Ο «πατέρας» του Ίντερνετ Τιμ Μπέρνερς Λι υπέρ του Σνόουντεν και των αποκαλύψεων

Ο «πατέρας» του Ίντερνετ Τιμ Μπέρνερς Λι υπέρ του Σνόουντεν και των αποκαλύψεων

«Πρέπει να συγχαίρουμε αυτούς που αποκαλύπτουν απόρρητα για να προειδοποιήσουν την κοινή γνώμη», είπε βρετανός φυσικός

Ο «πατέρας» του Ίντερνετ Τιμ Μπέρνερς Λι υπέρ του Σνόουντεν και των αποκαλύψεων
Υπέρ των αποκαλύψεων, σαν κι αυτές που έκανε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, είναι ο «πατέρας» του ίντερνετ, ο βρετανός φυσικός Τιμ Μπέρνερς Λι.

«Αυτοί που αποκαλύπτουν απόρρητες πληροφορίες για να προειδοποιήσουν την κοινή γνώμη θα πρέπει να δέχονται συγχαρητήρια και όχι να διώκονται», δήλωσε ο Μπέρνερς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, προσθέτοντας: «Όταν οι έλεγχοι και οι ισορροπίες δεν λειτουργούν, οι whistleblowers, οι καταμηνυτές ατασθαλιών, είναι αυτοί στους οποίους η κοινωνία μπορεί να υπολογίζει»

«Επειδή επιτελούν το σημαντικό λειτούργημα να σώζουν την κοινωνία όταν αυτή βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, κατά συνέπεια οφείλουμε, πιστεύω, να βρούμε μια μορφή διεθνούς αναγνώρισης για τους whistleblowers», προσέθεσε ο Μπέρνερς-Λι, εξηγώντας πως δεν φαντάζεται ότι θα τους απονέμεται αυτομάτως το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά μάλλον να τους χορηγείται μια «αμνηστία».

Ο Μπέρνερς-Λι αναφέρθηκε στην περίπτωση του πρώην συμβούλου της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν. «Υπήρχαν κατά κάποιον τρόπο έλεγχοι και ισορροπίες εγκατεστημένοι στο σύστημα, κυρίως στο αμερικανικό σύστημα. Απέτυχαν», τόνισε.

Αναφερόμενος στις εκκλήσεις να εξεταστούν τα μέσα για να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή, θεώρησε «αφελές» να πιστεύει κανείς πως υπάρχουν αλάθητα μέτρα.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτά τα συστήματα θα καταστούν κι αυτά αποτυχημένα στο μέλλον»,  προειδοποίησε.

Πριν από περίπου 25 χρόνια , δημιούργησε το δίκτυο του Ίντερνετ, ενώ εργαζόταν για Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ