«Πράσινη» αντεπίθεση από το ΕΣΥ για την εξοικονόμηση πόρων

«Πράσινη» αντεπίθεση από το ΕΣΥ για την εξοικονόμηση πόρων

Οι ηλιακοί συλλέκτες στις στέγες του νοσοκομείου Καλαμάτας θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη, περιβαλλοντικά και οικονομικά

«Πράσινη» αντεπίθεση από το ΕΣΥ για την εξοικονόμηση πόρων
Με σύμμαχό του τον… ήλιο επιχειρεί ο διοικητής του νοσοκομείου Καλαμάτας να αντιμετωπίσει το ενεργοβόρο «τέρας» που κρύβει το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης -όπως άλλωστε όλα τα νοσοκομεία και εν γένει τα δημόσια κτίρια.

Οι ηλιακοί συλλέκτες, που τοποθετήθηκαν στις στέγες του νοσοκομείου, θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη, περιβαλλοντικά και οικονομικά: η εκπομπή ρύπων και διοξειδίων του άνθρακα θα μειωθεί κατά 546, 2 τόνους τον χρόνο, ενώ το νοσοκομείο εκτιμάται ότι θα εξοικονομεί έως και 350.000 ευρώ ετησίως από τις δαπάνες για την προμήθεια πετρελαίου και την κατανάλωση ΔΕΗ.

Κλείσιμο


«Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας που έχει να επιδείξει η χώρα. Το έργο εντάχθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο στο Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ  και αφορούσε την προμήθεια και την εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος στο νοσοκομείο Καλαμάτας για τη θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού, με συνολικό προϋπολογισμό 776.130 ευρώ» λέει στο protothema.gr ο διοικητής κ. Γιώργος Μπέζος.

Στα 535 τμ της στέγης του δημόσιου νοσοκομείου τοποθετήθηκαν 235 ηλιακοί συλλέκτες και διασυνδέθηκαν με ένα δίκτυο μεμονωμένων σωληνώσεων το οποίο και μεταφέρει το παραγόμενο θερμό νερό από τους ηλιακούς συλλέκτες προς το λεβητοστάσιο του Νοσοκομείου. Εκεί έχουν εγκατασταθεί θερμοδοχεία αποθήκευσης νερού, εντός των οποίων αποθηκεύεται το παραγόμενο θερμό νερό από τα ηλιακά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον διοικητή στο νοσοκομείο πλέον βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του άλλο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων που αφορά τη ολική υποκατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο. «Τα δύο έργα εντάσσουν το νοσηλευτικό ίδρυμα σε μία άλλη κατηγορία δημόσιων κτιρίων, που μπορούν να γίνουν παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η ενεργειακή κατανάλωση στον χώρο της υγείας» λέει ο κ. Μπέζος, καταλήγοντας ότι «αν μη τι άλλο αποτελεί υπερβολή έως και πρόκληση στην πιο ηλιόλουστη περιοχή της Ευρώπης να δαπανάς ετησίως 1.000.000 ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης