«Συνασπισμός Τζαμάικα» στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία;

«Συνασπισμός Τζαμάικα» στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία;

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός αναζητά συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας

«Συνασπισμός Τζαμάικα» στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία;
Μετά τη θριαμβευτική νίκη του «εκλεκτού» της Άνγκελα Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ, στη γενέτειρα του Σουλτς, ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός αναζητά συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι με ποιον θα συνεργαστεί; Θα προκύψει  ένας σχηματισμός «Τζαμάικα» (από τα χρώματα της σημαίας και των κομμάτων), δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών (μαύρο χρώμα), των Ελεύθερων Δημοκρατών  (κίτρινο χρώμα) και των Πρασίνων (πράσινο χρώμα);

Κλείσιμο
Ή μήπως ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κριστιάν Λίντνερ,  θα βάλει «νερό στο κρασί του» και θα συντονιστεί πλήρως με τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU);

 
Αν πράγματι συσταθεί ένας μαυροκίτρινος συνασπισμός, δηλαδή συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών- Ελεύθερων Δημοκρατών, τότε η νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία θα έχει, έστω οριακά, την απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική βουλή. 
   
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) γιορτάζουν ήδη την αναγέννηση του κόμματος για την οποία μπορεί να επαίρεται ο επικεφαλής του κόμματος, Κριστιάν Λίντλερ.  
   
Η ιστορική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών με την Χανελόρε Κραφτ να παραδέχεται ότι ευθύνεται για την ήττα του κόμματος του Σουλτς , δίνει φτερά στην Γερμανίδα καγκελάριο ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Οι εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας θεωρούνται συνήθως βαρόμετρο για τις ομοσπονδιακές. Το αριστερό κόμμα Die Linke παραμένει όπως και πριν πέντε χρόνια εκτός βουλής.
   
«Οι ψηφοφόροι καταψήφισαν την κυβέρνηση συνασπισμού "SPD - Πρασίνων», είναι μια τεράστια επιτυχία, δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ  . Αντίθετα, κατήφεια και απαισιοδοξία επικρατεί στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, που έχασαν 8% της δύναμής τους σε σχέση με το 2012.


Ήδη η Χανελόρε Κράφτ, μέχρι τώρα τοπική πρωθυπουργός, ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική αποτυχία και υπέβαλε την παραίτησή της από πρόεδρος της τοπικής SPD.  Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα απώλεσε 8 ποσοστιαίες μονάδες από το 2013 και συγκεντρώνει το 31,1% των ψήφων. Πρόκειται για το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 1947. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης