Τιμ Μπέρνερς Λι: Ο άνθρωπος που «ύφανε» τον παγκόσμιο ιστό

Τιμ Μπέρνερς Λι: Ο άνθρωπος που «ύφανε» τον παγκόσμιο ιστό

Μια τέτοια μέρα πριν από 35 χρόνια ο ιδιοφυής μηχανικός υπολογιστών δημιούργησε το γνωστό σε όλους www (world wide web) και το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης, αλλάζοντας για πάντα τον κόσμο

tim_berners_lee_xr
«Έτυχε να βρίσκομαι στο σωστό μέρος την σωστή στιγμή» είπε σε μια συνέντευξη του ο Τιμ Μπέρνερς Λι, ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την παγκόσμια επικοινωνία με το δικό του www και τον πρώτο browser, το γνωστό σε όλους πρόγραμμα περιήγησης.

Λόγια που ηχούν ταπεινά για τον Άγγλο φυσικό και μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, χάρη στον οποίο μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο στον υπολογιστή ή το κινητό σας τηλέφωνο.

Τριάντα πέντε χρόνια πριν αυτός ο ιδιοφυής τύπος που είχε πάντα τρέλα με την τεχνολογία και κατασκεύασε τον πρώτο του υπολογιστή, με παλιά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και ένα κολλητήρι, έθεσε τις βάσεις για τον παγκόσμιο ιστό. Αυτόν που συνέβαλε τα μέγιστα στην έκρηξη και την καθολική διάδοση του Ίντερνετ τα επόμενα χρόνια σε όλο τον κόσμο, φτάνοντας σήμερα σε επίπεδα που ίσως και ο ίδιος να μην φανταζόταν, όταν ξεκίνησε το web.

tim_berners_lee_in__2_


Από τα χαρτόκουτα στο Cern

Γιος καθηγητών ο Τιμ γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1955 στο Λονδίνο από γονείς που ήταν αμφότεροι μαθηματικοί, οι οποίοι εκτός των άλλων του έμαθαν να σκέφτεται «ανορθόδοξα» και να αναλύει ενδελεχώς τα πάντα. Στον μικρό άρεσε κατά τη διάρκεια της «τελετουργίας» του οικογενειακού πρωινού να εντρυφεί σε μαθηματικά παιχνίδια και λίγα χρόνια μετά να κατασκευάζει υπολογιστές από χαρτόκουτα.

Ποσώς τον ενδιέφερε που οι φίλοι του έπαιζαν ποδόσφαιρο ενώ οι συμμαθητές και δάσκαλοι απόρησαν με την κλίση του Τιμ σε κάθε τι ηλεκτρονικό.

Τελειώνοντας το Queen’s College στην Οξφόρδη το 1976, είχε ήδη κατασκευάσει το πρώτο του κομπιούτερ, δουλεύοντας για ώρες με ένα ηλεκτρονικό κολλητήρι, έναν επεξεργαστή Μ68000, μια παλιά τηλεόραση και τις λεγόμενες πύλες λογικής (TTL gates). Ο φιλόδοξος νεαρός δεν δυσκολεύθηκε να βρει άμεσα δουλειά σε εταιρία πληροφορικής αρχικά και τηλεπικοινωνιών αργότερα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Όταν το CERN, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής, που βρίσκεται στην Γενεύη του πρότεινε συνεργασία ο Τιμ Μπέρνερς Λι δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά.


tim_berners_lee_in__5_
Κλείσιμο


Η μεγάλη στιγμή

Ανήσυχο πνεύμα, δεν άργησε να δημιουργήσει για δική του προσωπική χρήση ένα πρόγραμμα που ονόμασε Enquire, το οποίο αφορούσε την αποθήκευση πληροφοριών, το οποίο δεν έκανε γνωστό σε άλλους συναδέλφους του. Αυτό το πρόγραμμα ήταν η βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε για να δημιουργήσει τον παγκόσμιο ιστό (world wide web) που παρουσίασε σε πρωτόλεια μορφή στις 12 Μαρτίου του 1989.

Δύο χρόνια μετά δόθηκε απο το CERN για γενική χρήση, κίνηση που αποδείχθηκε καθοριστική για την έκρηξη και την ευρύτατη διάδοση του Ίντερνετ τις επόμενες δεκαετίες.
Ο ευφυής φυσικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών ξόδεψε ατέλειωτες εργατοώρες τα επόμενα τέσσερα χρόνια βελτιώνοντας το πρόγραμμά του, με την βοήθεια επισημάνσεων και παρατηρήσεων που ζήταγε να κάνουν οι χρήστες στο Διαδίκτυο.

Ήταν κοινό μυστικό ανάμεσα στους συναδέλφους του, ότι ο Τιμ έχανε την αίσθηση του χρόνου ασχολούμενος με την συναρπαστική του ανακάλυψη και μερικές φορές ξημερωνότανε στο CERN έχοντας κλείσει πάνω από δεκαοχτώ ώρες στη δουλειά. Έτσι όμως δημιούργησε και όρισε σταδιακά τα πρωτόκολλα uris, http και html τα οποία καθιέρωσε, εισπράττοντας την καταξίωση στο χώρο της επιστημονικής κοινότητας.

tim_berners_lee_in__3_


Η ζωή μετά

Κάτι που φάνηκε όταν το 1994 άρχισε να συνεργάζεται με το φημισμένο ΜΙΤ ενώ ανέλαβε διευθυντικά καθήκοντα στην Επιτροπή Ελέγχου και Εξέλιξης του Κυβερνοχώρου, την World wide Web Consortium. Έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και από τις αρχές του 2000 ασχολείται επισταμένα με μια νέα πρόσκληση, την δημιουργία ενός ευφυέστερου διαδικτύου.

Το ονομάζει Semantic Web, δηλαδή Σημασιολογικό Διαδίκτυο και σύμφωνα με αυτά που έχει δηλώσει ο Τιμ, θα επιτρέπει στους υπολογιστές να επεξεργάζονται με πιο έξυπνο τρόπο τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στον Παγκόσμιο Ιστό.

tim_berners_lee_in__1_


Παρότι δισεκατομμυριούχος αφού η περιουσία του υπολογίζεται στα 50 δισ. δολάρια ο Τιμ Μπέρνερς Λι, εξακολουθεί να δουλεύει πολύ, να δίνει ελάχιστες συνεντεύξεις και να ζει ως ένας καθηγητής πανεπιστημίου. Εξακολουθεί όπως είπε πέρυσι να οραματίζεται ένα αποκεντρωμένο διαδίκτυο, αφού κατά την γνώμη του κάτι έχει πάει στραβά από το 1989 και μετά, με την συγκέντρωση εξουσίας σε εταιρείες-κολοσσούς.

«Όλοι είναι στο Facebook» τόνισε μεταξύ άλλων «άρα δεν έχουν ιστότοπο. Όλοι χρησιμοποιούν την σελίδα του Μαρκ Ζούκεμπεργκ και όταν οι άνθρωποι σε αναζητούν στο Facebook δεν ελέγχεις στην πραγματικότητα τι βλέπουν. Ουσιαστικά έχουμε χάσει την δυνατότητα των ατόμων να έχουν δύναμη».

tim_berners_lee_in__4_





Ειδήσεις σήμερα:

Η πανδημία μείωσε το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά ενάμιση χρόνο παγκοσμίως


Σταύρος Ζαλμάς: Η δημοσιογραφία έχει μεγάλη αλητεία μέσα της


Γιάννα Τερζή: Μετά την επέμβαση δεν μπορώ να αισθανθώ τα πόδια μου όπως πριν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης