Τουρκία: Τα πρώτα στοιχεία για την αιματοχυσία «δείχνουν» Ισλαμικό Κράτος

Τουρκία: Τα πρώτα στοιχεία για την αιματοχυσία «δείχνουν» Ισλαμικό Κράτος

«Aντίγραφο» του έργου των τζιχαντιστών χαρακτηρίζουν την επίθεση Τούρκοι αξιωματούχοι - Για 128 νεκρούς κάνει λόγο το φιλοκουρδικό κόμμα

Τουρκία: Τα πρώτα στοιχεία για την αιματοχυσία «δείχνουν» Ισλαμικό Κράτος
Το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από την φονική επίθεση στην Άγκυρα κατά την οποία 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 250 τραυματίστηκαν. Στέλεχος πάντως του φιλοκουρδικού κόμματος, εκτιμά ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 128 και τονίζει μάλιστα ότι έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής τα 120 από τα θύματα και μόνο τα στοιχεία των οκτώ παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Νωρίτερα δε ο ηγέτης του HDP κατήγγειλε ότι «το κράτος οδήγησε στη σφαγή» και κάλεσε τους πολίτες να ανατρέψουν τον Ερντογάν. 

Από την πλευρά του, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στο Reuters, ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου δεν πρόκειται να αναβληθούν, ωστόσο «λόγω των αυξημένων κινδύνων, τα μέτρα ασφαλείας στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, που είχαν ήδη ενισχυθεί, θα ενταθούν κι άλλο. Οι εκλογές θα γίνουν με ασφαλή τρόπο», διαβεβαίωσε.

Κλείσιμο
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας μίλησαν την Κυριακή στο πρακτορείο Reuters και αποκάλυψαν πως οι πρώτες ενδείξεις από την έρευνα που διεξάγουν οι αρχές για τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου υποδηλώνουν ότι ευθύνεται η ακραία ισλαμιστική οργάνωση.



Μάλιστα, η μία από τις πηγές είπε ότι οι επιθέσεις αυτές φέρουν ομοιότητες με την επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν γίνει τον Ιούλιο στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, η ευθύνη για τις οποίες αποδόθηκε επίσης στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.




«Όλες οι ενδείξεις είναι ότι ήταν αντίγραφο εκείνης της επίθεσης... οι ενδείξεις δείχνουν το Ισλαμικό Κράτος», είπε ο άντρας ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.

Η δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε τις υποψίες των αρχών λέγοντας ότι οι έρευνές τους «επικεντρώνονται πλήρως» στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων έρχονται μία ημέρα αφότου ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε πως πίσω από την επίθεση βρίσκονται δύο φερόμενοι βομβιστές αυτοκτονίας, ενώ υπέδειξε ως ενδεχόμενους δράστες την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την οργάνωση της άκρας αριστεράς Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP- C).

Σοκ στην Τουρκία 

Πάντως, από χθες, η Τουρκία είναι σε μετατραυματικό σοκ. Το συντονιστικό κέντρο του πρωθυπουργικού γραφείου, χτες το βράδυ, ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 95 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 246. Σε πρωινή του ανακοίνωση το κέντρο δεν ανέφερε αριθμό νεκρών, αλλά τόνισε ότι νοσηλεύονται ακόμα σε διάφορα νοσοκομεία της πρωτεύουσας συνολικά 160 άτομα, εκ των οποίων τα 65 σε εντατική μονάδα.





Ωστόσο, το συντονιστικό γραφείο του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 128 και ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 500. Την ίδια ώρα, το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Φιράτ», σημειώνει ότι υπάρχουν και 100 αγνοούμενοι, ενώ η Ένωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας μετά τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 105.

Οργή και διαδηλώσεις σε όλη την χώρα 

Το μεσημέρι της Κυριακής χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου έγινε η διπλή βομβιστική επίθεση, ωστόσο, δεν σημειώθηκαν επεισόδια δεν υπήρξαν. 


Για τις τρεις το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Κι αυτό μετά από πρωτοβουλία του πρώτου. Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέρριψε την πρόταση Νταβούτογλου για συνάντηση.

Ως προς τους δράστες δεν υπάρχει επισήμως κάτι συγκεκριμένο, εκτός του ότι γίνεται λόγος για ενδεχόμενο επιχείρησης αυτοκτονίας. Η αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργός Μπερίλ Ντεντέογλου ανέφερε σήμερα τη σκέψη της, ότι «η επίθεση δεν σχεδιάστηκε στην περιοχή. Δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει ανάμειξη άλλων χωρών».

Συγκλονιστικό βίντεο με τη στιγμή της διπλής έκρηξης




Κλιμακώνεται ο διχασμός 

Πάντως το μετατραυματικό σοκ επιδρά ώστε να κλιμακωθεί ο διχασμός. Σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης, οπαδών και εν μέρει πολιτικών, ο χώρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πιστεύει ότι δράστες της επίθεσης είναι οι ίδιοι οι Κούρδοι, ενώ ο χώρος της αντιπολίτευσης πιστεύει ότι πρόκειται για έργο του κράτους.

Το επιχείρημα των φιλοκυβερνητικών, είναι το συμπέρασμα ότι η βόμβα που είχε εκραγεί δυο μέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 στο Ντιγιάρμπακιρ σε συγκέντρωση του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ατόμων, ευνόησε τελικά το ίδιο το φιλοκουρδικό κόμμα. Κι αυτό εκ του αποτελέσματος των εκλογών, όπου το κόμμα είχε ξεπεράσει το 13%.



Ούτως ή άλλως όμως, όπως σημειώνει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», «κατά τη περίοδο 20 Ιουλίου - 10 Οκτωβρίου σκοτώθηκαν 80 στρατιώτες, 62 αστυνομικοί, 3 πολιτοφύλακες, 341 αντάρτες του ΡΚΚ, 113 πολίτες στο Νοτιοανατολική Τουρκία. Τώρα έρχονται να προστεθούν οι 95 νεκροί των χτεσινών εκρήξεων».










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης