Τέλος στο όνειδος του διορισμού ημετέρων έβαλε ο Σαμαράς

Τέλος στο όνειδος του διορισμού ημετέρων έβαλε ο Σαμαράς

Με απόφαση του Α. Σαμαρά θεσμοθετείται η απαγόρευση προσλήψεων συζύγων και συγγενών μέχρι 2ου βαθμού για το σύνολο των κρατικών λειτουργών που προσλαμβάνουν μετακλητούς δημοσίους υπαλλήλους

Colpo Grosso: Σενάρια για ανταλλαγή Σκόκο με Μάντζιο
Τέλος στο όνειδος του διορισμού ημετέρων έβαλε ο Σαμαράς
Την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για το όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων στη Βουλή, με αποτέλεσμα να δώσει εντολή να θεσμοθετηθεί η απαγόρευση προσλήψεων συζύγων και συγγενών μέχρι 2ου βαθμού για το σύνολο των κρατικών λειτουργών, που δύνανται να προσλαμβάνουν μετακλητούς δημοσίους υπαλλήλους.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ώστε να αναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα πρωτοβουλία, η οποία θα αφορά στο καθεστώς προσλήψεων μετακλητών δημόσιων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι η θεσμοθέτηση απαγόρευσης προσλήψεων συζύγων και συγγενών μέχρι 2ου βαθμού για το σύνολο των κρατικών λειτουργών που δύνανται να προσλαμβάνουν μετακλητούς δημόσιους υπαλλήλους».

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόσφατα γεγονότα που φαίνεται να προκάλεσαν την «έκρηξη» του πρωθυπουργού είναι οι προκλητικές για το δημόσιο αίσθημα προσλήψεις στη Βουλή: της θυγατέρας του πρώην προέδρου της Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα, συγγενούς του Α’ Αντιπροέδρου, Γιάννη Τραγάκη, του ανιψιού του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, συγγενούς του κ. Φίλιππου Πετσάλνικου.

Κλείσιμο
Επιπροσθέτως, εντύπωση προκαλεί και ο διορισμός του κ. Νικήτα Σιώη ως μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σιώης ήταν ο άνεργος υποψήφιος του κόμματος στις Σέρρες, ο οποίος, αν και εκλέχθηκε βουλευτής, παραιτήθηκε λόγω «φόρτου εργασίας, για να προσληφθεί τελικά στη Βουλή!

Να σημειωθεί ότι μετακλητούς υπαλλήλους δικαιούνται οι: πρόεδρος της Βουλής, αντιπρόεδροι, γενικός γραμματέας, ειδικός γραμματέας, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων (Κ.Ο) οι πρώην πρωθυπουργοί που διετέλεσαν βουλευτές και αρχηγοί κόμματος, οι πρώην αντιπρόεδροι κυβερνήσεων και οι πρώην πρόεδροι Κ.Ο.

Με τον τρόπο αυτό περισσότεροι από 150 ημέτεροι «βολεύονται» στα προσωπικά γραφεία που διατηρούν στη Βουλή, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Κώστας Σημίτης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, Δημήτρης Σιούφας, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Θεόδωρος Πάγκαλος, Φίλιππος Πετσάλνικος, Βύρων Πολύδωρας κ.ά.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το σχετικό κωδικό του προϋπολογισμού της Βουλής, το ετήσιο κονδύλι για τις πληρωμές των συγκεκριμένων υπαλλήλων ανέρχεται σε 2.791.700 ευρω.

Πέραν αυτών, είναι γνωστό ότι στο παρελθόν βουλευτές και υπουργοί διόριζαν «από πόρτες και παράθυρα» στη Βουλή συζύγους, αδέλφια, παιδιά και ανίψια και, εκμεταλλευόμενοι το νόμο Σιούφα, κατάφεραν να τους νομιμοποιήσουν .  

Ενδεικτικές περιπτώσεις αποτελούν οι διορισμοί της κόρης, του κουνιάδου και του γιου του κουμπάρου του κ. Σιούφα, η ανιψιά του αντιπροέδρου της Βουλής Βαϊτση Αποστολάτου, η ανιψιά της Έλσας Παπαδημητρίου, η κόρη του πρώην υπουργού Πέτρου Μολυβιάτη, καθώς και της κόρης του κ. Πάγκαλου που στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Πάντως, η απόφαση του πρωθυπουργού δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης