«Βουλή» θύμισε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

«Βουλή» θύμισε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Παραβρέθηκαν εκτός του υπ. Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της ΝΔ, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο ΓΓ του ΚΚΕ και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων

«Βουλή» θύμισε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων παραβρέθηκε το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου στην ετήσια γενική συνέλευσή της, ενώ όλες οι πλευρές άφησαν αιχμές για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης, τη σύσταση νέας δικαστικής Ένωσης, κ.λ.π.


 
Κλείσιμο
Με την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, σχεδόν όλων των αρχηγών κομμάτων και με την παρουσία εκατοντάδων δικαστών και εισαγγελέων πραγματοποιήθηκε σήμερα η τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης των Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης
Σταύρος Κοντονής,
ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης,
η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης,
o πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και Ξένη Δημητρίου, αντίστοιχα, οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Νικόλαος Παρασκευόπουλος, πρώην πρόεδροι και εισαγγελείς, πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, πρόεδροι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.
 
Σταύρος Κοντονής

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, τόνισε ότι «όπου υπάρχει κοινό μέτωπο η διαφθορά και η διαπλοκή θα ηττηθούν κατά κράτος», ενώ εξήγγειλε την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, κάτι που αποτελεί δέσμευση για την κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι νομοθετικά η Δικαστική Αστυνομία έχει συσταθεί εδώ και δεκαετίες και η υλοποίησή της έχει εξαγγελθεί από πολλές κυβερνήσεις κατά το παρελθόν.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κοντονής απευθύνθηκε στους δικαστές και τους εισαγγελείς, σημειώνοντας με σαφήνεια πως οι πραγματικοί κίνδυνοι για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη προέρχεται από διαδίκους, οικονομικούς παράγοντες και ποδοσφαιρικές ομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι τυχόν συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών, έστω κι αν εμφανίζονται επιλύονται και κρίνονται πάντα από τον λαό.

«Παρεμβάσεις από διαδίκους και οικονομικούς παράγοντες, ακόμα και ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και πιέσεις από το εσωτερικό της Δικαιοσύνης αποτελούν εστίες παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντονής, προσθέτοντας: «όλοι αυτοί διαθέτουν μηχανισμούς χειραγώγησης στη δικαστική συνείδηση και ανεξαρτησία προκειμένου να την κατευθύνουν. Αυτοί είναι οι σημαντικοί κίνδυνοι και όχι οι συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών. Κι αν υπάρχουν τέτοιες, θα αποδοθούν ευθύνες από τον λαό. Ούτε κράτος δικαστών, όπως πολλοί δολίως λένε θα υπάρξει, ούτε η Δικαιοσύνη θα γίνει υποχείριο της κυβέρνησης», παράλληλα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση σε θέματα διαφθοράς.

«Μας κάνουν μαθήματα εντιμότητας και μάλιστα καταθέτουν προτάσεις. Είναι δικαίωμά τους. Το αμείλικτο όμως ερώτημα παραμένει. Γιατί δεν τα έπραξαν αυτά 30 χρόνια. Γιατί τα πολιτικά πρόσωπα που έλαμψαν στο πολιτικό στερέωμα δεν πήραν αυτές τις πρωτοβουλίες και κρούουν θύρες ανοικτές παραπληροφορώντας» αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνοντας την κριτική του στην αξιωματική αντιπολίτευση και ειδικώς στις πρόσφατες προτάσεις της για τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής.

Ακόμη, ο  υπουργός Δικαιοσύνης αφού αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη, επεσήμανε ότι οι δικαστές έχουν συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, σημειώνοντας με νόημα πως «η διαπλοκή θα ηττηθεί η διαπλοκή ηττήθηκε» ενώ αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις τόνισε «ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των νόμων είτε συμφωνεί είτε όχι».

Κυριάκος Μητσοτάκης
 
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο χώρο της Δικαιοσύνης κάνοντας λόγο για σωρεία παρεμβάσεων, υποβάθμιση της Δικαιοσύνης ακόμα και στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών προσωπικά αλλά και από τρομοκρατικές οργανώσεις. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει «να πληγεί η Δικαιοσύνη από την πολιτική διολίσθηση της κυβέρνησης, καθώς πλέον, όπως είπε έχουμε φαινόμενα και καθεστώς τρομοκρατίας δικαστήκαν, ειδικά το τελευταίο διάστημα, με κίνδυνο της ζωής τους, στοχοποίησης τους ακόμα και από τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς, υπονομεύει τη δικαιοσύνη και δημιουργεί  κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία.  Θα λάβουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να αναχαιτιστούν φαινόμενα σωρείας κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις, να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Πολάκης, να μπεί τέλος σε σχέδιο απαξίωσης της Δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων. Είναι αδιανότητο ο πρωθυπουργός να συναντάται με την ηγεσία της Δικαιοσύνης την παραμονή μιας σημαντικής απόφασης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα πραγματικά προβλήματα της Δικαιοσύνης, αποκλείοντας κάθε δυνατότητα ρύθμισης για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών, λέγοντας πως μια τέτοια συζήτηση είναι  «άκαιρη» και μόνο στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί.

Εξάλλου, η ΝΔ σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του ωραρίου των δικαστηρίων, αλλαγής του τρόπου επιλογής των πρόεδρων των ανωτάτων δικαστηρίων κ.λπ.  

Φώφη Γεννηματά

H  πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράτασης, Φώφη Γεννηματά, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το έργο της στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας τον λόγο του υπουργού, «διχαστικό, δηλητήριο σε μια εποχή που όπως είπε, «ολοι πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική και εκείνοι που έδεσαν τη χώρα για εκατό χρόνο στους δανειστές της».

Ακόμη, ανέφερε  οτι «μιλούν αυτοί που έχουν τοποθετήσει στη θέση του υπουργού, τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ επί ΝΔ» κάνοντας λόγο «για χαραμάδες για ενδεχόμενες εκτροπές, με παράκαμψη των συνταγματικών κανόνων και την εργαλιοποίηση της δικαιοσύνης για την επίτευξη πολιτικών στόχων».

Η κυρία Γεννημάτα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μεθοδεύσεις αυτές δεν θα περάσουν». «Είμαστε πολλοί αυτοί που είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στηρίζοντας τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», τόνισε ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα της δικαιοσύνης και των δικαστών.
 
Δημήτρης Κουτσούμπας 

 
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού έκανε αναφορά στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας τόνισε πως «δεν ταυτίζουμε το θεσμό της Δικαιοσύνης με τους δικαστές και τους εισαγγελείς. Όλους εσάς που εργάζεστε και αντιμετωπίζετε τις συνέπειες της αντιλαικής  πολιτικής. Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε δίκαιο αίτημά σας. Ο κ. Κουτσούμπας, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο χώρο της Δικαιοσύνης, στηλιτεύοντας τη στάση του πρωθυπουργού που δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τις δικαστικές ενώσεις», γεγονός που το χαρακτήρισε απαράδεκτο και εκδήλωσε την αντίθεςή του σε ενδεχόμενη διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση των ανώτατων από τους λοιπούς δικαστές.

«Εφαρμόζουν τη γνωστή πρακτική του διαίρει και βασίλευε. Το αίτημα ανώτατων δικαστών για την αύξηση του ορίου ηλικίας, πρόσθεσε  δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα δικαστών και εισαγγελέων».

Χριστόφορος Σεβαστίδης

Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης ξεκίνησαν με την κεντρική ομιλία του πρόεδρου της  ΕΔΕ Χριστόφορου Σεβαστίδη, ο οποίος κατ΄ αρχάς, επανέλαβε την αντίθεση της Ένωσης στην ίδρυση της νέας «διασπαστικής» όπως τη χαρακτήρισε Ένωση Ανωτέρων και Ανωτάτων Δικστικών Λειτουργών, ενώ επισήμανε την αντίθεσή του στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, κάτι με το ισχύον Σύνταγμα δεν μπορεί να γίνει.

Μάλιστα, τόνισε ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης είναι αντισυνταγματική, δηλαδή είναι «στρέβλωση του νοήματος του Συντάγματος». Δεν παρέλειψε ο κ. Σεβαστίδης να τονίσει ότι έφτασε η ώρα να πάψουμε πια να αποτελούμε τον αδύναμο κρίκο, το σάκο του μποξ που δέχεται αδικαιολόγητες επιθέσεις και μάλιστα πολλές φορές στην ίδια την ηθική μας υπόσταση».

Ακόμη, ο κ. Σεβαστίδης άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, κυρίως ως προς τη  δημόσια τοποθέτηση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου για παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών παρά τη σαφή συνταγματική απαγόρευση.

Κάλεσε μάλιστα να λάβουν θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα όλα τα πολιτικά κόμματα η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι επιστημονικοί φορείς.
 
Σταύρος Θεοδωράκης
 
Από το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι η χώρα μας έχει το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη και αυτή η καθυστέρηση έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην οικονομία, καθώς ποιος θέλει να βάλει τα λεφτά του σε μια χώρα που δικαιοσύνη δεν σπεύδει όσο γρήγορα θα ήθελε;

Ακόμη, ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι δυστυχώς το όνειρο παραμένει ένα, να ελέγξουν τους δικαστές.  

Βασιλική Θάνου και Ξένη Δημητρίου


Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου υπεραμύνθηκε της συνάντησης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας ότι δεν κατανοεί «την ενόχληση ορισμένων» αναφερόμενη στην αρνητική για το θέμα τοποθέτηση, λίγο νωρίτερα από τον   Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα της δικαιοσύνης σημειώνοντας πως «η νέα δικαστική ένωση δεν είναι το πρόβλημα της Δικαιοσύνης».

Η πρόεδρος του ΑΠ επανέλαβε τη θέση της που έχει και δημόσια εκφράσει ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών πρέπει να παραταθεί, επικαλούμενη ρυθμίσεις για αυξήσεις των ορίων ηλικίας που ισχύουν για τους  δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και το καθεστώς που ισχύει σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες και κάνοντας λόγο «για δυσμενή διάκριση» σε βάρος των δικαστών. 

Ακόμη, υπογράμμισε «ότι δεν πρέπει να σπεύδουν διάφοροι να μιλούν περί  αντισυνταγματικότητας» για τη ρύθμιση περί παρατάσεως του ορίου ηλικίας και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία προς θεμελίωση της θέσεώς της. 

Αμέσως μετά το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ και προεδρεύον της γενικής συνέλευσης εφέτης Νικόλαος Σαλάτας, ανέφερε ότι θα είναι η τελευταία συνέλευση που θα λάβει μέρος «ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου».

Παράλληλα, στη  συνέχεια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου τόνισε: «Η δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Η ανάστασή της είναι στα χέρια μας και χέρια των εκλεκτών προσκεκλημένων. Η Δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις».

Παναγιώτης Πικραμμένος

Ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, τόνισε ότι «υπό την ισχύ του παρόντος Συντάγματος δεν μπορεί υπάρξει παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών» και η διάταξη αυτή που θέτει όριο έχει τεθεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

Αναφερόμενος ο κ. Πικραμμένος στην τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για αντιθεσμικά κέντρα που επιχειρούν να επηρεάσουν τη Δικαιοσύνη, είπε ότι τα κέντρα υπήρχαν και θα υπάρχουν, οι δικαστές πρέπει να θωρακιστούν για να αποκρούουν τις επιρροές, ενώ σχολιάζοντας τις θέσεις  της προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης  είπε ότι «θα αισθανόμουν πιό πικραμένος» που δεν πρόλαβε την παράταση  του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και αποχώρησε από τη Δικαιοσύνη.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε μαφιόζικη και παρακρατική επίθεση στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και τόνισε ότι «το κεφάλι της ανεξάρτητης δικαιοσύνης επί πίνακι  ζητείται από την εκτελεστική  εξουσία».

Κλείνοντας η κυρία Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι «η Δικαιοσύνη αποτελεί ύψιστη κοινωνική και ιστορική ανάγκη» και προσέθεσε: «Αν δεν λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι εγκλημάτων κατά του λαού και της χώρας δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει η χώρα».

Ειρήνη Γιανναδάκη

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη ανέφερε ότι αν  και είναι γνωστά τα προβλήματα της δικαιοσύνης εν τούτοις η λύση τους μετατοπίζεται και πάλι λόγω της οικονομικής κρίσης και εξέφρασε το ερώτημα: «Αν όμως η κρίση δεν είναι παροδική, όπως φαίνεται, πώς θα λειτουργήσει η Δικαιοσύνη;» και προσέθεσε: «Κι αν καταρρεύσει το δικαστικό σύστημα  τί επιπτώσεις θα έχει στη δημοκρατία;Περιμένουμε εδώ και καιρό  μία απάντηση αντάξια του διακυβεύματος, αλλά βλέπουμε μόνο μία υπεροπτική σιωπή». 

Και κατέληξε η κυρία Γιανναδάκη: «Η Δικαιοσύνη βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, στο επίκεντρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου».

Το πανηγυρικό σκέλος της ετήσιας γενικής συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ολοκληρώθηκε και θα ξεκινήσει η εσωτερική διαδικασία της συνέλευσης.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης