Brexit: Για συμφωνία της τελευταίας στιγμής φουλάρει ο Τζόνσον

Brexit: Για συμφωνία της τελευταίας στιγμής φουλάρει ο Τζόνσον

Κυβερνητικές πηγές του Λονδίνου επιμένουν ότι υπάρχει μία αυξανόμενη αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής σε συνάντηση κορυφής της Ε.Ε τον Οκτώβριο

boris01-mesa
Πατάει γκάζια ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δίνοντας εντολή στους Βρετανούς αξιωματούχους να συνομιλούν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους γα το θέμα του Brexit.

Ο εκκεντρικός «Bojo» —όπως είναι το παρατσούκλι του— θέλει να δώσει τον τόνο στις διαπραγματεύσεις με τις Bρυξέλλες ορίζοντας το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε εντολή στους Βρετανούς αξιωματούχους να αρχίσουν τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα σε μία προσπάθεια να «σκοτώσουν» το θέμα της ιρλανδικής ασφάλειας —γνωστό και ως backstop— και να συνάψουν την τελευταία στιγμή συμφωνία για το Brexit», όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Την καλοκαιρινή περίοδο δεν υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ. Για το λόγο αυτό ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ αποφάσισε να «ενθαρρύνει τις συνομιλίες» με τους ηγέτες της Ε.Ε, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές στην βρετανική εφημερίδα.

Η κίνηση αυτή θεωρείται μια προσπάθεια του Τζόνσον να μεταπείσει τους «αντάρτες» βουλευτές να στηρίξουν το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε και να μην προσπαθήσουν να του σκάψουν τον λάκκο την ερχόμενη εβδομάδα. Η «συμμαχία κατά του Τζόνσον» που έχει ήδη συσταθεί στη Βρετανία έχει στόχο να ανατρέψει τον Βρετανό πρωθυπουργό λίγο πριν το κλείσιμο της βουλής των Κοινοτήτων. Η βρετανική βουλή θα παραμείνει κλειστή από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε (31 Οκτωβρίου), όπως αποφάσισε ο Βρετανός πρωθυπουργός έχοντας λάβει τις «ευλογίες» της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ υποστηρίζει ότι, μετά το «πραξικοπηματικό» σχέδιο του Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες της βρετανικής βουλής επί πέντε εβδομάδες, είναι σε εξέλιξη σοβαρές συνομιλίες στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές του Λονδίνου επιμένουν ότι υπάρχει μία αυξανόμενη αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής σε συνάντηση κορυφής της Ε.Ε τον Οκτώβριο, λίγες ημέρες μετά την επαναλειτουργία του βουλής.

Πηγή που δεν κατονομάζεται δήλωσε ότι, παρόλο που οι δύο πλευρές παρέμειναν «σε κάποια απόσταση μεταξύ τους σε βασικά ζητήματα», υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι δύο πλευρές είναι «πρόθυμες να εργαστούν σκληρά για να βρουν έναν δρόμο, δημιουργώντας αυταρχικά συστήματα κυριαρχίας».

-  Αρνητική ήταν η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου του Εδιμβούργου στο αίτημα βουλευτών για ακύρωση της απόφασης του Τζόνσον, σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης