Πώς θα διαλέξω τον σκύλο μου;

Πώς θα διαλέξω τον σκύλο μου;

Ο σκύλος που θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς σας είναι ένα ζωντανό πλάσμα, με δικά του χαρακτηριστικά, ανάγκες, προτιμήσεις και ιδιαιτερότητες

skylos3
Η απόκτηση ενός σκύλου είναι απόφαση ζωής. Για να πάρετε τη σωστή απόφαση, δεν θα πρέπει να βιαστείτε. Ο σκύλος που θα επιλέξετε, θα είναι μέλος της οικογένειάς σας για αρκετά χρόνια, άρα θα πρέπει να έχει έναν χαρακτήρα που θα σας επιτρέψει να συνυπάρχετε αρμονικά μαζί του.
«Πολλές φορές εντυπωσιαζόμαστε από την επιβλητική εικόνα ενός μεγαλοσώμου σκύλου. Είναι, όμως, ο ιδανικός σκύλος για εμάς;».
Στο ερώτημα αυτό ο εκπαιδευτής σκύλων, Πέτρος Εμμανουήλ Μητσάκος, απαντά ότι «η επιλογή ενός κατάλληλου για εμάς σκύλου θα φέρει αγάπη και χαρά στη ζωή μας, ενώ μια λάθος επιλογή θα προκαλέσει προβλήματα τα οποία, συχνά, οδηγούν σε αδιέξοδα».

Αν ψάχνουμε έναν σκύλο συντροφιάς, υπογραμμίζει ο κ. Μητσάκος, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο. Υπάρχουν πολλά σκυλάκια, είτε ημίαιμα είτε κάποιας φυλής, που περιμένουν να βρουν σπίτι. Αν, όμως, επιθυμούμε να αποκτήσουμε έναν καθαρόαιμο σκύλο, οφείλουμε να ενημερωθούμε για τα χαρακτηριστικά της φυλής του. Ένα Τζακ Ράσελ, για παράδειγμα, χρειάζεται πολλή εκτόνωση, ενώ ένα αγγλικό Μπουλντόγκ λιγότερη. Ένα Ροτβάιλερ απαιτεί περισσότερη ενασχόληση, ενώ ένα Κοκκόνι ή ένα Λαμπραντόρ, ενδεχομένως, να μπορούμε να τα διαχειριστούμε πιο εύκολα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε εκτροφέα.

Ανεξαρτήτως της επιλογής μας, μεταξύ σκύλου φυλής ή ημίαιμου, όπως αναφέρει ο κ. Μητσάκος, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε πολλούς παράγοντες, προτού επιλέξουμε τον σκύλο που θα μας συντροφεύει για 8-18 χρόνια. Ορισμένοι από αυτούς είναι:

Η οικονομική μας κατάσταση. Είναι δεδομένο πως θα χρειαστούν χρήματα για το φαγητό του σκύλου μας. Ένας μεγαλόσωμος σκύλος καταναλώνει ημερησίως μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από έναν μικρόσωμο. Επίσης, πάντα θα πρέπει να υπολογίζουμε έξοδα για τον κτηνίατρο (εμβολιασμό, εξετάσεις κ.λπ).
Κλείσιμο
Ο χρόνος που μπορούμε να διαθέσουμε. Άλλοι σκύλοι έχουν περισσότερες απαιτήσεις ως προς την εκτόνωση και την ενασχόλησή μαζί τους κι άλλοι λιγότερες.
Η εμπειρία μας με σκυλιά στο παρελθόν είναι ένα πολύ σημαντικό κριτήριο. Ιδανικά, ο πρώτος μας σκύλος θα πρέπει να είναι ήπιου ταμπεραμέντου, έτσι ώστε η διαχείρισή του από εμάς να είναι πιο εύκολη.
Ο χώρος στον οποίον ζούμε, εάν ζούμε μόνοι ή με οικογένεια, η δουλειά μας και οι καθημερινές μας δραστηριότητες.
«Όπως κι αν κινηθούμε, όποιον σκύλο και αν διαλέξουμε», καταλήγει ο κ. Μητσάκος, «ο εκπαιδευτής δεν υπάρχει μόνο για να
μας λύνει προβλήματα που έχουν, ήδη, δημιουργηθεί. Είναι εκείνος, που θα μας συμβουλεύσει σωστά, ώστε να επιλέξουμε τον
κατάλληλο για εμάς σκύλο και, παράλληλα, θα μας βοηθήσει να τον μεγαλώσουμε σωστά, εξηγώντας μας τι πρέπει να κάνουμε,
ώστε να συμβιώσουμε αρμονικά μαζί του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης