Lucifer: Από τον Κάτω Κόσμο στο Λος Άντζελες

Lucifer: Από τον Κάτω Κόσμο στο Λος Άντζελες

Μία από τις πολυαναμενόμενες σειρές της φετινής σεζόν έκανε το ντεμπούτο της την περασμένη Δευτέρα. Τι εντυπώσεις άφησε;

Lucifer: Από τον Κάτω Κόσμο στο Λος Άντζελες
Ο οργανισμός One Million Moms είναι έξαλλος με μία συγκεκριμένη σειρά! Και δεν περιορίζεται μόνο στα λόγια, προβαίνει και σε πράξεις. Δημιούργησε μία καμπάνια καλώντας τον κόσμο να στηρίξει ένα ψήφισμα που θα απευθυνόταν στο FOX με σκοπό το κόψιμο του “Lucifer”, το οποίο «θα εξωραΐσει τον Σατανά, παρουσιάζοντάς τον ως ένα φιλεύσπλαχνο, αρεστό πρόσωπο σε ανθρώπινη σάρκα». Αυτή η εκστρατεία, ωστόσο, δεν πτόησε το αμερικανικό κανάλι, το οποίο πρόβαλε κανονικά την πρεμιέρα της σειράς την περασμένη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου. Το One Million Moms δεν πτοήθηκε από αυτό το πισωγύρισμα και επανήλθε καλώντας τις μαμάδες σε όλες τις γωνιές της χώρας να μποϊκοτάρουν την αλυσίδα εστιατορίων Olive Garden, η οποία είχε την ιδέα να μπει ως χορηγός στην εκπομπή.

Παρά τις αντιδράσεις, το “Lucifer” στην πρεμιέρα του σημείωσε μία στιβαρή επίδοση όσον αφορά στην τηλεθέαση: 7,2 εκατ. τηλεθεατές. Πέραν από τη διαφήμιση που έκαναν στη σειρά οι ιερεμιάδες του One Million Moms (δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα), το “Lucifer” ήταν ούτως ή άλλως μία από τις αναμενόμενες σειρές της φετινής σεζόν, προκαλώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια στο κοινό που παρακολούθησε τον πιλότο του πριν από ένα εξάμηνο στο Comic Con του Σαν Ντιέγκο. Και δικαιολογημένα έως έναν βαθμό, μια και πρόκειται για μία γοητευτικά εξωφρενική σειρά με άφθονες δόσεις χιούμορ, που δεν της λείπουν, όμως, και ορισμένα μειονεκτήματα.


Το βασικό καστ της σειράς
Κλείσιμο

Και για να σε κατατοπίσουμε λίγο καλύτερα σε περίπτωση που δεν έχεις μάθει μέχρι στιγμής το story, τα πράγματα έχουν κάπως έτσι: ο Εωσφόρος (Τομ Έλις) κουράστηκε με τα καθήκοντά του στην Κόλαση και αποφασίζει να διώξει όλους τους… θαμώνες, να κλείσει το μαγαζί και να ανοίξει ένα άλλο στο Λος Άντζελες! Ο πετυχημένος πια ιδιοκτήτης του κλαμπ Lux κάνει μεγάλη ζωή ανάμεσα στους θνητούς, μέχρι που μία γνωστή του δολοφονείται μπροστά στα μάτια του. Έτσι, αναλαμβάνει δράση για να βρει ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την αποτρόπαια πράξη και συνεργάζεται με την αστυνομία - μία συνεργασία που πρόκειται να συνεχιστεί και στον υπόλοιπο κύκλο, όχι πάντα προς ικανοποίηση της ντετέκτιβ Κλόι Ντάνσερ (Λόρεν Τζέρμαν). Παράλληλα, οι Ουρανοί βρίσκονται σε αναστάτωση από αυτήν την πράξη του Lucifer και ο άγγελος Amenadiel προσπαθεί επιτακτικά να του αλλάξει γνώμη…


Ο Amenadiel δεν είναι ενθουσιασμένος με τη συνταξιοδότηση του Lucifer

Το “Lucifer” διαθέτει εξαρχής μία πολύ καλή μαγιά, καθώς στηρίζεται στον ομώνυμο χαρακτήρα που εμπνεύστηκε ο Νιλ Γκέιμαν για τη σειρά κόμικς “The Sandman” της Vertigo/DC. Ο Εωσφόρος δεν ήταν ο κεντρικός ήρωας της συγκεκριμένης σειράς˙ έκανε το ντεμπούτο του στην ιστορία “Season of Mists”, στην οποία μονοπώλησε και το ενδιαφέρον. Στην αποτύπωσή του στο χαρτί, ο Γκέιμαν έδωσε ως πρότυπο τον ένα και μοναδικό Ντέιβιντ Μπάουι! Η σπιρτάδα (μέχρι και Τζον Μίλτον παραθέτει) και το φλεγματικό χιούμορ του Lucifer ήταν εμφανές σε όλους τους διαλόγους. Για παράδειγμα, όταν ο Μορφέας επισκέπτεται την Κόλαση για να ελευθερώσει μία αγαπημένη του, τη συναντά άδεια. «Θέλεις να μάθεις τι έγινε; Παραιτήθηκα», του λέει ο Lucifer με το πλατύ χαμόγελο ενός ατόμου που πιστεύει ότι μόλις κατάφερε κάτι σπουδαίο. Και όταν ο Μορφέας λέει ότι δεν τον πιστεύει, τότε ο Εωσφόρος επιμένει: «Σταμάτησα. Παραιτήθηκα. Φεύγω. Πόσο πιο απλά να το πω;». Ο Lucifer το είπε και το έκανε. Και όταν πέφτει πάνω σε κάποιον που ξέμεινε πίσω, που ήθελε να παραμείνει εκεί για να τιμωρηθεί για τα εγκλήματά του, ο άρχοντας του κάτω κόσμου του λέει αδιάφορα: «Δεν με νοιάζουν τα εγκλήματά σου. Θέλω να φύγεις».

Η αιτία πίσω από αυτή τη συμπεριφορά είναι η κούραση, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος αναπολεί την εποχή που ήταν άγγελος και σκέφτεται ότι τελικά εξαπατήθηκε, υπηρετώντας απλά ένα τμήμα του Μεγάλου Σχεδίου του Πατέρα του με την απόφασή του να επαναστατήσει. Όσο για τις κακές πράξεις των ανθρώπων; «Χρησιμοποιούν το όνομά μου, λες και ξοδεύω ολόκληρη τη μέρα μου καθισμένος στους ώμους τους, αναγκάζοντάς τους να κάνουν πράγματα που σε διαφορετική περίπτωση θα έβρισκαν αποκρουστικά. “Ο διάβολος με έβαλε να το κάνω”. Ποτέ δεν έβαλα κανέναν να κάνει τίποτα. Ποτέ». Και κάπως έτσι, βάζει τον Μορφέα να του κόψει τα φτερά, του δίνει το κλειδί της Κόλασης και εξαφανίζεται…


Το εξώφυλλο του τέταρτου τόμου του "Sandman", στον οποίο κάνει ντεμπούτο ο Εωσφόρος

Αν και η ιστορία της σειράς αποκλίνει εξαιρετικά από αυτή των κόμικς (όρεξη είχε ο Εωσφόρος να παριστάνει τον Σέρλοκ…), το χάρισμα του Lucifer παρέμεινε αναλλοίωτο στη μικρή οθόνη. Ας είναι καλά ο Τομ Έλις, ο οποίος έχει μετατρέψει τη σειρά σε ένα ουσιαστικά one man show χάρη στο χιούμορ και τη γοητεία του. Σχολιάζοντας τις αποκλίσεις από το κόμικ, ο Έλις επισημαίνει στο Variety ότι, η σειρά «δεν προοριζόταν να γίνει μία ακριβής αναπαραγωγή του [κόμικ]. Βρήκε τον δικό της τόνο και δεν περιορίζεται στον κόσμο του κόμικ. Αυτό που λατρεύω σε αυτή είναι ότι έκανε έναν χαρακτήρα κόμικ να έλθει σε αυτόν τον κόσμο και να βιώσει τον πραγματικό κόσμο και όχι τον κόσμο του κόμικ. Βρήκε αρκετά γρήγορα τη φωνή της και την πήγαμε στο Comic Con πέρυσι. Ήταν πραγματικά ευχάριστο να δούμε την αντίδραση του κόσμου. Νομίζω ότι αυτοί που είδαν τον πιλότο εξεπλάγησαν ευχάριστα με τη σειρά, με το πόσο αστεία είναι, καθώς και με το πόσο πολύ διέφερε από αυτό που περίμεναν να δουν». Ίσως να είναι καλύτερα έτσι, γιατί το “Constantine” που φιλοδοξούσε να κινηθεί πιο κοντά στον κόσμο των κόμικς είδαμε τι κατάληξη είχε.


Η Κλόι Ντάνσερ είναι η ντετέκτιβ που αναγκάζεται να συνεργαστεί με την αυτού... σκοτεινότητα

Λόγω του περιεχομένου της, η σειρά εγείρει αναπόφευκτα ορισμένα φιλοσοφικά/θεολογικά ερωτήματα. Ο πιλότος ασχολείται με ορισμένα από αυτά, αλλά μόνο ακροθιγώς. Για παράδειγμα, ο “Lucifer” είναι αυτός που είναι λόγω της φύσης του ή επειδή ανήκει σε ένα ευρύτερο σχέδιο του Πατέρα του; Ή τι θα γινόταν εάν δεν υπήρχε Κόλαση; Δυστυχώς, όμως, αυτά δεν εξετάζονται περαιτέρω, με τους παραγωγούς να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο πώς θα βρεθεί ο ένοχος του εγκλήματος. Είναι, βέβαια, πολύ νωρίς να κρίνουμε. Ίσως αυτό να ήταν συνειδητή επιλογή των δημιουργών της σειράς, οι οποίοι ήθελαν να δώσουν περισσότερη έμφαση στη δράση και το χιούμορ για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό και όχι να το αποξενώσουν από την αρχή με «βαριά», αλλά και δύσκολα θεωρητικά ζητήματα. Ελπίζουμε να αλλάξει αυτό στη συνέχεια, προκειμένου το “Lucifer” να μην εγκλωβιστεί σε ένα μοτίβο «βρες τον δολοφόνο» κάθε εβδομάδα. Τέτοιες σειρές υπάρχουν, εξάλλου, πάρα πολλές.


Ο Lucifer και η πιστή ακόλουθός του, Maze

Όσο για τις αντιδράσεις που συνάντησε η σειρά από μία μερίδα κόσμου που θεώρησε ότι απειλούνται τα πιστεύω του, ο Έλις έχει επίσης κάτι να πει: «Συγκεκριμένες ομάδες βγήκαν μπροστά για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Βρίσκω ενδιαφέρον το πώς ο κόσμος σχολιάζει πράγματα που δεν έχουν δει. Λέει πολλά περισσότερα για αυτούς παρά για αυτό που κάνουμε εμείς». Είναι κάτι που νομίζω ότι ισχύει όχι μόνο στην Αμερική, αλλά σε όλες τις χώρες του κόσμου…



Όσο για την επί της ουσίας κριτική; Αρκετοί σχολίασαν το γεγονός ότι η σειρά -τουλάχιστον στην αρχή της- μοιάζει αρκετά με άλλες ως προς το μοτίβο της. Η ιστορία ενός ατόμου με ιδιαίτερες ικανότητες που αποφασίζει να συνεργαστεί με την αστυνομία δεν είναι νέα. Την έχουμε συναντήσει σε σειρές όπως το “Mentalist” ή το “Lie to me” με τον Τιμ Ροθ. Άλλοι σχολιάζουν τις περιορισμένες ικανότητες του Lucifer: κυρίως μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επιδιώξουν τις κρυμμένες επιθυμίες τους και μπορεί να τους εκμαιεύσει την αλήθεια (όχι πάντα, βέβαια). Παρ’ όλα αυτά, το κοινό εψήφισε. Ανάμεσα στις σειρές του FOX που έκαναν πρεμιέρα αυτή τη σεζόν, το “Lucifer” μοιράζεται με το “Rosewood” τη θέση με την υψηλότερη τηλεθέαση (όσον αφορά στις πρεμιέρες των σειρών). Και στο IMDB δεν τα πάει άσχημα, με βαθμολογία 8,7. Η ουσία, ωστόσο, είναι ότι χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο δείγμα για να φτάσουμε σε οριστικά συμπεράσματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης