Ιαπωνία: Εκτελέστηκε o γκουρού της σέκτας που έκανε την φονική επίθεση με σαρίν το 1995

soko_09

Ο Σόκο Ασαχάρα, είχε καταδικαστεί σε θάνατο για την επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο τον Μάρτιο του 1995 που είχε προκαλέσει το θάνατο 13 ανθρώπων - Στην αγχόνη οδηγήθηκαν και άλλοι έξι ομοϊδεάτες του

Ο γκουρού της σέκτας Ομ Σινρικιό, ο Σόκο Ασαχάρα, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για την επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο τον Μάρτιο του 1995, εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού το πρωί της Παρασκευής, γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης και ο απαγχονισμός άλλων έξι ομοϊδεατών του Ασαχάρα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί με την ανακοίνωση της έκτελεσης του επικεφαλής της σέκτας.

Αυτό που έκαναν ήταν εξαιρετικά απεχθές είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιόκο Καμικάβα ανακοινώντας τις εκτελέσεις. «Ό,τι έκαναν έσπειρε το φόβο του θανάτου όχι μόνο στην Ιαπωνία αλλά και σε άλλες χώρες» πρόσθεσε ο Καμικάβα.

Συγγενείς των θυμάτων δήλωσαν ανακουφισμένοι από την εκτέλεση των επτά. «Ήταν δίκαιο ότι εκτελέστηκαν» δήλωσε η Σιζούε Τακαχάσι ο σύζυγος της οποίας έχασε τη ζωή του αφού μετέφερε ένα πακέτο με σαρίν έξω από το μετρό.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η εκτέλεση ενός ή περισσότερων πρώην μελών της σέκτας Ομ Ανώτατη Αλήθεια.

Η πιθανότητα να εκτελεστούν πρώην μέλη της θρησκευτικής και τρομοκρατικής οργάνωσης θεωρείτο πως είχε αυξηθεί τελευταία, μετά τις μεταγωγές πολλών εξ αυτών.

Ο Σόκο Ασαχάρα (το πραγματικό του όνομα ήταν Τσιζούο Ματσουμότο) είχε δει την εσχάτη των ποινών που του είχε επιβληθεί να επικυρώνεται πριν από χρόνια κι ανέμενε την εκτέλεσή του, όπως άλλοι 12 συγκατηγορούμενοί του για την επίθεση με σαρίν στο μετρό της ιαπωνικής πρωτεύουσας σε ώρα μεγάλης κίνησης, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα υγείας, συχνά ανεπανόρθωτα, σε άλλους 6.300.

Άλλα περίπου 190 μέλη της ίδιας σέκτας καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές για την επίθεση, που θεωρείται η χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια που έχει διαπραχθεί ποτέ στην Ιαπωνία.

video placeholder


Η οργάνωση, που αναμίγνυε τον βουδιστικό και τον ινδουιστικό διαλογισμό με διδαχές περί αποκάλυψης, είχε κατασκευάσει στο εργαστήριο μεγάλες ποσότητες σαρίν, ενός νευροτοξικού αερίου που είχαν εφεύρει οι ναζί. Την 20ή Μαρτίου 1995, πολλά μέλη της οργάνωσης τοποθέτησαν το αέριο σε πέντε σημεία στο μετρό.

Οι δίκες των μελών της οργάνωσης, ανάμεσά τους και του Ασαχάρα, διήρκεσαν πάνω από είκοσι χρόνια και τερματίστηκαν μόλις τον Ιανουάριο φέτος, όταν η ποινή ισόβιας κάθειρξης σε βάρος του Κατσούγια Τακαχάσι για τον ρόλο του στην επίθεση στο μετρό επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Σόκο Ασαχάρα είχε δηλώσει αθώος και δεν κατέθεσε ποτέ. Μουρμούριζε διάφορα ακατάληπτα σχόλια στο δικαστήριο τα οκτώ χρόνια της δίκης του. Ο Ασαχάρα, δάσκαλος γιόγκας που ίδρυσε την Ομ το 1987, έλεγε πως οι ΗΠΑ θα εξαπέλυαν επίθεση στην Ιαπωνία και θα τη μετέτρεπαν σε ραδιενεργή ερημιά, καθώς και ότι ταξίδεψε στο μέλλον, στο 2006, και περιέγραφε πώς ήταν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Στο απόγειο της δύναμής της, η σέκτα είχε 10.000 πιστούς στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό, ανάμεσά τους απόφοιτους ορισμένων από τα καλύτερα πανεπιστήμια. Αρκετοί ζούσαν σε ένα κοινόβιο στους πρόποδες του όρους Φούτζι, όπου η οργάνωση μελετούσε τις διδαχές του Ασαχάρα και επιτελούσε διάφορα απίθανα τελετουργικά, ενώ παράλληλα αποκτούσε ένα μεγάλο οπλοστάσιο, συμπεριλαμβανομένου αερίου σαρίν.

video placeholder

ΣΧΟΛΙΑ (14)

ς

μακαρι καποτε και στην ελλαδα να γινει επαναφορα της θανατικης ποινης...

Η Ιαπωνία

Έχει ελάχιστη εγκληματικότητα. Σε πολλές πόλεις η αστυνομία δεν έχει κάτι να κάνει πέρα από το να βοηθάει το κοινό διότι το να είσαι εγκληματίας θεωρείται απίστευτη ντροπή και μετά αποκλείεσαι τελείως από το κοινωνικό σύνολο, ακόμα και αν είσαι απλός τσαντάκιας. Εδώ γύφτοι και λοιπά αποβράσματα θέλουν να πηγαίνουν στη φυλακή για να τρώνε, πίνουν και κοιμούνται δωρεάν. Και αφού κάνουν τις διακοπούλες τους, να βγουν έξω σε κανα μήνα με νόμο Παρασκευόπουλου. Η Ιαπωνία δεν έχει τέτοια, και ορθώς διατάχθηκε η εκτέλεση τους, για να συμμορφωθούν και οι υπόλοιποι εν δυνάμει δολοφόνοι.

Koutos

Αναφέρεσαι στην Ιαπωνία της Yakuza η σε κάποια άλλη που δεν την γνωρίζω;

Andimitris

Ύστερα από 28 χρόνια, στην Ελλάδα, θα δικαιούταν αποφυλάκιση.

28 χρόνια;;;;!!!

Μήπως εννοείς 28 μήνες; Μην σου πω βδομάδες δηλαδή... εδώ ισχύουν προχωρημένες καταστάσεις, έχουμε πολύ προοδευτικές απόψεις εμείς... κάτω η αστυνομία, κάτω ο σωφρονισμός, η καταπίεση... όπως λένε και τα δικά μας τα παιδιά, του Φλαμπούρ ξέρεις, αυτά που καίνε, σπάνε και "αφέθησαν ελεύθεροι", ο πόθος για την λευτεριά είναι πιο δυνατός απ' όλα τα κελιά... και ο άλλος με το σκουλαρίκι, που προτιμάει δέκα ενόχους έξω παρά έναν αθώο μέσα... 28 χρόνια; Α παπαααα... εμείς εδώ είμαστε δημοκράτες φίλε μου, πολύ προχώ δημοκράτες...

chris

Βρε τους υπανάπτυκτους Ιάπωνες! Εδώ στην πολιτισμένη ψαροκώσταινα παίρνουν άδειες κάθε τρεις και λίγο και έχουν και υποστηρικτές

20

χρόνια δίκη;;

45ri

Επειδή η εφαρμογή της θανατικής ποινής είναι..εμμ..μη αναστρέψιμη και το να εκτελέσεις έναν αθώο, δεν είναι και το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, συνήθως αυτές οι διαδικασίες διαρκούν χρόνια. Ακόμη και στις ΗΠΑ που δεν έχουν τόσες ευαισθησίες, οι καταδικασμένοι παραμένουν σε κράτηση, για την περίπτωση που προκύψουν στοιχεία στο ενδιάμεσο. Με εξαίρεση τα περιστατικά όπου αστυνομικοί εφαρμόζουν το νόμο επι τόπου, η θανατική ποινή δεν είναι κάτι που εφαρμόζεται εύκολα και γρήγορα, τουλάχιστον σε αυτό που θεωρούμε "πολιτισμένο" κόσμο.

Σοβαρός λαός οι Ιάπωνες

μακάρι σε 100 χρόνια να τους μοιάσουμε και να μην δίνουμε άδειες σε μαζικούς δολοφόνους. Στην Ελλάδα ακόμα και οι σατανιστές αποφυλακίστηκαν.

Μονο κρεμαλα

επρεπε να ειχες έρθει ελλάδα ρε φίλος, σε έξι ως οχτώ χρόνια θα είχες βγει ελεύθερος να σουλατσάρεις και να βγάλεις και κανα φράγκο με μπεστ σέλερ. εδώ βγήκε έξω ο Κατσούλας, ο Δημητροκάλης κι ο Τσοχατζόπουλος με τον Παπαγιωργόπουλο που ξαφνικά μόλις μπαίνουν στο μπουντρούμι κάνουν τους ψόφιους κοριούς, τσουπ σε λίγα μηνάκια έξω σαν ελεύθερα πουλιά να το παίζουν και αδικημένοι μάρτυρες (χωρίς να έχουν καν απωλέσει προσωπική περιουσία)

Οι κοινωνίες

με πολιτισμό και αρχές δεν αστειεύονται με τους serial killers και τους δολοφόνους τρομοκράτες.

tsirko

Ας πάνε τώρα εκεί που δεν έχει επιστροφή να βρούνε κι άλλους ανώμαλους σαν κι αυτούς...

Οι Ιάπωνες πρωτοπορούν και

μας δείχνουν τον δρόμο όταν πρόκειται για στυγνούς εγκληματίες. Εδώ στην πολιτισμένη Ελλάδα η μέγιστη ποινή, τα ισόβια, ισοδυναμεί με 20 χρόνια φυλάκισης ή 16 χρόνια αν ο κατάδικος έχει υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας του

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nigiria_sklavoi

Κατά της διάρκεια της έρευνας των αστυνομικών στο "σχολείο" της Ριγκάσα, στην Πολιτεία Καντούνα, βρέθηκαν 147 αλυδοσεμένοι άνθρωποι, εκ των οποίων οι 22 ήταν γυναίκες και 4 ανήλικοι - Πρόκειται για την τέταρτη έρευνα σε τέτοιο ίδρυμα μέσα σε διάστημα ενός μήνα

biden_gios

Ο γιός του Τζο Μπάιντεν, εκ των πρωταγωνιστών του «ουκρανικού» που έχει συνταράξει την πολιτική ζωή των ΗΠΑ, τόνισε πως «δεν έκανε κάποιο λάθος»  - «Ζω τη ζωή μου χωρίς να κρύβομαι» δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη

livanos

Υπουργός Οικονομικών και πρωθυπουργός της χώρας συμφώνησαν στην κατάρτιση ενός προϋπολογισμού που δεν θα περιλαμβάνει επιπρόσθετους φόρους ή τέλη - Τρίτη μέρα διαδηλώσεων το Σάββατο στη Βηρυτό και στις άλλες πόλεις