Deutsche Welle: Το «ελληνικό ζήτημα» πάει για τις 21 Ιουνίου - Το «ιταλικό» δεν μπορεί να περιμένει

Eurogroup

Τις διπλωματικές προειδοποιήσεις προς τη Ρώμη επισημαίνει η γερμανική υπηρεσία και σημειώνει ότι με διακριτικές υπομνήσεις οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επισημαίνουν τις ευθύνες της νέας ιταλικής κυβέρνησης για τη συνοχή της ευρωζώνης

Αν το "ελληνικό ζήτημα" παραπέμπεται στις 21 Ιουνίου για πιο συγκεκριμένες αποφάσεις, το "ιταλικό ζήτημα" δεν μπορεί να περιμένει. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ιδιαίτερα εκείνοι που προέρχονται από χώρες-θιασώτες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, θεωρούν ότι τώρα είναι η στιγμή να υπενθυμίσουν στην υπό διαμόρφωση νέα κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε το ειδικό βάρος της Ιταλίας- ιδρυτικής χώρας της ΕΟΚ- για το μέλλον της ευρωζώνης. "Η Ιταλία είναι ένας εταίρος αποφασιστικής σημασίας στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη" δηλώνει στις Βρυξέλλες ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, επισημαίνοντας το αυτονόητο. Ακόμη πιο συγκεκριμένος γίνεται ο ολλανδός ομόλογός του, Βόπκε Χούκστρα, ο οποίος εύχεται δημοσίως στους Ιταλούς "να έχουν μία κυβέρνηση που προωθεί την ανάπτυξη, υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και σέβεται τη δημοσιονομική πειθαρχία". Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καλέσει την Ιταλία να επιδείξει μία "αξιόπιστη" πολιτική.

Εγκρατής, αλλά και αισιόδοξος, φάνηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στο τελευταίο Γιούρογκρουπ, χαρακτηρίζοντας "πολύ καλό οιωνό" την πρώτη τοποθέτηση του νέου ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Σε μία μάλλον αινιγματική δήλωση ο επικεφαλής του ετερόκλητου συνασπισμού ανάμεσα στην ακροδεξιά Λέγκα και το λαϊκιστικό κίνημα των Πέντε Αστέρων είχε δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι αποστολή του είναι να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ιταλίας. Κατά τον Σολτς πρόκειται για μία "φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση", με την υποσημείωση ωστόσο ότι "το μέλλον κάθε χώρας εξαρτάται από την υλοποίηση μίας σοβαρής πολιτικής".

Ανεβαίνουν πάλι τα σπρεντ

Η προέλαση των ευρω-σκεπτικιστικών κομμάτων ανεβάζει και πάλι τα ιταλικά σπρεντ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών. Μαζί τους ανεβαίνει η εκτίμηση κινδύνου και για άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αναφέρεται σε ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters από τη Φρανκφούρτη. Ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί. "Και η νέα ιταλική κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει ότι η καθημερινότητα της πολιτικής δεν θα της επιτρέψει να υλοποιήσει όλα όσα φαντάζεται και απαιτεί" δηλώνει ο Τόμας Μέτσγκερ, στέλεχος private banking της τράπεζας Bauer. "Το πιο πιθανό", υποστηρίζει, "είναι ότι διατυπώνει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, προκειμένου να επιτύχει μικρές νίκες".

Από την πλευρά του ο Γενς Κράμερ, οικονομολόγος της τράπεζας Norddeutsche Landesbank, επισημαίνει ότι "η νέα ιταλική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, αλλά από τη στιγμή που δεν τίθεται σοβαρά ζήτημα εξόδου από την ΕΕ, το πιθανότερο είναι ότι η δυσπιστία των αγορών θα περιοριστεί τελικά στην Ιταλία". Κατά τον Κράμερ οι αγορές "είναι πλέον σε θέση να διαφοροποιήσουν την αξιολόγησή τους" και δεν βάζουν όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στο ίδιο καλάθι. Άλλωστε η Ισπανία παρουσιάζει πλέον έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης στην ΕΕ, ενώ και η Πορτογαλία βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Σύννεφα και στην Ισπανία

Ο φόβος της πολιτικής αστάθειας επανέρχεται και στην Ισπανία, όπου ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απειλείται με πρόταση μομφής από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης. Ο λόγος: πιθανή εμπλοκή του συντηρητικού πολιτικού σε υπόθεση "μαύρων ταμείων" και διαφθοράς. Ήδη ο πρώην ταμίας του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος Λουίς Μπαρθένας έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 33 ετών για ξέπλυμα χρήματος και άλλα αδικήματα. Ακόμη δεν είναι σαφές αν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ραχόι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν στη Βουλή την πλειοψηφία που απαιτείται για να τον ανατρέψουν. Πάντως το κόμμα των Θιουδαδάνος, που μέχρι σήμερα στήριζε τον ισπανό πρωθυπουργό, φαίνεται να διαχωρίζει τη θέση του ζητώντας νέες εκλογές και προειδοποιώντας ότι αν δεν τις προκαλέσει ο ίδιος ο Ραχόι, θα αναγκαστεί να υποστηρίξει την πρόταση μομφής των σοσιαλιστών. Πάντως ο συντηρητικός πρωθυπουργός όχι μόνο αρνείται τις κατηγορίες, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2020.

Μετά την πολιτική αναταραχή στην Ισπανία το χρηματιστήριο της Μαδρίτης υποχώρησε κατά 1,8% μέσα σε λίγες ώρες. Επανερχόμενος στο ζήτημα το απόγευμα της Πέμπτης, ο Ραχόι πέρασε στην αντεπίθεση και επέκρινε σε υψηλούς τόνους την τακτική των πολιτικών του αντιπάλων. Μοναδικός στόχος του σοσιαλιστικού PSOE είναι να αναρριχηθεί στην εξουσία ο επικεφαλής του, Πέδρο Σάντσεθ, με κάθε τίμημα, δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός. Για να προσθέσει ότι αυτό που συμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας "είναι άσχημο για την Ισπανία και τους Ισπανούς και μόνο ανασφάλεια προκαλεί".

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (1)

DeFacto

Γι'αυτό μια χωρα οταν αντιμετωπίζει πρόβλημα δεν πρέπει να μένει για πολλα χρόνια σε μνημόνια διότι μετα ολο και κάτι θα γίνει και η κατάσταση θα βαλτωσει....Η Ελλάδα έπρεπε με το που πηγε να φαλιρισει και μπηκε στο μνημόνιο (αν δεν ήταν μέλος της ΕΕ και του ευρω θα είχε φαλιρισει με καταστροφικές συνέπειες για τον λαό) να κανει γρήγορα τίς απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να παρει μπρος η ελληνική οικονομία,να βάλει ταξη στο δημόσιο μπαχαλο που ειναι ο Νο1 λόγος που πτώχευσε (και που θα πτωχεύσει στο μελλον), και να εβγαινε το συντομότερο δυνατό απο το μνημόνιο οπως για παράδειγμα εκανε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αλλα αντί αυτού δεν εγινε τίποτα παρά μόνο το τσεκουρεμα μισθών και συντάξεων ενω παράλληλα το δημόσιο εξακολουθεί να μεγαλώνει να διορίζονται στρατιές απο Καρανικες και φυσικά να αυξάνονται οι φόροι πρόκειμενου να μπορούν να πληρώθουν όλοι αυτοι οι καινούργιοι κηφήνες.Αποτελεσμα το ενα μνημόνιο να διαδέχεται το αλλο και η ελληνική οικονομία να έχει γίνει μια οικονομία ζόμπι χωρίς καμμιο προοπτική ανάπτυξης με οτι αυτο συνεπάγεται

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gretta_ar

«Κοροϊδευτική» χαρακτηρίζουν πολλά ΜΜΕ την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου, στον απόηχο της οργισμένης ομιλίας της νεαρής ακτιβίστριας στη σύνοδο για το κλίμα και του εχθρικού βλέμματος που του έριξε όταν συναντήθηκαν οι δρόμοι τους

34