ΕΕ: «Γενοκτονία» ο μεγάλος λιμός της Ουκρανίας, απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΕΕ: «Γενοκτονία» ο μεγάλος λιμός της Ουκρανίας, απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτηρίζει τον μεγάλο λιμό της δεκαετίας του '30 σαν τεχνητά προκαλούμενο από το σοβιετικό καθεστώς

limos_ukraine
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα για την 90ή επέτειο του Μεγάλου Λιμού (Γκολοντομόρ) στην Ουκρανία, το οποίο αναγνωρίζει τα τρομερά γεγονότα της δεκαετίας του '30 του περασμένου αιώνα ως «γενοκτονία» του ουκρανικού λαού.

Το έγγραφο που καταδικάζει τον «τεχνητό» λιμό στην Ουκρανία εγκρίθηκε με πλειοψηφία ψήφων: 507 βουλευτές ψήφισαν "υπέρ", 12 ψήφισαν "κατά" και 17 απείχαν.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει το Γκολοντομόρ, τον τεχνητό λιμό του 1932-1933 στην Ουκρανία, ο οποίος προκλήθηκε από τις σκόπιμες ενέργειες του σοβιετικού καθεστώτος, σαν γενοκτονία κατά του λαού της Ουκρανίας. Παράλληλα, καταδικάζει έντονα τέτοιες ενέργειες του ολοκληρωτικού σοβιετικού καθεστώτος, οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο εκατομμυρίων Ουκρανών και υπονόμευσαν σημαντικά τα θεμέλια της ουκρανικής κοινωνίας», αναφέρει το έγγραφο.

Το ψήφισμα εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό της Ουκρανίας και τιμά τη μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των στοχευμένων ενεργειών του σταλινικού καθεστώτος για την οργάνωση ενός τεχνητού λιμού.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί όλες τις χώρες, ιδίως τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και άλλες χώρες που προέκυψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, να ανοίξουν τα αρχεία τους σχετικά με τον λιμό του 1932-1933 στην Ουκρανία- καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις τρίτες χώρες να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση για τα γεγονότα αυτά, καθώς και για άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το σοβιετικό καθεστώς, ενσωματώνοντας την ιστορική γνώση γι' αυτά σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων τραγωδιών στο μέλλον», προσθέτει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασαν επίσης το γεγονός ότι, την ώρα που μνημονεύεται η 90ή επέτειος του μεγάλου λιμού, η Ρωσία συνεχίζει τον επιθετικό πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, επιδιώκει να εξαλείψει την Ουκρανία ως εθνικό κράτος, να καταστρέψει την ταυτότητα και τον πολιτισμό του λαού της.



Δείτε βίντεο: Γκολοντομόρ: «Γενοκτονία» ο μεγάλος λιμός της Ουκρανίας
Γκολοντομόρ: «Γενοκτονία» ο μεγάλος λιμός της Ουκρανίας



Ειδήσεις σήμερα:

Ζευγάρι Ελλήνων δασκάλων σε σερβοκροατικό καρτέλ ναρκωτικών - Δείτε φωτογραφίες

Corriere della Sera: Ο Τζιόρτζι ήθελε να αγοράσει κότερο Εμίρη για την Εύα

Στο 5,4% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις τάσεις της ΜRB
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης