«Κατέλαβαν» και το Γράμμο τα μινκ που απελευθερώθηκαν από τη Σιάτιστα!

Τα γουνοφόρα σαρκοφάρα ζώα έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο οικοσύστημα της περιοχής - Τα μινκ σκοτώνουν περισσότερα ζώα από όσα χρειάζονται για να τραφούν

Η απελευθέρωση πάνω από 50.000 γουνοφόρων μινκ, τον Αύγουστο του 2010, από μονάδες εκτροφής στο Χιλιόδεντρο και τη Σιάτιστα, έχουν οδηγήσει σήμερα σε ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη την περιοχή, μέχρι και το Γράμμο.

Άγνωστοι, τότε, είχαν ανοίξει τα κλουβιά και είχαν αφήσει τα ζώα να «πλημμυρίσουν» τον κάμπο της Καστοριάς, με αποτέλεσμα τη διατάραξη του οικοσυστήματος αφού πρόκειται για ξενικό είδος. Πολλά ζώα βέβαια είχαν συλλεχθεί, άλλα είχαν πέσει θύματα τροχαίων ατυχημάτων, ωστόσο κάποια κατάφεραν να διαφύγουν και, όπως φαίνεται, να εγκατασταθούν και να αναπαραχθούν στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ξενικό είδος.

«Μιλάμε για ένα σαρκοφάγο θηλαστικό που προτιμάει τις υδάτινες περιοχές και τρώει από λαγούς και κουνέλια μέχρι πουλιά που κάνουν τις φωλιές τους στα καλάμια της λίμνης Καστοριάς» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιχθυολόγος και διευθύντρια του Ενυδρείου Καστοριάς, Αννα Λάτσιου. 

Όπως εξήγησε η κ. Λάτσιου, το μινκ έχει ένα ξεχωριστό τρόπο να τρέφεται αφού σκοτώνει περισσότερα ζώα απ΄ ό,τι χρειάζεται για να τραφεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα πνίγει και τα αφήνει ή τα πάει στη φωλιά του».
Επιπλέον, το μινκ έχει σχετικά εύκολη αναπαραγωγή με αποτέλεσμα να γίνεται επιτακτική η ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου διαχείρισης, με τη σύνταξη μελέτης περιορισμού του είδους.

«Από μια ενέργεια κάποιων που αυτοαποκαλούνται 'οικολόγοι', έχει διαταραχθεί το οικοσύστημα και απαιτούνται άμεσα μέτρα» εκτιμά η κ. Λάτσιου.

Την ίδια εκτίμηση κάνει και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, που έχει επανειλημμένα απευθυνθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη λήψη μέτρων.

«Πιστεύω ότι έχουν ήδη αναπαραχθεί δύο ή τρεις φορές, με τον πληθυσμό τους να φτάνει πλέον μέχρι τις παρυφές του Γράμμου και τα αλβανικά σύνορα» λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος, άποψη που συμμερίζεται και ο δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος.

«Τα βρίσκεις παντού στην περιοχή μας και, μάλιστα, δεν διστάζουν να επιτεθούν σε κοτέτσια» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκοσλιόπουλος.

Σημαντικά όμως είναι τα προβλήματα που δημιουργούν στην ορνιθοπανίδα της λίμνης Καστοριάς, όπου τα πιο πολλά ενδιαιτήματα, όπως αναφέρει ο κ.Παναγιωτόπουλος ο οποίος είναι μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας (ΕΟΕ), τείνουν να εκλείψουν.

«Το μινκ είναι μεγάλος θηρευτής και αναταγωνιστικό είδος με τη βίδρα, την οποία έχει καταφέρει να εκτοπίσει. Παράλληλα, παρυδάτια πουλιά που κάνουν φωλιές στα καλάμια, όπως πάπιες και νερόκοτες έχουν σχεδόν εξαφανισθεί, αφού γίνονται εύκολα θηράματα» τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρινίζοντας ότι, σύμφωνα με στοιχεία από καταμετρήσεις πουλιών, την τελευταία 15ετία, οι πληθυσμοί κάποιων ειδών έχουν μειωθεί αισθητά εξαιτίας των μινκ.

«Έχουμε ζητήσει πολλές φορές να γίνει κάτι για την εξάπλωση των γουνοφόρων μινκ, αλλά δεν έχουμε εισακουσθεί και φοβάμαι πως αν συνεχισθεί αυτό, τα επόμενα χρόνια θα θρηνήσουμε πολλά είδη της ορνιθοπανίδας» σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια των αγνώστων να απελευθερώσουν τα μινκ, πριν από 4 χρόνια, «εξτρεμιστική με μεγάλες και διογκούμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον».

“Κανείς δεν έχει παρακολουθήσει επισταμένως το φαινόμενο, υπάρχει μόνο μια επιδερμική αντιμετώπιση που αν δεν αλλάξει, οι ανατροπές στο οικοσύστημα θα είναι πολύ μεγάλες” καταλήγει.
Νατάσα Καραθάνου

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Θανάσης

Από μια ενέργεια κάποιων που αυτοαποκαλούνται 'οικολόγοι', έχει διαταραχθεί το οικοσύστημα και απαιτούνται άμεσα μέτρα εκτιμά η κ. Λάτσιου. Από τους γουναράδες έχει διαταραχθεί το οικοσύστημα και όχι από αυτούς που (δεν) αυτοαποκαλούνται οικολόγοι. Αν θέλετε άμεσα μέτρα, κλείστε τα γουναράδικα. Έχουμε ζητήσει πολλές φορές να γίνει κάτι για την εξάπλωση των γουνοφόρων μινκ, αλλά δεν έχουμε εισακουσθεί Να κλείσουν τα κολαστήρια των γουναράδων ζητήσατε ποτέ;

am

Οι-κολο-γοι

τι λές ρε δολοφόνε έμπορα; σου φταίνε τα μίνκ;

Για τα ζώα εκτροφείου οι συνθήκες διαβίωσης είναι τόσο μαρτυρικές όσο και ο θάνατός τους. Τα κλουβιά είναι πολύ μικρά για εξοικονόμηση χώρου με δικτυωτό πάτωμα για να πέφτουν κάτω οι ακαθαρσίες και να μη χρειάζεται συχνά ο καθαρισμός των περιττωμάτων τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πόδια των ζώων είναι μονίμως τραυματισμένα... Η ακινησία έντονος συνωστισμός συρμάτινο δάπεδο κ.τ.λ. είναι στρεσογόνοι παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς ακόμα και κανιβαλισμού!Μέθοδοι θανάτωσης: θανάτωση με αέρια, πρωκτική ηλεκτροπληξία, σπάσιμο λαιμού, πνίξιμο, δηλητηρίαση με στρυχνίνη ή την εξάτμιση ενός φορτηγού, θάλαμο αποσυμπίεσης, σφυροκόπημα μέχρι θανάτου και τέλος, το ζωντανό γδάρσιμο αφού τις περισσότερες φορές τα ζώα διατηρούν ή ανακτούν τις αισθήσεις τους κατά τη στιγμή του γδαρσίματος.Οι «οικολογικές» γούνες: Κάθε βιζόν που γδέρνεται από τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων παράγει περίπου 44 κιλά περιττωμάτων στη διάρκεια της ζωής του. Τα απόβλητα από εκτροφεία γουνοφόρων ζώων δηλητηριάζουν τις υδροφόρες οδούς. Καθώς και τον αέρα με την απελευθέρωση αμμωνίας. Γούνες ποτίζονται με χημικές ουσίες για να μην αποσυντεθούν στην ντουλάπα του αγοραστή, ενώ η παραγωγή γούνας γενικότερα μολύνει το περιβάλλον και καταναλώνει πολύτιμους πόρους. Για την παραγωγή ενός και μόνο γούνινου παλτού σε ένα εκτροφείο γούνας χρειάζεται να καταναλωθεί 15 φορές περισσότερη ενέργεια έναντι της παραγωγής ενός παλτού faux - γούνας.«Μπρος τα κάλλη τι είναι ο φόνος!» Τα ζώα που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της γούνας τους, ΔΕΝ ΘΑΝΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ ΑΝΩΔΥΝΑ. Οι καταναλωτές πρέπει να ξέρουν, ότι κάθε γούνινο παλτό, επένδυση, ή κομμάτι φινιρίσματος αντιπροσωπεύει το βασανισμό των ζώων, είτε αυτά είχαν εκτραφεί ή παγιδευτεί, ή ακόμα κι αν ήταν αγέννητα. Αυτή η φρικαλεότητα θα σταματήσει μόνο όταν ο κόσμος αρνηθεί να αγοράσει ή να φορέσει γούνα κι όταν το κράτος σταματήσει να επιδοτεί τους εκτροφείς.Η ανθρώπινη ματαιοδοξία είναι ο μοναδικός λόγος θανάτωσης αυτών των ζώων. Ομορφιά δεν είναι τα άψυχα γουνοδέρματα. Η γούνα πονάει τα ζώα από τα οποία αφαιρείται βίαια, και επιβαρύνει το περιβάλλον το οποίο η βιομηχανία της φρίκης μολύνει ασύστολα. Πάρτε θέση απέναντι σε αυτήν την σκληρότητα, ως άνθρωποι και ως καταναλωτές!

σπυρος

οικολογοι-γαγγρενα-καταρα,του τοπου.εχετε ισοπεδωσει κ ξεφτιλισειτην εννοια της οικολογιας.αναθεμα κ αν ξημερωσατε ποτε σε βουνοκορφη,αναθεμα αν νιωσατε ποτε στο κορμι σας τη δυναμη της φυσης.καταληψιες των ΄'οβαλ' γραφειων καθε ΜΚΟ(μπιζνα καλα οργανωμενη)αιδως αργειοι,σας σιχαθηκαμε ολοι.

E.M.

Ή να τα μαζέψουν κι αυτοί που τα κουβάλησαν και θέτουν σε κίνδυνο εμάς, αυτά και το περιβάλλον για να πλουτίσουν παράγοντας φρου- φρου κι αρώματα.

Φάνης Βορεινάκης

Φίλε Φασούλα, παλιέ μου φοιτητή, τότε με την "απελευθέρωση" των εκτρεφόμενων μινκ, ένας άλλος παλιός φοιτητής μας του ΤΕΙ Μεσολογγίου, ο Μάρτιν Γκαίτλιχ, φυσιοδίφης, εξέχον στέλεχος της Εταρίας Προστασίας της Φύσης, προειδοποιούσε για το ότι έμελλε να συμβεί, δηλ. τις οικολογικές καταστροφές που περιγράφονται σήμερα, από την εξάπλωση του ξενικού είδους του μινκ. Οι εγκληματικές αυτές ενέργειες, των οπαδών αυτών της "βαθειάς οικολογίας", δεν είναι παρά μόνο η παιδική και αγράμματη μίμηση, παρόμοιων ξένων τάσεων, κατο το "monkey see, monkey does".

τσίου

Να κάνουμε μια ΜΚΟ για την προστασία του μινκ του Γράμμου αμέσως!!!

ΑΧ ΑΥΤΟΙ ΟΙ...ΚΟΛΟΓΟΙ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ ΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ....ΕΛΕΟΣ..

john fistikis

Πως λένε την γριά που ασχολείτε με τα οικολογικά ;;;; ΟΙΚΟΛΟΓΡΙΑ !!!

ΟΥΣΤ

ΛΟΥΛΗ ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ. ΤΑ ΜΙΝΚ ΑΠΟ ΟΣΟ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΣΩΓΑΜΠΡΟΥΣ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dogs_event

Το event, για μικρούς και μεγάλους, διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων και στόχο έχει να φέρει σε επαφή ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια αγάπη για τα ζώα, να τους ψυχαγωγήσει με τραγούδια, παιχνίδια, photo booth, face painting, bazaar, καθώς και να δώσει την ευκαιρία υιοθεσίας αδέσποτων σκύλων.

karcharias

Εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα στο Μαϊάμι αποφάσισαν να διερευνήσουν τις διατροφικές συνήθειες των πλατυκέφαλων καρχαριών, αφότου διάβασαν σε άρθρα ότι το είδος αυτό τρώει συχνά θαλάσσιο χορτάρι

1