Βάζοντας μουσική στο λευκό πανί

Βάζοντας μουσική στο λευκό πανί

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το InMute Festival θα δώσει νέα διάσταση στη σχέση του κινηματογράφου και της μουσικής

Βάζοντας μουσική στο λευκό πανί
Ο κινηματογράφος συναντά τη μουσική πειραματική σκηνή και όλοι οι φίλοι των δύο τεχνών δίνουν ραντεβού σήμερα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το InMute Festival '15 είναι γεγονός και θα παρουσιάσει στο κτίριο της Συγγρού μια ιδιότυπη σχέση μεταξύ εικόνας και ήχου. Το φεστιβάλ εξερευνά τον αχαρτογράφητο χώρο μεταξύ του κινηματογράφου και των καινοτόμων τάσεων που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στις ηχητικές τέχνες και την παγκόσμια πειραματική μουσική σκηνή.

Η τρίτη έκδοση του InMute Festival προτείνει ακόμα μία σειρά από μοναδικές συνυπάρξεις και συνομιλίες ήχου και κινούμενης εικόνας, σε ένα τριήμερο πρόγραμμα όπου κυριαρχούν ο αυτοσχεδιασμός, η ζωντανή περφόρμανς και η αλληλεπίδραση αναλογικού και ψηφιακού, προγραμματισμένου και τυχαίου. Έλληνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δική τους προσέγγιση στο θέμα «ήχος και κινούμενη εικόνα», ενώ παράλληλα το φεστιβάλ διατηρεί μια σταθερή αναφορά σε αριστουργήματα της εποχής του βωβού κινηματογράφου, με προβολές ταινιών όπως το Sunrise (1927) του Γερμανού W.F. Murnau ή το La Coquille et le Clergyman (1928) της Γαλλίδας Germaine Dulac.

Κλείσιμο
Το Φεστιβάλ θα αρχίσει σήμερα με τον πρωτοπόρο Άγγλο κινηματογραφιστή Greg Pope ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο Cipher Screen, σε συνεργασία με τον Έλληνα μουσικό Κωστή Κηλύμη, ο οποίος θα επεξεργάζεται ζωντανά τους ήχους που παράγουν οι μηχανές προβολής φιλμ 16mm. Χαράζοντας και σχεδιάζοντας πάνω σε φιλμ τα οποία προβάλλει ζωντανά με μηχανές 16mm, ο κινηματογραφιστής Greg Pope έχει αναπτύξει τις τελευταίες δεκαετίες μια ιδιαίτερη μορφή ζωντανών οπτικοακουστικών παραστάσεων. Δημιουργώντας κινούμενες εικόνες ζωντανά επί σκηνής με αναλογικά μέσα, αναπτύσσει μια αφηρημένη αφήγηση σε καταιγιστικούς ρυθμούς.

Τη σκυτάλη θα πάρει η πολυοργανίστρια, συνθέτρια και sound artist Maya Dunietz που κινείται με χαρακτηριστική άνεση μεταξύ ακαδημαϊκού και underground. Με μεγάλη εμπειρία στη συνάντηση του βωβού κινηματογράφου με τη σύγχρονη μουσική, καθώς η ίδια επιμελείται αντίστοιχο φεστιβάλ στο Τελ Αβίβ, θα έρθει στην Αθήνα παρέα με τον Αμερικάνο καλλιτέχνη Φριτς Ουέλτς για μια δυναμική περφόρμανς που βασίζεται κυρίως στη χρήση της φωνής και εξελίσσεται παράλληλα με την προβολή της σουρεαλιστικής ταινίας της Ζερμαίν Ντυλάκ, La Coquille et le Clergyman.

Το Σάββατο το κοινό θα απολαύσει το ντουέτο της Γεωργίας Σαγρή και του Δημήτρη Παπαδάτου που επανέρχεται ύστερα από ένα διάλειμμα έξι ετών, προσεγγίζοντας επί σκηνής τη σχετικά άγνωστη βωβή ταινία Lot in Sodom. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το Hypnosis Display, μια σύμπραξη της μουσικού Grouper (Liz Haris) με τον κινηματογραφιστή Paul Clipson, που αποτελεί ένα οπτικοακουστικό στοχασμό πάνω στη σύγχρονη Αμερική.

Το φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή 1 Νοεμβρίου με τον Νίκο Βελιώτη που θα συνοδεύει ηχητικά την ταινία [2012] του Ιάπωνα κινηματογραφιστή Μακίνο Τακάσι. Επίσης οι KTL θα παρουσιάσουν ένα επιβλητικό ζωντανό soundtrack μιας ταινίας που έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη της εποχής του βωβού κινηματογράφου, το δράμα του Μουρνάου, Sunrise: A Song of Two Humans. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ηχητική προσέγγιση, η οποία δεν έχει αφήσει κανέναν αδιάφορο όπου κι αν έχει παιχτεί στην Ευρώπη, ύστερα από την αρχική ανάθεση του Μουσείου του Λούβρου στους KTL το 2010.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης