*Γράφει η Ζωή Σιούτη, M.Sc. & M.Ed., Κλινική και Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, και Θεραπεύτρια CBT, ACT και EMDRΤ
Το πένθος είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης και συνοδεύεται από συναισθήματα θλίψης, φόβου, ενοχής, θυμού και απελπισίας. Η κατάσταση του πένθους περιγράφεται ως μια συναισθηματική εμπειρία που απαιτεί την ικανότητα εντοπισμού στρατηγικών για την αποδοχή του θανάτου και την προσαρμογή σε αυτόν. Μεταξύ των πιο κοινών στρατηγικών για την αντιμετώπιση της θλίψης είναι η πρακτική των τελετουργιών. Παραδοσιακά, οι κοινωνίες χρησιμοποιούσαν τελετουργικά ως έναν τρόπο βοήθειας στους πενθούντες, προκειμένου οι τελευταίοι να αντιμετωπίσουν τα δυσφορικά συναισθήματά τους κατά τη διαδικασία του πένθους. Στη σύγχρονη εποχή, ένας τρόπος έκφρασης, βίωσης και αντιμετώπισης του πένθους είναι και η καταφυγή στις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ).
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν ένα μεγάλο αριθμό εργαλείων για την έκφραση συναισθημάτων. Για παράδειγμα, το Facebook διαθέτει μια υπηρεσία όπου οι χρήστες δημιουργούν σελίδες στη μνήμη θανόντων φίλων και συγγενών. Μάλιστα, οι χρήστες της εν λόγω πλατφόρμας συχνά δημιουργούν αυθόρμητα διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης των πενθούντων, στις οποίες διαμοιράζεται περιεχόμενο, εκφράζονται συναισθήματα και προσφέρεται αμοιβαία βοήθεια. Έτσι, η αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχει εμπειρίες ανάλογες με αυτές που οι πενθούντες βίωναν κατά το παρελθόν μόνο μέσω των μνημοσύνων ή της μετάβασής τους στον τόπο ταφής του αγαπημένου τους προσώπου.
Διαβάστε περισσότερα στο
ygeiamou.gr