Βαλκάνια: Δεν κινδυνεύουν μόνο από τις πλημμύρες αλλά και από τις… νάρκες

Βαλκάνια: Δεν κινδυνεύουν μόνο από τις πλημμύρες αλλά και από τις… νάρκες

Μπορεί να «ταξιδέψουν» στη νοτιοανατολική Ευρώπη - Θαμμένες στη λάσπη ολόκληρες πόλεις - Στους 44 οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες



Βαλκάνια: Δεν κινδυνεύουν μόνο από τις πλημμύρες αλλά και από τις… νάρκες
Στρατός, αστυνομία και απλοί πολίτες δίνουν μάχη με το χρόνο για να διασώσουν εγκλωβισμένους και να προστατεύσουν τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε Σερβία και Βοσνία, την ώρα που οι πλημμύρες έχουν σκεπάσει ολόκληρες περιοχές.



Κλείσιμο

Την ίδια στιγμή, στους 44 ανέρχονται οι νεκροί στο σύνολό τους από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που πλήττουν τα Βαλκάνια, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.



Αναλυτικά, οι νεκροί στη Σερβία ανέρχονται σε 16, ενώ ακόμα 27 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί στη Βοσνία, και ένας στην Κροατία.


Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έκανε λόγο για «καταστροφική κατάσταση», τη στιγμή που η στάθμη των υδάτων εξακολουθεί να ανεβαίνει απειλητικά.


Την ίδια στιγμή, οι τοπικές αρχές της Σερβίας προειδοποίησαν ότι παρότι οι βροχοπτώσεις έχουν σταματήσει, η στάθμη του νερού θα συνεχίσει να αυξάνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμα κίνδυνος για νέες πλημμύρες.


Συγκλονισμένος από την τραγωδία που συμβαίνει στη χώρα του, ο Σέρβος αστέρας του τένις, Νόβακ Ντζόκοβιτς, μετά τη νίκη του επί του Ράφαελ Ναδάλ στη Ρώμη, δήλωσε: «Θέλω να αφιερώσω (τη νίκη) στην πατρίδα μου Σερβία, που υποφέρει από τις πλημμύρες».



Την ίδια στιγμή, στην περιοχή Ντομπόζ της Βοσνίας οι πολίτες κάνουν λόγο για «τσουνάμι» από την υπερβολική ποσότητα νερού που κάλυψε την πόλη.

Μάλιστα, ρεπόρτερ του πρακτορείου Reuters δήλωσε πως η μισή πόλη παραμένει ακόμα βυθισμένη στο νερό.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν στρατιώτες που παρέδωσαν τροφή και φάρμακα με φορτηγά και βάρκες, ενώ με γερανούς μεταφέρθηκε ιατρικό προσωπικό σε κατοικίες με εγκλωβισμένους ανθρώπους.


Η πρωθυπουργός της αυτόνομης σερβικής δημοκρατίας, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, συνέκρινε την κατάσταση με τον πόλεμο της Βοσνίας του 1992 – 1995.

«Η καταστροφή είναι τόση που δε μπορώ να θυμηθώ κάτι ανάλογο από τον πόλεμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Συγκλονιστικές, όμως, είναι και οι δηλώσεις πολιτών, όπως αυτή του 40χρονου Ντράγκαν Τοντόροβιτς, από το Ομπρενόβατς, ο οποίος δήλωσε ότι μετέφερε τα παιδιά του στην πλάτη του, ενώ περίμενε επί 12 ώρες τα σωστικά συνεργεία.


Απεγνωσμένος, μάλιστα, διερωτήθηκε τι θα απογίνει τώρα που το σπίτι που έχτισε προ δύο ετών, για το οποίο δαπάνησε περίπου 100.000 ευρώ, καταστράφηκε ολοσχερώς.

Στο μεταξύ, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων σημειώθηκαν χιλιάδες κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να κλείσουν κεντρικές οδοί, να προκληθούν ζημιές σε σπίτια και να καλυφθούν στη λάσπη ολόκληρα χωριά στη Βοσνία.

Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί και για τις πολλές νάρκες από τον πόλεμο της Βοσνίας την περίοδο 1992 - 1995, που δεν έχουν εκραγεί.

Περίπου 120.000 είναι οι νάρκες που βρίσκονται σε 9.416 ναρκοπέδια σε όλη τη χώρα, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ενδέχεται να έχουν μετατοπίσει μεγάλο αριθμό αυτών.


Μάλιστα, πέραν του κινδύνου που επικρατεί για τον λαό της Βοσνίας, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα και άλλες γειτονικές χώρες, καθώς οι πλημμύρες μπορεί να τις παρασύρουν.

Σύμφωνα με ειδικούς, λοιπόν, οι νάρκες μπορεί να «ταξιδέψουν» προς την νοτιοανατολική Ευρώπη ή να εγκλωβιστούν σε στροβίλους υδροηλεκτρικών φραγμάτων, απειλώντας δεκάδες πολιτών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης