«Μάχη» για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

«Μάχη» για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

«Πέρασαν», έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο επίμαχες διατάξεις για τα δάση, αν και υπήρχαν αντιδράσεις και από βουλευτές της συγκυβέρνησης - Τι προβλέπουν οι «επίμαχες» ρυθμίσεις

«Μάχη» για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή
Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή.

Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, καθώς σε μια σειρά από ρυθμίσεις διαφώνησαν έντονα βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι αλλαγές για το "πόθεν έσχες" πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων, όπως και η κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων προκηρύξεων του Δημοσίου και των ΟΤΑ στον Τύπο.

Κλείσιμο
Το βράδυ της Τρίτης διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία, που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για δύο διατάξεις του νομοσχεδίου για τα δάση, το οποίο ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πρώτη διάταξη, για την οποία ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απλοποιεί και διευκολύνει την αδειοδότηση δόμησης σε χώρους μεταλλευτικών εργασιών, όπως π.χ. στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Η δεύτερη διάταξη σχετίζεται με τον αποχαρακτηρισμό, υπό προϋποθέσεις, δασικών εκτάσεων. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη δηλώσει πως, στην περίπτωση που αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, θα προβούν στην κατάργηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Σε σχετική εκδήλωση ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας είχε τονίσει: «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να κάνουμε σαφές πως η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα καταργήσει αμέσως μόλις αναλάβει την κυβερνητική εξουσία όλες τις διατάξεις που χαρίζουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως θα κάνει το ίδιο και για τους αιγιαλούς και τις ακτές».

Τελικά, και οι δύο διατάξεις πέρασαν με ψήφους 50 υπέρ - 47 κατά.



Τι προβλέπουν οι διατάξεις για τα δάση

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δάση αποτελεί τμήμα ενός πολυνομοσχεδίου-«σκούπα» του υπουργείου Περιβάλλοντος που συμπεριλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και την ιδιωτική πολεοδόμηση.

Αποτέλεσε μάλιστα αντικείμενο μακρύ διαλόγου με την Τρόικα, καθώς οι αλλαγές στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση και ήταν μέσα στα προαπαιτούμενα για την δόση του Ιουλίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Νίκος Ταγαράς, έχει παραδεχτεί ότι το νέο νομοσχέδιο διαπνέεται από την ανάγκη διευκόλυνσης των επενδυτών, ωστόσο υποστηρίζει ότι επιλύει παθογένειες της νομοθεσίας ετών και δίνει λύσεις σε χιλιάδες πολίτες που ταλαιπωρούνται από τις αποφάσεις της διοίκησης και για χρόνια είναι εγκλωβισμένοι, χωρίς να μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Το ΥΠΕΚΑ υπογραμμίζει την πρόνοια για πρώτη φορά του θεσμικού πλαισίου, οποιαδήποτε μορφής επέμβαση μέσα σε δασική έκταση να αντικαθίσταται με δαπάνη του ιδιώτη με αντίστοιχη όμορη δασωμένη ή αναδασωτέα έκταση.

Όπως τονίζουν, όλα τα προτεινόμενα έργα μέσα δάση θα θεσπίζονται με Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα περνούν από τον προληπτικό έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης