«Μέδουσα 12»: Εντυπωσιακές εικόνες από τη διακλαδική άσκηση Αιγύπτου, Ελλάδας, ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και Κύπρου

«Μέδουσα 12»: Εντυπωσιακές εικόνες από τη διακλαδική άσκηση Αιγύπτου, Ελλάδας, ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και Κύπρου

Η άσκηση έγινε σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας - Ξεκίνησε το Σάββατο 19 και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου

23_nov_027-2
Η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day - DV DAY) της διμερούς διακλαδικής άσκησης «Μέδουσα 12» με τη συμμετοχή Ελλάδας και Αιγύπτου πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας.

Η άσκηση ξεκίνησε το Σάββατο 19 και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, στην άσκηση έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα η Κύπρος, οι ΗΠΑ και για πρώτη φορά με φρεγάτα η Σαουδική Αραβία ενώ ως παρατηρητές στην άσκηση συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κονγκό, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και η Ρουμανία.

Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) της Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 12»


Η «Μέδουσα» λαμβάνει χώρα από το 2015 εναλλάξ στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Το 2021 πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης με την πάγια διεξαγωγή αυξημένης δυσκολίας διακλαδικών επιχειρησιακών σεναρίων να την καθιστούν μία από τις σημαντικότερες διακλαδικές ασκήσεις της Ανατολικής Μεσογείου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κλείσιμο
Η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών πραγματοποιήθηκε στην ακτή «El Omayed», περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της αεροπορικής βάσης Borg El Arab.

Την παρακολούθησαν επί του ελικοπτεροφόρου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων της Αιγύπτου ENS Gamal Abdel Nasser, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον ομόλογό του Chief of Staff of the Egyptian Armed Forces αντιστρατήγο Osama Roshdy Askar, ο αρχηγός τού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Chief of the Royal Navy Saudi αντιναύαρχος Fahad Bin Abdullah Al Ghofaily, ως εκπρόσωπος του Chairman of the General Staff General Fayyad Bin Hamed Al-Ruwaili, ο διοικητής του Ναυτικού της Αιγύπτου αντιναύαρχος Ashraf Ibrahim Atwa Megahed, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασκήσεων- Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης- Προσομοίωσης του ΓΕΕΘΑ αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Αγγουράς, οι ακόλουθοι Άμυνας της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας.

23_nov_009-2
23_nov_010-2
23_nov_011-3


Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σύνθετα διακλαδικά και υψηλού συντονισμού και απαιτήσεων επιχειρησιακά σενάρια, μεταξύ των οποίων άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών από ελικόπτερο καθώς και καταρρίχηση με την μέθοδο fast rope, νηοψία και αναρρίχηση σε Πολεμικό Πλοίο, με επιστέγασμα την συνδυασμένη αμφίβια ενέργεια στην ακτή «El Omayed» με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων, που εκτέλεσαν εικονικές αεροπορικές προσβολές.

Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν διέλευση απονομής τιμών των πολεμικών πλοίων και των ιπτάμενων μέσων που συμμετείχαν στην άσκηση, στην οποία από πλευράς του Αιγυπτιακού Ναυτικού συμμετείχε και η νεότευκτη φρεγάτα τύπου MEKO A200 «ENS Al Aziz».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την επιτυχή διεξαγωγή τής άσκησης, η οποία απέδειξε για ακόμα μία φορά το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο των συμμετεχουσών μονάδων.

23_nov_012-2
23_nov_014-2
23_nov_015-2
23_nov_016-2


Αναφερόμενος στην αξία των πολυεθνικών συνεργασιών, τόνισε την σπουδαιότητά τους για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, που παγίως υποστηρίζουν έμπρακτα η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

23_nov_017-2
23_nov_018-2
23_nov_019-2
23_nov_020-2
23_nov_021-2
23_nov_022-2
23_nov_023-2
23_nov_024-2
23_nov_025-2
23_nov_027-2__1_

Ειδήσεις σήμερα:

Ταυτοποιήθηκε ο οδηγός του ΙΧ που παρέσυρε και εγκατέλειψε την 21χρονη στη Θεσσαλονίκη

Η αλήθεια για τη δήλωση Δένδια, «το Αιγαίο είναι παράδεισος, δεν θα γίνει κόλπος του Μεξικό»

Αρχηγικό στέλεχος της οργάνωσης «Χιλιάδες ήλιοι της νύχτας» ο εμπρηστής της Real

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης