Ο Τραμπ στη Βρετανία: Πάνω από 250.000 διαδηλωτές στο δρόμο, τα δώρα της Μέι και το τσάι με τη Βασίλισσα

Ο Τραμπ στη Βρετανία: Πάνω από 250.000 διαδηλωτές στο δρόμο, τα δώρα της Μέι και το τσάι με τη Βασίλισσα

Ασφυξία στην Τραφάλγκαρ, όπου η αστυνομία συνέστησε στους πολίτες να μην πλησιάσουν, λόγω έλλειψης χώρου - «Να ξεφορτωθούμε τον Τραμπ», φώναζαν οι διαδηλωτές - Στον βρετανικό ουρανό το «Μωρό Τραμπ» - Επαφές με Τερέζα Μέι και Βασίλισσα Ελισάβετ

19789935
Σε ρυθμούς... Τραμπ κινείται από χθες η Βρετανία, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη περιοδεία, γεγονός που έχει βγάλει στους δρόμους χιλιάδες Βρετανούς που αντιδρούν στην επίσκεψη.

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν ξεχυθεί από το πρωί στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου σε μία μεγάλη πορεία, αναγκάζοντας την αστυνομία να κάνει έκκληση μέσω Twitter στους πολίτες να μην πλησιάζουν στην Trafalgar Square, καθώς η χωρητικότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Κάποιοι μάλιστα, λόγω και των ζεστών  ημερών στη Βρετανία εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και βούτηξαν μέσα στο συντριβάνι.

Η αστυνομία, η οποία προς το παρόν δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τη συμμετοχή στις πορείες, απέκλεισε την πρόσβαση και στο Πικαντίλι και το Ρίτζεν.

Σύμφωνα, πάντως, με τους διοργανωτές, ο αριθμός των διαδηλωτών στη βρετανική πρωτεύουσα, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ανήλθε σε τουλάχιστον 250.000, ενώ κινητοποιήσεις αναμένονται και σε άλλες πόλεις στη χώρα, μεταξύ αυτών στο Ουίνδσορ όπου το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ συναντάται με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

protest
Κλείσιμο


Λίγες ώρες μετά την προσγείωσή του στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στην εφημερίδα Sun ότι «οι διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν εναντίον του τον έκανε να αισθανθεί ανεπιθύμητος» και «ότι δεν έχει λόγο να πάει στο Λονδίνο».

Η Βρετανία θεωρεί τις σχέσεις της με της ΗΠΑ ως πυλώνα της εξωτερικής της πολιτικής και η Τερέζα Μέι στοχεύει στην στήριξη του Τραμπ ενόψει του Brexit. Ωστόσο, πολλοί Βρετανοί βλέπουν τον Αμερικανό πρόεδρο ως ασταθή, αναξιόπιστο και αντίθετα προς τις αρχές τους.

19790095


Με πανό και πλακάτ που έγραφαν "Dump Trump" (Να ξεφορτωθούμε τον Τραμπ) και "Κράτα τα μικροσκοπικά χέρια σου μακριά από τα δικαιώματα των γυναικών" οι διαδηλωτές στρέφονται κατά του αμερικανού Προέδρου, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να φύγει!".


«Ο Τραμπ δεν είναι ευπρόσδεκτος στη Βρετανία» είπε ο Γκρις Γκριγκόρα, 58 ετών, ένας υπάλληλος καταστήματος που πήρε ρεπό για να δώσει το παρόν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

«Θέλαμε να τον φέρουμε σε αμηχανία και νομίζω ότι το καταφέραμε. Γνωρίζουμε πόσο ευαίσθητος είναι. Είναι τρομακτικό να ακούμε την εμπρηστική γλώσσα που χρησιμοποιεί και νιώθω ντροπή που η (πρωθυπουργός) Τερέζα Μέι έκανε τόσα πολλά για να τον υποδεχθεί».

19789009


Μεταξύ των διαδηλωτών κατά του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, προασπιστές των μεταναστών και μέλη οργανώσεων ΛΟΑΔ.

«Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα» έγραφε ένα πανό.

«Το μήνυμά μας στην κυβέρνηση και την πρωθυπουργό μας είναι το εξής: Δεν θέλουμε ειδική σχέση με μισαλλόδοξους» είπε στο Ρόιτερς ο Λεν Μακλάσκι, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης του τομέα του εμπορίου.

19790541






Νωρίτερα ακτιβιστές φούσκωσαν έξω από το κοινοβούλιο ένα αερόστατο έξι μέτρων - ομοίωμα του Τραμπ ως πορτοκαλί μωρό που κλαίει και φοράει πάνα.

Η πολύχρωμη πορεία ξεκίνησε με τα μεγάφωνα να παίζουν τον ύμνο της σουφραζέτας, ενώ μία γενικότερη καρναβαλική ατμόσφαιρα επικρατούσε ανάμεσα στο πλήθος, στο οποίο περιλαμβανονταν άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, μέχρι μωρά στα καρότσια.


19788245






Τα «είπα ξ-είπα» που έκαναν άνω κάτω την Μέι


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι «ανυπομονεί» να ολοκληρωθεί μια συμφωνία εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες, ανατρέποντας προηγούμενη δήλωση που είχε κάνει, σε συνέντευξή του σε μια βρετανική εφημερίδα, στην οποία φέρεται να είπε ότι η στρατηγική της Βρετανίδας πρωθυπουργού για το Brexit θα εμποδίσει την εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας. «Θέλουμε να εμπορευτούμε με το ΗΒ και το ΗΒ θέλει να εμπορεύεται με εμάς» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον κήπο της επίσημης εξοχικής κατοικίας της Τερέζα Μέι, στο Τσέκερς.

Την περασμένη εβδομάδα, στην ίδια τοποθεσία, η Μέι κατέληξε σε συμφωνία με το υπουργικό συμβούλιό της για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στο Brexit, όμως μέσα σε τρεις ημέρες είδε δύο από τους κορυφαίους υπουργούς της να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

19790094_2


Στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sun, ο Τραμπ επέκρινε τα «πολύ ατυχή» αποτελέσματα της διαπραγματευτικής τακτικής της Μέι για το Brexit. Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος «θα το είχε κάνει πολύ διαφορετικά» και υποστήριξε ότι είπε στην Τερέζα Μέι πώς να διαπραγματευτεί αλλά «εκείνη δεν με άκουσε».

Όταν ρωτήθηκε για τη συνέντευξη αυτή, ο Τραμπ είπε ότι δεν άσκησε κριτική στην πρωθυπουργό, η οποία κάνει «φανταστική δουλειά» και την οποία σέβεται πολύ, ενώ για άλλη μία φορά κατήγγειλε τα “fake news”. «Δυστυχώς, ήταν μια ιστορία που γράφτηκε η οποία ήταν γενικά καλή, αλλά δεν περιείχε αυτά που είπα για την πρωθυπουργό και είπα ένα καταπληκτικό πράγμα. Αυτό αποκαλείται fake news”, δήλωσε.

«Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit και το ΗΒ φύγει από την ΕΕ, δεν ξέρω τι θα κάνετε αλλά ό,τι και αν κάνετε εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, είναι δική σας απόφαση. Απλώς φροντίστε να μπορούμε να εμπορευόμαστε μεταξύ μας, μόνο αυτό μετράει», πρόσθεσε.

Και η Μέι από την πλευρά της προσπάθησε να υποβαθμίσει τα σχόλια που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Τερέζα Μέι δώρισε στον Ντόναλντ Τραμπ ένα εικονογραφημένο γενεαλογικό δέντρο που απεικονίζει τους Σκωτσέζους προγόνους του Αμερικανού προέδρου από την πλευρά της μητέρας του.

Στην Μελάνια Τραμπ, δώρισε ένα άρωμα Floris, στο μπουκάλι του οποίου ήταν γραμμένα τα αρχικά της και το άρωμα ονομαζόταν" Πρώτη Κυρία".


Στο Ουίνδσορ για τσάι με τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Λίγη ώρα αργότερα ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ επισκέφθηκαν το Κάστρο Ουίνδσορ, όπου έγιναν δεκτοί από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, μια συνάντηση που επίσης έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη χώρα.

Η 92χρονη βασίλισσα, ντυμένη στα μπλε, υποδέχτηκε το προεδρικό ζεύγος σε μια εξέδρα που είχε στηθεί στην αυλή του Πύργου, κάτω από μια τέντα για να προστατεύονται από τον ήλιο, ενώ απόλαυσαν όλοι μαζί τσάι.


President Trump Meets With Queen Elizabeth - MAJESTIC Welcome Ceremony, Windsor Castle July 13, 2018


melan


Η Ελισάβετ, ενώ ανέμενε την άφιξη του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, θεάθηκε να ρίχνει μια ματιά στο ρολόι της. Χαιρέτισε δια χειραψίας και τους δύο υψηλούς προσκεκλημένους της και μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων και την επιθεώρηση της φρουράς κατευθύνθηκαν όλοι στο εσωτερικό για να πάρουν τσάι.

Η Μελάνια Τραμπ για τη συνάντησή της με την βασίλισσα επέλεξε ένα ιβουάρ ταγέρ με λεπτομέρεια μία μαύρη λεπτή ζώνη στη μέση και ασορτί γόβες, ενώ είχε τα μαλλιά της πιασμένα σε ένα αριστοκρατικό  σινιόν.

Ο Τραμπ θα αναχωρήσει αργότερα σήμερα για τη Σκωτία, όπου θα περάσει το Σαββατοκύριακο πριν πετάξει για το Ελσίνκι όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
queen
queen2


Μία συνάντηση που εκνεύρισε τους Βρετανούς

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του YouGov που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, σχεδόν οι μισοί, ήτοι το 49%, των 1.648 ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η βασίλισσα δεν έπρεπε να δεχτεί τον Τραμπ. Πέρυσι, εξάλλου, σχεδόν 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν ένα κείμενο διαμαρτυρίας προκειμένου η επίσκεψη του Τραμπ να μην χαρακτηριστεί επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους, διότι «αυτό θα προκαλούσε ντροπή στη βασίλισσα».

Από την ενθρόνισή της το 1952, η βασίλισσα υποδέχθηκε όλους του Αμερικανούς προέδρους, εκτός του Λίντον Τζόνσον. Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα The Sun, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την Ελισάβετ «απίστευτη γυναίκα».

«Εδώ και τόσα χρόνια, εκπροσωπεί τη χώρα της και ποτέ της δεν διέπραξε κανένα λάθος» σημείωσε ο πρόεδρος. «Η σύζυγός μου είναι μεγάλη θαυμάστριά της» συμπλήρωσε. Κατά το παρελθόν, ωστόσο, τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας δεν ήταν και τόσο ευγενικά. Για παράδειγμα, σε μια συνέντευξη το 2000, είχε δηλώσει ότι θα πέρναγε μια νύχτα με τη Νταϊάνα «χωρίς δισταγμό». 

19790834


Δώδεκα χρόνια αργότερα, μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών της Κέιτ Μίντλετον, ενώ έκανε ηλιοθεραπεία γυμνόστηθη στη νότια Γαλλία, ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter: «Ποιος δεν θα τραβούσε φωτογραφία της Κέιτ για να κερδίσει πολλά χρήματα εάν εκείνη έκανε γυμνή ηλιοθεραπεία… Πάμε, Κέιτ!».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βρετανία, ο Αμερικανός μεγιστάνας δεν θα συναντηθεί με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, τον πρίγκιπα Κάρολο, έναν θερμό οικολόγο.

Σε ένα άρθρο των Sunday Times, τον Ιανουάριο του 2017, υπογραμμιζόταν ότι οι δύο άνδρες δεν θα συναντηθούν λόγω των μεγάλων τους διαφωνιών για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

«Δεν θα αποδεχόταν από κανέναν να του δώσει μαθήματα, ακόμα κι από ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας» είχε τότε πει στην εφημερίδα μια πηγή προσκείμενη στον Ντόναλντ Τραμπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης