Ερντογάν: Οι προδότες θα πληρώσουν βαρύ τίμημα!

Ερντογάν: Οι προδότες θα πληρώσουν βαρύ τίμημα!

«Κυβερνά» την Τουρκία από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης-Αποθεώθηκε από τους οπαδούς του - Έδωσε συνέντευξη Τύπου και μίλησε δυο φορές στο πλήθος - Υπάρχει κυβέρνηση, θα ξεκαθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις, διεμήνυσε και κάλεσε τους στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα τους

Ερντογάν: Οι προδότες θα πληρώσουν βαρύ τίμημα!
«Η σημαία είναι η τιμή μου, η πατρίδα μου είναι η τιμή μου και για αυτό ήρθα εδώ να πεθάνω. Είμαι έτοιμος να δώσω και τη ζωή μου». Με αυτή τη δραματική φράση και μέσα σε απόθεωση από τους οπαδούς του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε τις δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), έχοντας λάβει τις διαβεβαιώσεις ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στη γείτονα χώρα έχει ουσιαστικά κατασταλεί και ότι παρέμενε ο ηγέτης της έχοντας βγει νικητής από μια βραδιά που είναι πιθανό να αλλάξει πολλά στην Τουρκία.

Δηλώσεις Ερντογάν: Η πατρίδα είναι η τιμή μου, είμαι έτοιμος να πεθάνω



Ήταν λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Παρασκευής όταν ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα, λίγη μόλις ώρα μετά την είδηση ότι στρατιωτικό πραξικόπημα βρισκόταν σε εξέλιξη.
Κλείσιμο

Ο στρατός είπε ότι έχει αναλάβει την εξουσία στη χώρα, για να διατηρηθεί η δημοκρατική τάξη και να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα,  διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθούν οι διεθνείς σχέσεις της χώρας, ενώ έκλεισε την κρατική τηλεόραση, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter και YouTube).

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο στρατός κατέλαβε το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, ενώ δύο γέφυρες στον Βόσπορο είχαν κλείσει και τανκς βγήκαν στους δρόμους των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αποκάλυψε πως βρισκόταν στη Μαρμαρίδα, όταν ξέσπασε το "κίνημα", σε ξενοδοχείο, το οποίο λίγη ώρα αφότου το εγκατάλειψε για να κατευθυνθεί προς το αεροσκάφος του, βομβαρδίστηκε από τους στασιαστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν ιταλικά μέσα, ο προέδρος Ερντογάν φυγαδεύτηκε με ιδιωτικό αεροπλάνο προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ οι άλλες πηγές ανέφεραν ότι πρόθεσή του ήταν να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγές διέρρεαν ότι ο Ερντογάν ζήτησε άσυλο στη Γερμανία με το Βερολίνο να απορρίπτει το αίτημα. Ακολούθησε όργιο φημών για διάφορους προορισμούς (Λονδίνο, Ρώμη, Κατάρ), όμως τίποτα δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Με τη ντουντούκα μίλησε στον λαό



Νωρίτερα...


Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμά μέσω Facetime, τονίζοντας πως «είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα, αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων».

Πρόσθεσε πως «τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πραξικόπημα, αλλά για απόπειρα κάποιων ομάδων που με ανεύθυνο τρόπο και χρησιμοποιώντας τον οπλισμό που τους έχει δώσει το κράτος, επιχειρούν σε διάφορες περιοχές να ακινητοποιήσουν το λαό», τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος πρόεδρος, ενώ κατέδειξε τον Φετουλάχ Γκιουλέν ως υπεύθυνο για την κατάσταση.

Ο Τούρκος πρόεδρος όπως είναι το πιθανότερο σενάριο βρισκόταν απέναντι από την Ρόδο, στην περιοχή του Μπουντρούμ (Αλικαρνασσός) και μόλις ειδοποιήθηκε ότι η κατάσταση εξομαλύνεται και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται, αναχώρησε στις 2 τα ξημερώματα για την Κωνσταντινούπολη. 

Προτού προσγειωθεί μάλιστα έκανε 4-5 γύρους πάνω από την περιοχή ανάμεσα στο Γκόνεν και την Μπίγκα μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» και να κατέβει το αεροσκάφος στο Ατατούρκ.

Ο Ερντογάν έγινε δεκτός μέσα σε αποθέωση, όμως το σκυθρωπό ύφος του έδειχνε ότι ο Τούρκος ηγέτης μόνο ικανοποιημένος δεν ήταν με την κατάσταση που αντιμετώπισε και παραλίγο να του στοιχίσει ακριβά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας στις δηλώσεις του επανέλαβε ότι οι πραξικοπηματίες θα πάρουν αυτό που τους αξίζει και ότι καμία δύναμη δεν είναι πάνω από τη θέληση του λαού. Έχοντας στο πλευρό τους τον γιο και τον γαμπρό του και υπό το άγρυπνο βλέμμα των ανδρών της προσωπικής του φρουράς τόνισε: «Το μεσημέρι μάθαμε ότι υπήρξε κινητικότητα στις ένοπλες δυνάμεις. Ακολούθησε προσπάθεια παρέμβασης στην ενότητα του κράτους μας. Η ομάδα του παράλληλου κράτους προσπάθησε να επέμβει στα εσωτερικά της χώρας. Ήταν κρυμμένοι για σαράντα χρόνια. Πρόκειται για προδοσία και θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Έχουμε τη ψήφο του λαού. Η κίνηση ήταν χάρη του Θεού γιατί θα γίνει αιτία να ξεκαθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις».

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι οι πραξικοπηματίες λαμβάνουν εντολές από τον Γκιουλέν και έκανε έκκληση στους στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα τους, αλλιώς όλοι θα αντιμετωπιστούν όπως οι τρομοκρατικές οργανώσεις.  

Από την προειδοποίηση ο Ερντογάν πέρασε άμεσα στην υλοποίηση των λεγομένων του: Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ σύμφωνα με αξιωματούχο διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να καταρρίψουν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα τα οποία βρίσκονται στα χέρια των στρατιωτικών «Μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση τους στο Εσκισεχίρ» της δυτικής Τουρκίας για να αντιμετωπίσουν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που βρίσκονται στα χέρια των στασιαστών, διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης