Η πρώην πρόεδρος της Χιλής «στο τιμόνι» της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

16742736_Chile_Elections_JPEG_0d2eb_limghandler

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα τον διορισμό της Μισέλ Μπατσελέτ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα τον διορισμό της πρώην προέδρου της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ στην ηγεσία της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η 66χρονη Μπατσελέτ θα αντικαταστήσει την 1η Σεπτεμβρίου τον Ιορδανό Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, σφοδρό επικριτή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση, την οποία απαρτίζουν 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Χειροκροτήματα ακούστηκαν στην αίθουσα όταν ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Μιροσλάβ Λάιτσακ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα.

Η Μπατσελέτ αντέδρασε αναρτώντας ένα βίντεο στο Twitter στο οποίο μιλά στα ισπανικά, δηλώνει ότι "νιώθει ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση" και "έτοιμη να προσφέρει όλη την ενέργειά της" από τη θέση αυτή.

"Αναλαμβάνει τη θέση αυτή σε μια εποχή με σοβαρές προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους λίγο μετά την επικύρωση του διορισμού της Μπατσελέτ, ο οποίος ανακοινώθηκε χθες.

Χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ "επικίνδυνο" ή τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ 'Ορμπαν "ρατσιστή", ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν προκάλεσε συχνά αντιπαράθεση χάνοντας έτσι τη στήριξη χωρών που ασκούν επιρροή στον διεθνή οργανισμό. Στις αρχές Αυγούστου, ο Ζέιντ είπε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι δεν θέλησε να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία γιατί δεν πίστευε ότι παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία θα τον στήριζαν.

Σε ανακοίνωση, ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν χαιρετίζει τον διορισμό της Μπατσελέτ. "Έχει όλα τα προσόντα, το θάρρος, την επιμονή, το πάθος και μια βαθιά δέσμευση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να πετύχει στην Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα", γράφει.

Η Μπατσελέτ, κόρη στρατηγού ο οποίος αντιτάχθηκε στο καθεστώς του Αουγκούστο Πινοσέτ, σοσιαλίστρια, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής από το 2006 έως το 2010 και εκ νέου από το 2014 έως τον Μάρτιο του 2018, γίνεται η έβδομη επικεφαλής της 'Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την ίδρυση της υπηρεσίας αυτής το 1993.

Η Μπατσελέτ, πρώην παιδίατρος, ήταν η πρώτη διευθύντρια της UN Women, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, από το 2010 που ιδρύθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Leon Degrelle

Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι. Η Αμερική την έκανε από το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ και ένα χρόνο και μπράβο τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

unicef_nigeria

Το προσωπικό της Unicef «εκπαιδεύει και αναπτύσσει κατασκόπους που στηρίζουν τους αντάρτες και τους υποστηρικτές αυτών», ανέφερε ο συνταγματάρχης Ονιγιαμα Νουακουάκουα σε ανακοίνωσή του

prorust_main1

Ρεκόρ πώλησης για το τεράστιας συλλεκτικής αξίας πρώτο αντίτυπο, του πρώτου μέρους της σειράς βιβλίων «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» - Το αντίτυπο νούμερο 1, είχε δωρίσει ο Προυστ στον στενό του φίλο Λουσιάν Ντοντέ, το 1913

aircarrier0

Ο σερ Νικ Κάρτερ προειδοποιεί ότι η «ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι» - Παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία του σήμερα με το τότε και καυτηρίασε την έλλειψη γνώσης της ιστορίας που χαρακτηρίζει τη σημερινή κοινωνία - Ρωσία, Κίνα και Ιράν οι «εχθρικές» δυνάμεις

10