Στο 0,05% μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Στο 0,05% μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Αγορές τιτλοποιήσεων και καλυμμένων ομολόγων 500 δισ. εξετάζει ο Ντράγκι, λέει το Reuters - Ενισχύονται οι αγορές

Στο 0,05% μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ
Την έκπληξη έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μειώνοντας τα επιτόκιά της κατά 10 μονάδες βάσης, σε νέο ιστορικό χαμηλό, σε μία προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού.

Η ανακοίνωση προκαλεί την πτώση του ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2013, στο 1,3026.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, το δ.σ. της ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση του βασικού επιτοκίου της στο 0,05% από το 0,15% και του επιτοκίου καταθέσεων (αφορά τις καταθέσεις των τραπεζών) στο -0,2% από -0,1%. Το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης μειώνεται στο 0,30%.

Πλέον αναμένεται η συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι, στις 15:30 ώρα Ελλάδος, με τις αγορές να  τρέφουν υψηλές προσδοκίες και για άλλες ανακοινώσεις, έπειτα και από το τηλεγράφημα του Reuters που θέλει την ΕΚΤ να εξετάζει κατά τη σημερινή της συνεδρίαση ένα πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιήσεων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων ύψους 500 δισ. ευρώ, το οποίο δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και σήμερα.

Οι προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ ήταν έντονες, αφότου ο Ντράγκι αναγνώρισε, στα τέλη του Αυγούστου, ότι οι αγορές είχαν αρχίσει να αμφισβητούν την ικανότητα της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Στο 0,3%, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται στα χαμηλά πέντε ετών, την ώρα που η οικονομία της περιοχής εμφάνισε μηδενική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, και σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, παραμένει χαμηλότερα από τα προ κρίσης υψηλά της. 

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης