Αργεντινή: Τετραπλασιάστηκε σε μια ημέρα η τιμή του εισιτηρίου στο μετρό του Μπούενος Αϊρες

Αργεντινή: Τετραπλασιάστηκε σε μια ημέρα η τιμή του εισιτηρίου στο μετρό του Μπούενος Αϊρες

Έπεται και συνέχεια μέσα στο καλοκαίρι για τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αργεντινής - 

buenos_metro
Κατά 360% σε μία ημέρα αυξήθηκε η τιμή στα εισιτήρια του μετρό, μια από τις πιο δραματικές αυξήσεις των τιμών στο πλαίσιο μιας σκληρής εκστρατείας λιτότητας από τον υπερφιλελεύθερο πρόεδρο της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι.

Έπειτα από εβδομάδες ακροάσεων, δικαστής ήρε την Πέμπτη την εντολή που είχε εμποδίσει προσωρινά την προγραμματισμένη αύξηση των εισιτηρίων του μετρό. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την αλλαγή τέθηκε σε ισχύ σήμερα Παρασκευή.

Μέσα σε μια νύχτα, η τιμή μιας μονής διαδρομής στο Μπουένος Άιρες αυξήθηκε από 125 πέσος (0,13 ευρώ) σε 574 πέσος (0,6 ευρώ).

Αλλά υπάρχει και συνέχεια: Οι τιμές των εισιτηρίων θα φθάσουν τα 650 πέσος (0,67 ευρώ) την 1η Ιουνίου και την 1η Αυγούστου τα 757 πέσος (0,78 ευρώ).

Κλείσιμο
Ενδεικτικά τον περασμένο Δεκέμβριο, η τιμή ήταν μόλις 80 πέσος (0,08 ευρώ).

Οι τιμές για τα λεωφορεία και τα τρένα στην πόλη του Μπουένος Άιρες και την ευρύτερη περιοχή αυξάνονται και αυτές σταθερά, αν και όχι μονομιάς όπως με το μετρό.

Τα κόμιστρα των μέσων μαζικής μεταφοράς αποτελούν ευαίσθητο ζήτημα σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική, σημειώνει το Associated Press, που υπενθυμίζει ότι οι αυξήσεις των τιμών του μετρό έχουν προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές στο παρελθόν, όπως με τις μαζικές διαδηλώσεις στη Χιλή το 2019.

Ο πρόεδρος Μίλεϊ έχει αποφασίσει να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας έναντι των ξένων επενδυτών και την τιθάσευση του υπερπληθωρισμού.

Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, τα μέτρα απορρύθμισης και λιτότητας που έχει λάβει έχουν ανεβάσει τον πληθωρισμό στο 289% ετησίως, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο - και έχουν κάνει τη ζωή των Αργεντινών πιο δύσκολη, καθώς η οικονομία διολισθαίνει στην ύφεση.



Ειδήσεις σήμερα:

Μενίδι: Έχεις γίνει π... σαν τη μάνα σου, έλεγε ο φονιάς της 40χρονης στην κόρη του

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εντοπίστηκαν οι σοροί τριών ομήρων, μεταξύ τους της Σάνι Λουκ

Καιρός: Επιμένει η αφρικανική σκόνη - Πώς θα κινηθεί μέχρι την Τρίτη, δείτε τους χάρτες σε βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης