Οι επτά παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της ελληνικής αγοράς

Οι επτά παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της ελληνικής αγοράς

Ανάγκη η χάραξη μίας εθνικής στρατηγικής για την επιχειρηματικότητα και τη στήριξη των μικρομεσαίων της αγοράς

Οι επτά παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της ελληνικής αγοράς
Σε επτά προσδιορίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του ΕΒΕ Πειραιά Βασίλης Κορκίδης τους παράγοντες που επηρεάζουν τη πορεία της αγοράς και επαναλαμβάνει την ανάγκη χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής για την επιχειρηματικότητα και τη στήριξη των μικρομεσαίων της αγοράς.

Σε σημερινό του άρθρο ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την αγορά. Η εκκρεμής αξιολόγηση, το μεταναστευτικό και η προσφυγική κρίση, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, το χρηματιστήριο, τα κόκκινα δάνεια, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα σενάρια περί σχεδίου δράσης του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών για την περίπτωση πτώχευσης και πολλά άλλα ζητήματα που σχετίζονται και με τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον εγείρουν αισθήματα πολιτικής και οικονομικής ανασφάλειας».

Σε ότι αφορά την πορεία της αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, αυτή επηρεάστηκε σημαντικά από τους παρακάτω 7 παράγοντες όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης:

Κλείσιμο
- Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πιστωτικά ανοίγματα: 112 δισ. ευρώ.

Από τα 60 δισ. ευρώ κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια τα 11 δισ. ευρώ οφείλουν 800 μεγάλες επιχειρήσεις, τα 28,5 δισ. ευρώ 6.000 μεσαίες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 120.000 μικρομεσαίες. Συνολικά οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν 40 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια και 20 δισ. ευρώ οι μικρομεσαίες. Οι κλάδοι με τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η κλωστοϋφαντουργία με 71%, η βιομηχανικά χαρτιού και ξύλου με 63%, ο αγροτικός κλάδος με 61%, το εμπόριο με 54%, οι κατασκευές με 49% και η μεταποίηση με 48%.

- Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία: 86,3 δισ. ευρώ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ιανουαρίου 2016, οι οφειλές νομικών προσώπων σε εφορία είναι 58,5 δισ. και σε τελωνεία 3,7 δισ. ευρώ.

- Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Το σύνολο του Ληξιπρόθεσμου Ιδιωτικού Χρέους στις αρχές του 2016 ανέρχεται στα 225 δισ. ευρώ. Η αναλογία Ληξιπρόθεσμου Ιδιωτικού Χρέος προς ΑΕΠ σε απόλυτα νούμερα είναι 128,%.

- Ακάλυπτες Επιταγές - Απλήρωτες Συναλλαγματικές. "Σύμφωνα με στοιχεία από την «Τειρεσίας ΑΕ», η αρνητική μεταβολή των τεμαχίων υποδηλώνει την απαξίωση των αξιόγραφων ως συναλλακτικών μέσων, από τη στιγμή και γίνονται όλο και λιγότερα αποδεκτά από φορείς της αγοράς" όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης