Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής το Brexit

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής το Brexit

Oι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζονται για μια γεμάτη Σύνοδο κορυφής τη Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, όπου θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, για το ζήτημα αποφυγής ενός σκληρού συνόρου στα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας

may_099
Με τη πιθανότητα ενός «σκληρού Brexit» να γίνεται όλο και πιο πιθανή, οι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζονται για μια γεμάτη Σύνοδο κορυφής τη Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, αλλά και ένα δείπνο εργασίας εξαιρετικής σημασίας το αυριανό βράδυ.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ έφτασαν σε ένα ακόμη αδιέξοδο τη Κυριακή, με τον Ευρωπαίο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης Μισέλ Μπαρνιέ να παραδέχεται πως δεν υπάρχει πρόοδος σε κάποια σημαντικά ζητήματα, φωτογραφίζοντας βεβαίως το ζήτημα αποφυγής ενός σκληρού συνόρου στα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας - Ιρλανδίας με την ολοκλήρωση του Brexit.

Στο πλαίσιο αυτό οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν αύριο ένα δείπνο εργασίας, παρουσία του Μισέλ Μπαρνιέ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ αλλά και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγίανι με σκοπό τη προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής τις επόμενες ημέρες αλλά και την ανταλλαγή απόψεων για το τι μέλλει γενέσθαι στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Το δείπνο θα προηγηθεί μια ενημέρωση των ηγετών από τη Βρετανή πρωθυπουργό Τερίζα Μέι, η οποία έπειτα θα αποχωρήσει και θα αφήσει τους 27 να συζητήσουν.

Έμφαση στη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το Ευρω Ατλαντικό εμπόριο

Σε άλλα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο των ηγετών, στο επίκεντρο συνεχίζει να βρίσκεται η εμβάθυνση και μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης αλλά και το ζήτημα των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - ΕΕ σχετικά με την αποφυγή σε πρώτη φάση δασμών και σε δεύτερη ενός εμπορικού πολέμου. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ αναμένεται να ενημερώσει του ηγέτες για τις προσπάθειες που έχουν γίνει για εύρεση συμβιβασμού με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, από κοινού με τον Κεντρικό Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι θα ενημερώσει τους ηγέτες για τη πρόοδο που γίνεται στην ολοκλήρωση του πλάνου μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης από τους υπουργούς Οικονομικών.

Κλείσιμο
Αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής Δεκεμβρίου, αλλά είναι σίγουρο πως η Ιταλία θα απασχολήσει έντονα τους ηγέτες της ΕΕ, στο περιθώριο όμως, καθώς δεν υπάρχει συζήτηση στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου.

Μεταναστευτικό και άμυνα

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς απο τη πλευρά του θα παρουσιάσει τις τελευταίες προτάσεις της Αυστρίας (η οποία Προεδρεύει του Συμβουλίου το εξάμηνο αυτό) για το μεταναστευτικό, καθώς αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που είχαν παρθεί τον προηγούμενο Ιούνιο που προβλέπουν τη δημιουργία πλατφμόρων μετανάστευσης εκτός των συνόρων της ΕΕ, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ μιλώντας στον Τύπο είπε πως δεν αναμένονται να παρθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

«Θα γίνει μια ενημέρωση στους ηγέτες για τις επαφές της ΕΕ στην Αίγυπτο με τον πρόεδρο Αλ Σίσι, όμως δεν είμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να μιλήσουμε για κέντρα μετανάστευσης στην Αίγυπτο καθώς αυτό παίρνει αρκετό χρόνο», τόνισε.

Σημαντικό θέμα σε αυτό τον τομέα, για το οποίο θα μιλήσει ο πρόεδρος Αβραμόπουλος είναι η μεταρρύθμιση του κανονισμού για το άσυλο, με τον Επίτροπο να έχει ήδη στείλει τη περασμένη εβδομάδα μια επιστολή έτσι ώστε να υιοθετηθούν οι προτάσεις της Επιτροπής.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η τοποθέτηση του αξιωματούχου πως η υπάρχει θέληση από τη πλευρά των ηγετών της ΕΕ για εξοπλισμό της για τη καλύτερη αντιμετώπιση απειλών, ιδιαίτερα αυτές του κυβερνοχώρου, χωρίς όμως να αφορούν τη Ρωσία, ξεκαθάρισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης