Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής το Brexit

may_099

Oι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζονται για μια γεμάτη Σύνοδο κορυφής τη Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, όπου θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, για το ζήτημα αποφυγής ενός σκληρού συνόρου στα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας

Με τη πιθανότητα ενός «σκληρού Brexit» να γίνεται όλο και πιο πιθανή, οι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζονται για μια γεμάτη Σύνοδο κορυφής τη Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, αλλά και ένα δείπνο εργασίας εξαιρετικής σημασίας το αυριανό βράδυ.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ έφτασαν σε ένα ακόμη αδιέξοδο τη Κυριακή, με τον Ευρωπαίο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης Μισέλ Μπαρνιέ να παραδέχεται πως δεν υπάρχει πρόοδος σε κάποια σημαντικά ζητήματα, φωτογραφίζοντας βεβαίως το ζήτημα αποφυγής ενός σκληρού συνόρου στα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας - Ιρλανδίας με την ολοκλήρωση του Brexit.

Στο πλαίσιο αυτό οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν αύριο ένα δείπνο εργασίας, παρουσία του Μισέλ Μπαρνιέ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ αλλά και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγίανι με σκοπό τη προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής τις επόμενες ημέρες αλλά και την ανταλλαγή απόψεων για το τι μέλλει γενέσθαι στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Το δείπνο θα προηγηθεί μια ενημέρωση των ηγετών από τη Βρετανή πρωθυπουργό Τερίζα Μέι, η οποία έπειτα θα αποχωρήσει και θα αφήσει τους 27 να συζητήσουν.

Έμφαση στη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το Ευρω Ατλαντικό εμπόριο

Σε άλλα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο των ηγετών, στο επίκεντρο συνεχίζει να βρίσκεται η εμβάθυνση και μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης αλλά και το ζήτημα των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - ΕΕ σχετικά με την αποφυγή σε πρώτη φάση δασμών και σε δεύτερη ενός εμπορικού πολέμου. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ αναμένεται να ενημερώσει του ηγέτες για τις προσπάθειες που έχουν γίνει για εύρεση συμβιβασμού με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, από κοινού με τον Κεντρικό Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι θα ενημερώσει τους ηγέτες για τη πρόοδο που γίνεται στην ολοκλήρωση του πλάνου μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης από τους υπουργούς Οικονομικών.

Αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής Δεκεμβρίου, αλλά είναι σίγουρο πως η Ιταλία θα απασχολήσει έντονα τους ηγέτες της ΕΕ, στο περιθώριο όμως, καθώς δεν υπάρχει συζήτηση στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου.

Μεταναστευτικό και άμυνα

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς απο τη πλευρά του θα παρουσιάσει τις τελευταίες προτάσεις της Αυστρίας (η οποία Προεδρεύει του Συμβουλίου το εξάμηνο αυτό) για το μεταναστευτικό, καθώς αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που είχαν παρθεί τον προηγούμενο Ιούνιο που προβλέπουν τη δημιουργία πλατφμόρων μετανάστευσης εκτός των συνόρων της ΕΕ, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ μιλώντας στον Τύπο είπε πως δεν αναμένονται να παρθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

«Θα γίνει μια ενημέρωση στους ηγέτες για τις επαφές της ΕΕ στην Αίγυπτο με τον πρόεδρο Αλ Σίσι, όμως δεν είμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να μιλήσουμε για κέντρα μετανάστευσης στην Αίγυπτο καθώς αυτό παίρνει αρκετό χρόνο», τόνισε.

Σημαντικό θέμα σε αυτό τον τομέα, για το οποίο θα μιλήσει ο πρόεδρος Αβραμόπουλος είναι η μεταρρύθμιση του κανονισμού για το άσυλο, με τον Επίτροπο να έχει ήδη στείλει τη περασμένη εβδομάδα μια επιστολή έτσι ώστε να υιοθετηθούν οι προτάσεις της Επιτροπής.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η τοποθέτηση του αξιωματούχου πως η υπάρχει θέληση από τη πλευρά των ηγετών της ΕΕ για εξοπλισμό της για τη καλύτερη αντιμετώπιση απειλών, ιδιαίτερα αυτές του κυβερνοχώρου, χωρίς όμως να αφορούν τη Ρωσία, ξεκαθάρισε.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

venezuela-aid

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Ζουζέπ Μπορέλ δήλωσε από την πλευρά του ανήσυχος για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο περί «ανάπτυξης αμερικανών στρατιωτικών στα σύνορα Κολομβίας - Βενεζουέλας»

metanastes_ar

Η έκθεση της CPT διαπιστώνει υπερπληθυσμό, κακές συνθήκες κράτησης, ακόμα και κακομεταχείριση των κρατούμενων μεταναστών - Τα πορίσματα της έκθεσης βασίζονται στην επίσκεψη της Επιτροπής στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο

trump_main01

Oι Πολιτείες επιχειρηματολογούν ότι το διάταγμα του Τραμπ αντιβαίνει δύο συνταγματικές διατάξεις, η πρώτη εκ των οποίων διέπει τις νομοθετικές διαδικασίες και η δεύτερη ορίζει ότι το Κογκρέσο έχει την τελευταία λέξη ως προς κάθε δημόσια χρηματοδότηση

ricardo

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μενέντες, σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται το απολεσθέν ΑΕΠ της Βενεζουέλας, ενώ τα υπόλοιπα 15 δισεκ. δολάρια αφορούν διαφυγόντα έσοδα της Citgo, της αμερικανικής θυγατρικής της Pd VSA, της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της λατινοαμερικάνικης χώρας

gibraltar

Πρωταγωνιστές σε αυτό το τελευταίο επεισόδιο τρία πολεμικά σκάφη και δύο εμπορικά πλοία - Η Βρετανία αφήνει “μπηχτές” για ακροδεξιά εξτρεμιστικά στοιχεία εντός του Ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού