Αναπνευστικές λοιμώξεις – Θνησιμότητα: Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο επικίνδυνη

Αναπνευστικές λοιμώξεις – Θνησιμότητα: Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο επικίνδυνη

Θα μπορούσε η κλιματική αλλαγή να επηρεάσει μέχρι και τους θανάτους λόγω αναπνευστικών νοσημάτων; Μια νεότερη μελέτη κατέληξε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με την εποχή που σημειώνονται περισσότεροι θάνατοι στα νοσοκομεία

ezgif_com-webp-to-jpg_-_2023-11-08T101524_147
Αν και ο χειμώνας είναι συνήθως η περίοδος που υπάρχει μεγάλη συσσώρευση περιστατικών με αναπνευστικές λοιμώξεις στα νοσοκομεία, και οι καλοκαιρινοί μήνες κρύβουν παρόμοιο κίνδυνο -και ακόμα μεγαλύτερο- με κύριο ένοχο την κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health-Europe και διεκπεραιώθηκε από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), συμπέρανε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσε να επιδεινώσει την επιβάρυνση της ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας από αναπνευστικά νοσήματα κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τη συσχέτιση μεταξύ της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και της ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας από αναπνευστικές νόσους στις επαρχίες της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης την περίοδο μεταξύ του 2006 και του 2019. Και στις δύο τοποθεσίες, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία (μαζί με εκείνων που κατέληξαν σε θάνατο) ήταν υψηλότερος κατά την ψυχρή περίοδο και χαμηλότερος κατά τη θερμή περίοδο, με μέγιστο τον Ιανουάριο και ελάχιστο τον Αύγουστο. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις εισαγωγές στο νοσοκομείο, οι οποίες ήταν υψηλότερες κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου, η μέγιστη επίπτωση της θνησιμότητας των νοσηλευόμενων ασθενών σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και συνδέθηκε στενά με τις υψηλές θερμοκρασίες.



Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης