ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν τον Τραμπ να μην προκαλέσει συνταγματική κρίση

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν τον Τραμπ να μην προκαλέσει συνταγματική κρίση

«Η απόλυση του Ροντ Ροζενστάιν, της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ή του Μπομπ Μιούλερ θα μπορούσε να δημιουργήσει μια συνταγματική κρίση άνευ προηγουμένου» από την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον, τονίζουν

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν τον Τραμπ να μην προκαλέσει συνταγματική κρίση
Το Δημοκρατικό Κόμμα προειδοποίησε απόψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην χρησιμοποιήσει το υπόμνημα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ρεπουμπλικάνοι ως "πρόσχημα" για να απολύσει τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν.

Μετά την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα αυτήν, ο Ροζενστάιν ήταν εκείνος που ανέθεσε στον Ρόμπερτ Μιούλερ την έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και είναι ο μόνος που μπορεί να τον απομακρύνει από τη θέση αυτή.

Νωρίτερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν ο αποχαρακτηρισμός του υπομνήματος και η δημοσιοποίηση του καθιστά πιο πιθανή την απόλυση του Ροζενστάιν, ο Τραμπ απάντησε διφορούμενα: «Βρείτε το μόνοι σας».

Στην επιστολή τους, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές και βουλευτές προειδοποιούν τον πρόεδρο ότι η απόλυση του Ροζενστάιν θα πυροδοτούσε μια "συνταγματική κρίση", όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.
Κλείσιμο

«Η απόλυση του Ροντ Ροζενστάιν, της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ή του Μπομπ Μιούλερ θα μπορούσε να δημιουργήσει μια συνταγματική κρίση άνευ προηγουμένου» από την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον, τονίζουν. Τέτοιες μέθοδοι θα συνιστούσαν «παρακώλυση δικαιοσύνης» που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην παραπομπή και την καθαίρεση του ίδιου, συνεχίζουν στην επιστολή τους.

Λίγο νωρίτερα, οι Δημοκρατικοί που μετέχουν στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων κατήγγειλαν το αμφιλεγόμενο υπόμνημα χαρακτηρίζοντάς το «επαίσχυντη απόπειρα να δυσφημιστούν» το FBI, το υπουργείο Δικαιοσύνης και η ομοσπονδιακή έρευνα που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Μιούλερ.

«Η επιλεκτική δημοσιοποίηση και η πολιτικοποίηση απόρρητων πληροφοριών συνιστά ένα φριχτό προηγούμενο και θα προκαλέσει μακροπρόθεσμα ζημιά στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών και στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Οι Δημοκρατικοί πρόσθεσαν ότι ελπίζουν να δώσουν στη δημοσιότητα και ένα δικό τους υπόμνημα που θα αντικρούει τους ισχυρισμούς του πρώτου.

Ο Τραμπ έχει εκφράσει κατ' επανάληψη παράπονα για την έρευνα του Μιούλερ, που επισκίασε την πρώτη χρονιά του στον Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντάς την "κυνήγι μαγισσών" και αρνούμενος οποιαδήποτε σύμπραξη με τη Μόσχα ή κάποια προσπάθεια παρακώλυσης της δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης