Σταμάτης: Η κυβέρνηση θα πάει μέχρι την προεδρική εκλογή του Μαρτίου

Σταμάτης: Η κυβέρνηση θα πάει μέχρι την προεδρική εκλογή του Μαρτίου

«Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο» - Ο υπουργός Επικρατείας απέρριψε κατηγορηματικά πρόωρη ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας - Σύγκρουση με Τσίπρα, που μίλησε για περιφρόνηση της Δημοκρατίας και επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αφορμή την τροπολογία για τα ΜΜΕ

Σταμάτης: Η κυβέρνηση θα πάει μέχρι την προεδρική εκλογή του Μαρτίου
Στη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια που δίνει το Σύνταγμα και το συνταγματικό έθιμο, προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Η αντιπαράθεση εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Β' Θερινού Τμήματος της Βουλής, όπου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Σταμάτης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί απολύτως θεσμικά και απέρριψε ακόμα και την πρόωρη ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κλείσιμο
Ανέφερε πως το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κριθεί στο Κοινοβούλιο, εν ανάγκη και στην τρίτη ψηφοφορία.

"Θα εξαντλήσουμε τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει το Σύνταγμα και το συνταγματικό έθιμο" τόνισε.

Ασκώντας κριτική στην ομιλία του κ. Τσίπρα, είπε ότι από τον τρόπο που πλησιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τους ενστόλους, γίνεται φανερό ότι θέλει να τους εξαπατήσει. Αναρωτήθηκε επίσης από που απορρέει το συμπέρασμα ότι χαρίζονται χρέη στους εκδότες και υποστήριξε ότι, αντίθετα, η κυβέρνηση εχθές τόλμησε να ανατρέψει μια νοσηρή κατάσταση.

Ο κ. Σταμάτης, αναφερόμενος στην προ μηνών αντίδρασή του, όταν κατατέθηκε πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι, αν δεχθεί ότι εξαπατήθηκε από τον κ. Τσίπρα, τότε έχει εξαπατηθεί άλλη μια φορά έξω από το γήπεδο Χαριλάου από κάποιον που έπαιζε τον "παπά"...

Απαντώντας στον κ. Σταμάτη, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για περιφρονητική αντιμετώπιση του πρωθυπουργού προς τους αρχηγούς των κομμάτων και θύμισε τη φράση του Καμύ: «Δεν υπάρχει πιο ποταπό αίσθημα εχθρότητας, από αυτήν που αισθάνεται κάποιος προς κάποιον που αντιστέκεται σε κάτι, στο οποίο ο ίδιος έχει υποκύψει».

Η ομιλία Τσίπρα

Σε θέματα δημοκρατίας και διαπλοκής αναφέρθηκε στην ομιλία του στη συνεδρίαση του Β' Θερινού Τμήματος της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά θύμισε ότι, πριν από δύο μήνες η Βουλή έκλεισε αιφνιδιαστικά και ο λόγος που επικαλέστηκε ήταν ότι δεν υπήρχε κυβερνητικό έργο, ενώ στο μεσοδιάστημα κατατέθηκαν επτά νομοσχέδια.

"Η μεθόδευση δείχνει όχι μόνο το φόβο απέναντι στο λαό, αλλά και σε κάθε δημοκρατική διαδικασία" τόνισε και είπε ότι ζούμε πρωτόγνωρες αντικοινοβουλευτικές στιγμές, σημειώνοντας πως "τέτοια περιφρόνηση της δημοκρατίας δεν έχει υπάρξει στα κοινοβουλευτικά χρονικά".

Ανέφερε ως παραδείγματα τις πολιτικές επιστρατεύσεις και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Υπογράμμισε επίσης πως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει βρει μια μέρα να απαντήσει στους αρχηγούς των κομμάτων, αποδεικνύει ποια είναι η αντίληψή του για τον κοινοβουλευτισμό.

Θύμισε επίσης την πρόταση μομφής που αποδέχτηκε, όπως είπε, ο υπουργός Επικρατείας.

Μιλώντας για τη χθεσινή τροπολογία που αφορά στο χώρο της ενημέρωσης, είπε πως έγιναν καθεστώς τα δωράκια σε συμφέροντα με άσχετες τροπολογίες. Έκανε λόγο για εξυπηρέτηση ειδικών επιχειρηματικών συμφερόντων, στην οποία προβαίνει η κυβέρνηση και έφερε ως παράδειγμα τους αυτοκινητόδρομους, "που ανέλαβε το Δημόσιο το κόστος της χρεοκοπίας".

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί διάλυση των τελευταίων υπολυμάτων κοινωνικού κράτους και διερωτήθηκε "τι απέγινε αυτή η μεγάλη αγάπη σας για τους ενστόλους, από την πολλή αγάπη και το σφικταγκάλιασμα θα τους πνίξετε".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι "η αληθινή αγάπη του κ. Σαμάρα και της κυβέρνησής του είναι προς τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ" -των χρεοκοπημένων ΜΜΕ, όπως είπε. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έφερε μια τροπολογία δεκάδων σελίδων και αποκάλυψε τη δωρεά στη διαπλοκή.

"Η διαπλοκή συντάσσει τη θέλησή της" υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι χαρίζονται χρέη σε χρεοκοπημένες επιχειρήσεις ΜΜΕ. Μίλησε, δε, για μάγκες της διαπλοκής που, ενώ χρωστάνε, παίρνουν δημόσια έργα και κουρεύονται τα δάνεια τους.

Είπε επίσης ότι δεν είναι και μικρός ο ρόλος των ΜΜΕ, αν δεν προσπαθούσαν να κάνουν το μαύρο άσπρο. «Αυτή τη στήριξη ο κ. Σαμαράς δεν είναι αγνώμων, την ανταποδίδει» είπε.

Συμπλήρωσε, δε, ότι τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί, ιδίως όσοι πάρουν μέρος σε αυτή την άθλια συναλλαγή. "Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε, είναι να ξηλώσουμε τη διαπλοκή των ΜΜΕ" κατέληξε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης