Αφγανιστάν: Προσπάθειες Κέρι για την επίτευξη συμβιβασμού ανάμεσα στους υποψήφιους για την προεδρία

Αφγανιστάν: Προσπάθειες Κέρι για την επίτευξη συμβιβασμού ανάμεσα στους υποψήφιους για την προεδρία

Η επίσκεψη Κέρι προδίδει την έντονη ανησυχία των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να αποφύγουν η έριδα αυτή για την προεδρία να οδηγήσει ακόμη και σε κοινοτικές συγκρούσεις

Αφγανιστάν: Προσπάθειες Κέρι για την επίτευξη συμβιβασμού ανάμεσα στους υποψήφιους για την προεδρία
O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατέβαλε σήμερα προσπάθειες στην Καμπούλ για να ευνοήσει την επίτευξη ενός συμβιβασμού ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για την προεδρία στο Αφγανιστάν ώστε να αποφευχθεί μια μετατροπή της εκλογικής κρίσης σε ένα πολιτικό χάος στη χώρα.

Η επίσκεψη αυτή του Κέρι στο Αφγανιστάν προδίδει την έντονη ανησυχία των ΗΠΑ, οι οποίες θορυβημένες από το πρόσφατο παράδειγμα του Ιράκ, θέλουν να αποφύγουν η έριδα αυτή για την προεδρία να οδηγήσει ακόμη και σε κοινοτικές συγκρούσεις.

Κλείσιμο
Ο Κέρι, ο οποίος έφτασε κατά την διάρκεια της νύχτας στην Καμπούλ, πραγματοποιεί από νωρίς σήμερα το πρωί μια προσπάθεια μεσολάβησης με την ελπίδα να επιτύχει μια προσέγγιση μεταξύ του Αμπντουλά Αμπντουλά και του Άσραφ Γάνι, οι οποίοι ερίζουν για την νίκη μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που τους έφερε αντιμέτωπους, την 14η Ιουνίου.

Ο στόχος είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός όσον αφορά τον αριθμό των ψήφων που θα καταμετρηθούν ξανά, μετά τις υποψίες για νοθεία που διατυπώθηκαν αφού ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα, τα οποία φέρουν ως μεγάλο νικητή των εκλογών τον Γάνι με ποσοστό 56,4%.

Ο Αμπντουλά, ο οποίος ήλθε πρώτος με διαφορά στον πρώτο γύρο των εκλογών με ένα ποσοστό 45% των ψήφων έναντι του 31,6% που είχε λάβει ο Γάνι, κατήγγειλε μια μαζική νοθεία υπέρ του αντιπάλου του και κλιμάκωσε την ένταση αυτοανακηρυσσόμενος νικητής των εκλογών.

Σήμερα ο Κέρι καταδίκασε την στάση αυτήν, λέγοντας ότι "κανείς δεν θα πρέπει να αυτοανακηρύσσεται νικητής σε αυτό το στάδιο". "Θέλουμε ένα ενωμένο Αφγανιστάν, σταθερό και δημοκρατικό" και μια "νόμιμη εκλογική διαδικασία", πρόσθεσε.

Μετά την συνάντηση που είχε με τον Κέρι ο Γάνι δήλωσε υπέρ της διεξαγωγής ενός ελέγχου "του μεγαλύτερου δυνατού προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη".

Ωστόσο δήλωσε επίσης ότι η πλευρά του δεσμεύεται να ηγηθεί "μιας κυβέρνησης ειλικρίνειας (. . .) που θα μπορεί να εκπροσωπήσει όλους τους Αφγανούς", υπονοώντας ότι η νίκη του είναι αναμφισβήτητη.

Το απόγευμα ο Αμπντουλά Αμπντουλά συναντήθηκε κι αυτός με τον Κέρι, τον οποίο ευχαρίστησε για τις "θυσίες" των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και υπογράμμισε ότι μόνον μια "επιτυχία της δημοκρατικής διαδικασίας" θα μπορούσε να επιτρέψει στη χώρα να διατηρήσει τα επιτεύγματα της περιόδου που ακολούθησε του 2001.

Ο Κέρι συναντήθηκε επίσης με τον Γιαν Κούμπις, τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, αλλά και με τον απερχόμενο πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, τον μοναδικό πολιτικό που ηγήθηκε της χώρας από την πτώση των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001.

Ο Καρζάι κατηγορείται από το στρατόπεδο του Αμπντουλά ότι μαζί με την ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή χειραγώγησαν τις εκλογές προς όφελος του Γάνι.

Η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι αναμένει την σοβαρή εξέταση των υποψιών για νοθεία και ότι δεν θα δεχθεί αντισυνταγματικά μέτρα, όπως ο σχηματισμός "παράλληλης κυβέρνησης" από τον ηττηθέντα υποψήφιο.

Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις κοινοτικές εντάσεις (ο Αμπντουλά κατάγεται από τον αφγανικό βορρά, ενώ ο Γάνι από τον νότο) σε μια χώρα στην οποία οι θεσμοί είναι ακόμη εύθραυστοι και στην οποία συνεχίζεται η εξέγερση των Ταλιμπάν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης