οι απειλές για το ενδεχόμενο αποπομπής της χώρας από το πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν.

Καθώς φαίνεται, κλειδί της ελάφρυνσης του προβλήματος αποτελεί η πρόοδος της εφαρμογής της συμφωνίας της 29ης Νοεμβρίου της ΕΕ με την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες η βασική αιτία που δεν εφαρμόζεται η συγκεκριμένη συμφωνία από την πλευρά της Άγκυρας είναι επειδή η ΕΕ έχει καθυστερήσει την εκταμίευση των 3 δισ. που περιλαμβάνεται σε αυτήν.

Μια γραμμή πληροφόρησης αναφέρει πως ο λόγος της καθυστέρησης είναι το γεγονός πως η Ιταλία είναι η χώρα που δημιουργεί προσκόμματα ως προς αυτό, καθώς έχει καταστήσει μέρος ενός blame game τόσο το προσφυγικό, όσο και ανοιχτά ζητήματα της οικονομικής κρίσης μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα από την πλευρά της, αφ’ ενός αντιμετωπίζει την απροθυμία ευρωπαϊκών χωρών και Τουρκίας για τα σχέδια επανεγκατάστασης και επαναπροώθησης αντίστοιχα, αφ’ ετέρου θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει τις δικές της εκκρεμότητες σε ότι αφορά την κατασκευή των hotspots.

«Θα είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα και μένει να φανεί κι αν η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα», ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, εχθές, στο Ισραήλ.
Κλείσιμο

«Η λύση του προβλήματος περνάει μέσα από μια συνεργασία με την Τουρκία και μέσα από την κατάλληλη συνεννόηση και συνεργασία και τον επιμερισμό των βαρών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, εχθές στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων όπου εξετάστηκε το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, δόθηκε προθεσμία τριών μηνών στην Αθήνα για να ελέγξει τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.
 
Η απάντηση της κυβέρνησης υπήρξε άμεση. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σήκωσε το γάντι και ουσιαστικά έδειξε προς την πλευρά χωρών της ΕΕ και της Τουρκίας για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων.
 
Συγκεκριμένα ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αν και αναγνώρισε την βελτίωση που έχει σημειωθεί τους τελευταίου δύο μήνες, επισήμανε πως η ελληνική πλευρά παρουσιάζει κενά στους τομείς της καταγραφής των προσφύγων. Αναφέρθηκε, ειδικότερα στην δακτυλοσκόπηση και στον έλεγχο των εγγράφων τους. Το σχέδιο που δημοσιεύθηκε, αν εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ τότε η Επιτροπή θα αρχίσει να εξετάζει και επίσημα κυρώσεις κατά της Αθήνας.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ένα σχέδιο έκθεσης για την εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα συζητηθεί από την επιτροπή αξιολόγησης του Συμβουλίου της Ε.Ε. και αν εγκριθεί τότε παύει να αποτελεί σχέδιο και γίνεται έκθεση, βάσει της οποίας η Κομισιόν θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στην Ελλάδα. 

Όπως ανέφερε η Κομισιόν «Το σχέδιο έκθεσης - που δεν δημοσιοποιείται - βασίζεται σε αιφνίδιες επιτόπιες επισκέψεις στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, καθώς και στη Χίο και τη Σάμο, το διάστημα 10 - 13 Νοεμβρίου 2015». 

Μερικά από τα σημεία της έκθεσης είναι τα εξής:

- Εξετάστηκε η παρουσία προσωπικού της αστυνομίας και της ακτοφυλακής στις περιοχές που ελέγχθηκαν

- Αναγνωρίστηκε η πίεση που δέχονται οι ελληνικές αρχές

- Αναφέρθηκε ο μη αποτελεσματικός έλεγχος των προσφύγων

Στο συμπέρασμα, δε, της έκθεσης υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Στην αντεπίθεση πέρασε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σε δήλωσή της ανέφερε πως η Αθήνα αφ’ ενός δεν έχει ευθύνη για τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και αφετέρου έχει ζητήσει ενίσχυση της Frontex. Επιπλέον η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να επισημάνει τα κωλύματα στο σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σχετικά υπογράμμισε:

«Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου έχει μείνει μετέωρο: από τους 160.000 πρόσφυγες, μόνο 414 έχουν μετεγκατασταθεί. Η επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης και στην Τουρκία έχει μηδαμινά αποτελέσματα παρά τις διεθνείς συμφωνίες. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η τακτική της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δεν συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος, για το οποίο απαιτείται η κοινή δράση των χωρών της Ευρώπης. Η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε από όλους να πράξουν το ίδιο».

Πάντως ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε πως οι μελλοντικές συζητήσεις για το χρέος της Ελλάδας και οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προσφυγικού είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης