Περού: Οι αρχές κατέστρεψαν 250.000 στρέμματα με κόκα

Περού: Οι αρχές κατέστρεψαν 250.000 στρέμματα με κόκα

Οι παράνομες καλλιέργειες βρίσκονταν στην κοιλάδα Ουάγιαγα και σε μια ζώνη της ζούγκλας που εκτείνεται στις περιοχές Αγιακούτσο, Ουανκαβέλικα, Κούσκο και Χουνίν

peru_coca
Οι περουβιανές αρχές ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι κατέστρεψαν παράνομες καλλιέργειας κόκας σε εκτάσεις 250.000 στρεμμάτων και πλέον σε απομακρυσμένες κοιλάδες όπου δρουν διακινητές ναρκωτικών και τα τελευταία εναπομείναντα μέλη της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι.

Οι παράνομες καλλιέργειες βρίσκονταν στην κοιλάδα Ουάγιαγα και σε μια ζώνη της ζούγκλας που εκτείνεται στις περιοχές Αγιακούτσο, Ουανκαβέλικα, Κούσκο και Χουνίν.

«Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στους αστυνομικούς, τους στρατιωτικούς και τους εργαζόμενους στο Ειδικό Πρόγραμμα Ελέγχου και Μείωσης των Παράνομων Καλλιεργειών (σ.σ. CORAH, άοπλοι πολίτες) οι οποίοι με τη δουλειά τους, τις θυσίες τους, την αφοσίωσή τους, ξεπέρασαν τους στόχους» που είχαν οριστεί, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Μοράν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σε αστυνομικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Χουνίν (κεντρικά).

Πάνω από τις μισές παράνομες καλλιέργειες στο Περού βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές (τουλάχιστον 240.000 στρέμματα από το εκτιμώμενο σύνολο των 490.000 στρεμμάτων).

Οι επιχειρήσεις που έγιναν επέτρεψαν, παρά τις «δύσκολες συνθήκες», να «μειωθεί η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης και να ενισχυθούν οι παγκόσμιες προσπάθειες πρόληψης της τοξικομανίας», δήλωσε με ικανοποίηση ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Περού, ο Κρίσνα Ουρς, ο οποίος συνόδευσε τον Μοράν.

Το Περού, μαζί με την Κολομβία και τη Βολιβία, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς φύλλων κόκας και κοκαΐνης παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Κλείσιμο
Πάντως, οι καλλιέργειες κόκας είναι νόμιμες έως μια συγκεκριμένη ποσότητα στο Περού. Αυτή η παραγωγή χρησιμοποιείται για προαιώνιες παραδοσιακές χρήσεις, όπως για εκχυλίσματα, αφεψήματα (για παράδειγμα το τσάι κόκας) κ.ά.

Μολονότι η μαοϊστική οργάνωση ανταρτών Φωτεινό Μονοπάτι ηττήθηκε στρατιωτικά πριν από περίπου είκοσι χρόνια, έχουν απομείνει μερικοί μαχητές της διασκορπισμένοι σε απομονωμένες περιοχές της ζούγκλας, ορισμένες από τις οποίες χαρακτηρίζονται ως ακόμη και σήμερα από τις αρχές του Περού εμπόλεμες ζώνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης