PROTOTHEMA

Πολιτισμός

Δηλώσεις στο protothema.gr

Τασούλας για Αμφίπολη: «Περιμέναμε 2.314 χρόνια. Δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή δυο βδομάδες ακόμη;»

Τασούλας για Αμφίπολη: «Περιμέναμε 2.314 χρόνια. Δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή δυο βδομάδες ακόμη;»

Για «πολύ σημαντικό εύρημα» στον τάφο της Αμφίπολης κάνει λόγο ο υπουργός Πολιτισμού σε δηλώσεις του στο protothema 

«Πρόκειται για πολύ σημαντικό τάφο. Προφανώς υπάρχει κάποιο πολύ σημαντικό εύρημα σ' αυτό τον τάφο», επισημαίνει ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας με δηλώσεις του στο protothema.gr. Σε ερώτημα για το πότε θα υπάρχει σαφής εικόνα για το τι υπάρχει στον τάφο ο κ. Τασούλας σημειώνει: «Περιμέναμε 2.314 χρόνια. Δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή δυο-τρεις βδομάδες ακόμη;». 


Οι ανασκαφές βρίσκονται σε εξέλιξη. Οπως μας εξηγεί ο υπουργός Πολιτισμού ουσιαστικά έχει «αποκαθηλωθεί» ένας ολόκληρος λόφος και τα χώματα έχουν μεταφερθεί σε διπλανή τοποθεσία. Ο μνημειακός περίβολος του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, όπου διεξάγονται οι ανασκαφές είναι μοναδικός. Ο περίβολος, φτάνει τα 497 μέτρα και είναι σε κυκλικό σχήμα, «ένας σχεδόν τέλειος κύκλος», σμιλεμένος από το ολόλευκο μάρμαρο Θάσου. Στην κορυφή του τύμβου, έστεκε ένα μαρμάρινο λιοντάρι, ο «Λέων της Αμφίπολης», σε ύψος πάνω από 5 μέτρα.

Σύμφωνα με όσα είπε στο protothema.gr ο κ. Τασούλας σε ένα σημείο του περιβόλου το μάρμαρο είναι ανέπαφο, γεγονός που αποδίδεται στο αμμώδες χώμα το οποίο ευνοεί την συντήρηση του λευκού μαρμάρου από τη Θάσο. Ο υπουργός Πολιτισμού μετέβη σήμερα στην Αμφίπολη συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό. Ο Αντώνης Σαμαράς παρακολουθεί τις ανασκαφές στην Αμφίπολη από την εποχή που ήταν υπουργός Πολιτισμού. Μάλιστα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από το σημερινό υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα να παρακολουθεί από κοντά τις ανασκαφές στην Αμφίπολη και να τον ενημερώνει για κάθε νεότερη εξέλιξη.

Χθες Δευτέρα το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε την εκταμίευση ακόμη 50.000 ευρώ για τη συνέχιση των ανασκαφών στην Αρχαία Αμφίπολη. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. Πρόκειται άραγε για έναν μεγάλο βασιλικό τάφο; Από τη μεριά της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, τηρεί σιγή ιχθύος για το όλο ζήτημα, ενώ ενημερώνει καθημερινά για όλες τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις της το υπουργείο Πολιτισμού. Για το κρίσμο ερώτημα τι υπάρχει στον εντυπωσιακό τάφο, θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη δύο με τρεις βδομάδες, μέχρις ότου προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

mike trooper14/08/201420:26

Και έτσι ξαφνικά όλως τυχαίως στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και μετά απο σκάψιμο 400 και βάλε μέτρων κατάλαβαν οτι βρήκαν ένα πολύ σημαντικό έυρημα...μμμμάλιστα!!!ΥΓ.Να στέιλουν το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ στα Σκόπια!!!

Απάντηση
Ψήφισα Χρυσή Αυγή αλλά δεν είμαι φασίστας 14/08/201406:31

Παιδιά άκουσα ότι βρέθηκε και διαβατήριο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που γράφει ότι ήταν Έλλην.

Απάντηση
Έλεος!13/08/201415:09

Ποια υπόλοιπη Δύση; Τότε υπήρχε η πολιτισμένη Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που ήταν χριστιανική και οι βάρβαροι δυτικοί αφού στη Δύση επικράτησαν τα γερμανικά φύλα. Εμείς δεν ανήκαμε ούτε ανήκουμε σε καμιά Δύση ή Ανατολή (αν και οι πολιτισμοί από τους οποίους πήραμε ήταν ανατολικά μας και όχι δυτικά). Η Δύση μετά την πτώση του Βυζαντίου βίωσε την Αναγέννηση, ξεστραβώθηκε και πρόκοψε. Αλλά δεν μπορούσες πια να την κάνεις παρέα και να ήθελες γιατί είχες τον Τούρκο. Καμία σχέση δηλαδή με το σημερινό status quo και το κόμπλεξ που έχεις επειδή δεν είσαι υπερδύναμη πια ενώ οι χώρες της Δύσης έγιναν ασκώντας και αυτές με την σειρά τους όπως έκανες κι εσύ παλιά ιμπεριαλισμό.. Οι παπάδες, που καμία εξουσία δεν είχαν και ανεβοκατέβαιναν με εντολή αυτοκράτορα δεν ήταν οι μόνοι ή όλοι ανθενωτικοί και βασικά δεν κολλάνε στο όλο θέμα. Να θυμάσαι όμως πως πέρα από όλα τα άλλα η ιστορία έχει διδάξει ένα βασικό. Ότι ο τροχός γυρίζει..Και μάλλον εκεί βρισκόμαστε τώρα καθώς βλέπω τη Δύση να πέφτει από το θρόνο.. Μάλλον θα χρειαστεί να επαναταυτιστείς με όποιον αναδυθεί σε superstar του κόσμου σε λίγο..

Απάντηση
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ13/08/201413:05

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΣΚΑΠΑΝΗ...ΟΣΟ ΣΚΑΒΕΙΣ ΒΛΕΠΩ ΛΥΠΗΜΕΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ...ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΣ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ...ΣΑΣΤΙΣΜΕΝΟΙ... ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία