Ερωτηματικά για το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που ζήτησε ο Τσίπρας από τον Παυλόπουλο

Ερωτηματικά για το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που ζήτησε ο Τσίπρας από τον Παυλόπουλο

Από τα Ιεροσόλυμα, ο Τσίπρας τηλεφώνησε στον Παυλόπουλο που έφευγε για Ρώμη - Στην ατζέντα ασφαλιστικό και προσφυγικό - Η σύσκεψη των αρχηγών θα μπορούσε να συγκληθεί ακόμα και το Σαββατοκύριακο, καθώς ο Πρόεδρος επιστρέφει Ελλάδα μεσημέρι Παρασκευής

Ερωτηματικά για το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που ζήτησε ο Τσίπρας από τον Παυλόπουλο
Σε άμεση υλοποίηση των σκέψεων που υπήρχαν για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας καθώς όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο με αφορμή το ταξίδι στο Ισραήλ, του ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το πολιτικό συμβούλιο μπορεί να διεξαχθεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο καθώς ο Προκόπης Παυλόπουλος επιστρέφει στην Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής. Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν ότι εκτός από το ασφαλιστικό στην ατζέντα θα βρεθεί και το προσφυγικό.

Με το τηλεφώνημα από τα -Ιεροσόλυμα μάλιστα - στον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Τσίπρας επισπεύδει τις πρωτοβουλίες του για τον εθνικό διάλογο, καθώς o σχεδιασμός της Δευτέρας έλεγε ότι θα κάνει τις κινήσεις του μόλις επιστρέψει από το Ισραήλ, δηλαδή από την Παρασκευή. Η επίσπευση αυτή πιθανόν συνδέεται τόσο με τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, που ζητούν οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, όσο και με μία προσπάθεια εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση της εσωκομματικής κρίσης που ταλανίζει τη ΝΔ.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να θέσει το συντομότερο την αντιπολίτευση και ειδικά την αξιωματική αντιπολίτευση προ των ευθυνών της και ενώπιον συγκεκριμένων διλημμάτων, τα οποία έτσι κι αλλιώς τίθενται από τους ίδιους δανειστές μετ’ επιτάσεως τόσο για το περιεχόμενο των πολιτικών που πρέπει να ψηφιστούν, όσο και για το χρόνο έγκρισής τους. Και να αξιοποιήσει ακριβώς αυτή την πίεση που ασκούν οι δανειστές προς την κυβέρνησή του, διοχετεύοντάς την και προς τα κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο και δέχονται επιρροές από τα ευρωπαϊκά κέντρα, τα οποία απαιτούν τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Έτσι κι αλλιώς ο πρωθυπουργός φαίνεται να έκρινε πάντως ότι δεν μπορούσε να αφήσει άλλο να σέρνεται η εξαγγελία του περί εθνικού διαλόγου, καθώς οι αρνητικές αντιδράσεις των περισσοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δημιουργούσαν ένα κλίμα απομείωσης του κύρους και της εμβέλειας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Παυλόπουλος σε Τσίπρα: Χρειάζεται γραπτό αίτημα

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον ΠτΔ να γίνει η σύσκεψη το Σάββατο, καθώς ο πρωθυπουργός την Κυριακή και τη Δευτέρα θα απουσιάζει σε Βρυξέλλες και Παρίσι.

Ο κ. Παυλόπουλος απάντησε στον πρωθυπουργό ότι για τη διεξαγωγή της σύσκεψης δεν αρκεί το προφορικό αίτημα αλλά πρέπει να κάνει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τηλεφωνικές συνενοήσεις με τους αρχηγούς και στη συνέχεια να το υποβάλλει γραπτώς στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Μόλις ο κ. Παυλόπουλος παραλάβει και επίσημα το αίτημα, θα κάνει ο ίδιος έναν κύκλο συνεννοήσεων με τους αρχηγούς για να καθοριστεί η ημέρα και η ώρα που θα συνεδριάσει το συμβούλιο.

Σημειωτέον ότι ο κ. Τσίπρας επιστρέφει από το Ισραήλ απόψε το βράδυ και προφανώς ο κύκλος των δικών του τηλεφωνημάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο το απόγευμα, όταν και επιστρέφει ο κ. Παυλόπουλος από τη Ρώμη προκειμένου να αρχίσει η επίσημη πρόσκληση των πολιτικών αρχηγών.

Από τον Πλακιωτάκη θα εκπροσωπηθεί η ΝΔ


Λίγη ώρα αφού έγινε γνωστό το αίτημα του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γα σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκπροσωπηθεί στην σύσκεψη από τον μεταβατικό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη. 

Στελέχη του κόμματος ωστόσο αναμένουν την επίσημη πρόσκληση για να λάβουν μέρος στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και θέλουν ενημέρωση για την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν προκειμένου να αξιολογηθεί αν χρειάζεται να προηγηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος προκειμένου να αποφασιστεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί ο κ. Πλακιωτάκης.

Λεβέντης: Συναίνεση δεν σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη πράγματα

Να βάλει ένα τέλος στη σεναριολογία περί συνεργασίας με την κυβέρνηση επιχείρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης δηλώνοντας το πρωί της Πέμπτης ότι «συναίνεση δεν σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη πράγματα».

«Αν αυτό έχουν στο μυαλό τους, αυτό είναι φασισμός» συμπλήρωσε. 

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης είπε ότι «κάνουν πράγματα που ούτε η χούντα δεν έκανε» επικεντρώνοντας την κριτική του στην τακτική κατάθεσης ογκοδέστατων τροπολογιών. «Είναι τρελοί και νομίζω ότι δολίως προχωρούν και σε διαδικασίες κατεπείγοντος και στην πρακτική κατάθεσης άσχετων τροπολογιών».

Χαρακτήρισε «λάθος» το ασφαλιστικό επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για περικοπή συντάξεων σε 80.000 πλούσιους με βάση εισοδηματικά κριτήρια. «Γιατί να παίρνει σύνταξη κάποιος που εισπράττει 7.000 ευρώ; Αν σταματήσει να τα εισπράττει, να επανέλθει η σύνταξή του» ανέφερε. «Με τα χρήματα αυτά δεν θα κόβαμε τις συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ» συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης