Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup: Υπάρχει πρόοδος, αλλά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν

Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup: Υπάρχει πρόοδος, αλλά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν

Ζητησε να υπάρξει άμεσα συμφωνία για συνταξιοδοτικό και ιδιωτικοποιήσεις - Μοσκοβισί: Πιθανό το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση πριν το Πάσχα - Ο επίτροπος είπε πως η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων δεν θα τις κάνει πιο εύκολες

Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup: Υπάρχει πρόοδος, αλλά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν
Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα τα οποία δεν έχουν «κλείσει» και χρειάζεται ακόμη δουλειά προκειμένου να ολοκληρωθούν σύντομα οι συζητήσεις για το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα παραπάνω ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Μάθαμε ότι υπάρχει καλή συνεργασία με τους θεσμούς», είπε ο Ολλανδός αξιωματούχος, σημειώνοντας, ωστόσο, πολλά ζητήματα μένουν «ανοιχτά» και κάλεσε Ελλάδα και θεσμούς να συνεχίσουν τις διεργασίες, ώστε να υπάρξει συμφωνία για το συνταξιοδοτικό και για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Κλείσιμο
Τέλος, ανέφερε ότι το θέμα της αποπολιτικοποίησης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα, βρίσκεται μεταξύ των θεμάτων στα οποία επικεντρώνουν την προσοχή τους οι δανειστές, επισημαίνοντας πως η τελευταία αλλαγή διοίκησης στη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων εταίρων. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ότι οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσουν να πορεύονται στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιστρέψει η ανάπτυξη, ενώ κάλεσε τα κράτη-μέλη που δεν έχουν μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια να ξοδεύουν σωστά και με λογική τα χρήματά τους. 

Όσον αφορά στην Πορτογαλία εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει δεσμευτεί για την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, αν χρειαστεί.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την Πέμπτη



Μοσκοβισί: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις 
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, συμφώνησε με τον κ. Ντάισελμπλουμ στο θέμα της Ελλάδας, λέγοντας πως υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά όπως υπογράμμισε το κλιμάκιο της τρόικα πρέπει να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στην Αθήνα.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερες συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό και το πώς θα το καλύψουμε», ανέφερε.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος Επίτροπος είπε ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα καλείται να υλοποιήσει πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις όπως το ασφαλιστικό, ωστόσο, όπως τόνισε, «είναι απαραίτητο να τις εφαρμόσει», ενώ την ίδια ώρα προειδοποίησε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η πρώτη αξιολόγηση.

Μάλιστα, είπε πως είναι ακόμη πιθανό το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση πριν το Πάσχα και τόνισε πως η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων δεν θα τις κάνει πιο εύκολες.

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης



Ρέγκλινγκ: Η Αθήνα δεν θα λάβει χρήματα χωρίς προϋποθέσεις
Για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και θεσμών μίλησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και εκείνος υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά βήματα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως υπάρχει καλή συνεργασία με την ελληνική πλευρά, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι συμφωνία είναι σαφής, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει χρήματα χωρίς προϋποθέσεις.

Πάντως, ο επικεφαλής του ESM είπε πως ορισμένα μεγέθη, όπως τα έσοδα του προϋπολογισμού, είναι καλύτερα του αναμενόμενου.

Σόιμπλε, Σαπέν, Μοσκοβισί, Σέλινγκ, Ντομπρόβσκις σε «πηγαδάκι» με τον Τσακαλώτο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης