Διαβάστε πώς λειτουργεί η «νιγηριανή απάτη»

Διαβάστε πώς λειτουργεί η «νιγηριανή απάτη»

«Βάφτισαν» γιο υπουργού Αφρικανό μετανάστη και έβαψαν μαύρα χρήματα για να εξαπατήσουν επιχειρηματία

Διαβάστε πώς λειτουργεί η «νιγηριανή απάτη»
Σκηνές από την ταινία «Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη» με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα θυμίζει η παρακάτω περίπτωση εξαπάτησης με τη μέθοδο της λεγόμενης «νιγηριανής απάτης» που έγινε σε βάρος μεγαλοκατασκευαστή της Γλυφάδα.

Οι δράστες, δύο Έλληνες 79 και 55 ετών και ένας 40χρονος Νιγηριανός, που συνελήφθησαν χθες από την Ασφάλεια Νοτιανατολικής Αττικής, «βάφτισαν» γιο υπουργού έναν Αφρικανό μετανάστη και έβαψαν... μαύρα χρήματα για να εξαπατήσουν τον επιχειρηματία.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένα από τους δράστες επικοινώνησε με τον επιχειρηματία ισχυριζόμενος ότι θα τον έφερνε σε επαφή με υποψήφιους αγοραστές νεόδμητης πολυκατοικίας, την οποία είχε ανεγείρει η εταιρεία του στην περιοχή της Γλυφάδας.

Κλείσιμο
Έπειτα από λίγες ημέρες, ο 79χρονος συνοδευόμενος από έναν αλλοδαπό συνεργό του, τον οποίο παρουσίασε ως γιο υπουργού από χώρα της Αφρικής, πήγαν στην έδρα της επιχείρησης και ισχυρίσθηκαν ότι, λόγω δυσκολίας στην εξαγωγή χρημάτων από τη Νιγηρία, τα χρήματα που θα έδιναν στον επιχειρηματία είχαν χρωματισθεί με μαύρο χρώμα και πώς έπειτα από κατάλληλη χημική επεξεργασία θα μπορούσαν να τα επαναφέρουν στην αρχική τους μορφή (γνωστή ως μέθοδος της «Νιγηριανής απάτης»).

Για την επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους, τα ίδια άτομα μετέβησαν εκ νέου στο γραφείο του επιχειρηματία την 1η Νοεμβρίου και προέβησαν στην επίδειξη αποχρωματισμού μαύρων χαρτονομισμάτων.

Στη συνέχεια οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραδώσει ο επιχειρηματίας στον 79χρονο το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ, ώστε να αποχρωματισθεί το τριπλάσιο ποσό.

Ωστόσο, ο επιχειρηματίας κατάλαβε ότι πρόκειται για απατεώνες και απευθύνθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής. Στις 7 Νοεμβρίου καθορίσθηκε νέο ραντεβού με τους συλληφθέντες , όπου ο επιχειρηματίας θα παρέδιδε 15.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Ο 79χρονος και ο 40χρονος αλλοδαπός συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω ενώ παραλάμβαναν τα χρήματα, ενώ ο 55χρονος συνεργός τους συνελήφθη εντός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, με το οποίο είχαν καταφθάσει στο σημείο της συνάντησης και στο οποίο τους ανέμενε.

Στην κατοχή τους και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες και στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-Μία βαλίτσα με πλήθος κομματιών μαύρου χαρτιού σε διαστάσεις χαρτονομισμάτων των 100 ευρώ.
- Μία τσάντα με τρία (3) μπουκάλια με άγνωστη χημική ουσία (υλικά που χρησιμοποιούνται στην Νιγηριανή απάτη).
-Μία αυτοσχέδια συσκευασία με 479 κομμάτια μαύρου χαρτιού με εντυπώματα του χαρτονομίσματος των 100 ευρώ.
-Ένα αεροβόλο όπλο και μεταλλικά σφαιρίδια.
-Ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (laptop).
-Μηχανισμός ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων.
-Πλήθος φιαλιδίων με άγνωστη χημική ουσία.
-Μαύρα κομμάτια χαρτιού σε μέγεθος χαρτονομισμάτων.
-15 κινητά τηλέφωνα.
-6 βιβλιάρια καταθέσεων.
-Το χρηματικό ποσό των 550 ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες είχαν συστήσει προ διμήνου κύκλωμα, το οποίο είχε διαπράξει τρεις απάτες σε βάρος Ελλήνων, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον ακόμα ένας ημεδαπός και δύο αλλοδαποί συνεργοί τους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης