Αϊτή: Η κυβέρνηση θα ζητήσει διεθνή στρατιωτική βοήθεια για την ανθρωπιστική κρίση

Αϊτή: Η κυβέρνηση θα ζητήσει διεθνή στρατιωτική βοήθεια για την ανθρωπιστική κρίση

Συμμορίες που συνασπίστηκαν μεταξύ τους απέκλεισαν τον τερματικό πετρελαϊκό σταθμό, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στη χώρα

haiti
Η Αϊτή αποφάσισε να ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, ώστε να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός του κυριότερου λιμανιού απ’ όπου εισάγονται καύσιμα, με αποτέλεσμα να παραλύσει η χώρα λόγω των ελλείψεων.

Συμμορίες που συνασπίστηκαν μεταξύ τους απέκλεισαν τον τερματικό πετρελαϊκό σταθμό του Βαρέ τον Σεπτέμβριο. Λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου και ντίζελ, έχουν σταματήσει οι συγκοινωνίες ενώ επιχειρήσεις και νοσοκομεία υπολειτουργούν. Το εμφιαλωμένο νερό σπανίζει επίσης, σε μια περίοδο που έχει ξεσπάσει επιδημία χολέρας, η εξάπλωση της οποίας μπορεί να ελεγχθεί μέσω του καθαρού νερού και των μέτρων υγιεινής.

«Αποφασίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο χθες το βράδυ [ενν. την Πέμπτη] να ζητηθεί στρατιωτική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπιστεί αυτή η απίστευτη ανθρωπιστική κρίση», έγραψε σε μήνυμά του εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε και η εφημερίδα Miami Herald.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές από ποιες χώρες θα ζητηθεί βοήθεια. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν λάβει επίσημο αίτημα από την αϊτινή κυβέρνηση, ανέφερε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντουζαρίτς. «Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση ασφαλείας στην Αϊτή, τις επιπτώσεις της στον αϊτινό λαό και τη δυνατότητά μας να κάνουμε τη δουλειά μας, ιδίως στον ανθρωπιστικό τομέα», πρόσθεσε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα να σχολιάσουν αυτήν την εξέλιξη. Την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έγραψε στο Twitter ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στην υπόσχεσή της ότι «θα βοηθήσει την Αϊτή να αποκαταστήσει την ασφάλεια και τη δημοκρατική τάξη».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ανέφερε εξάλλου ότι 19 χώρες του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που συνεδριάζει στο Περού, εξέφρασαν από κοινού την αλληλεγγύη τους στην Αϊτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Οργή για βίντεο που δείχνει υπαλλήλους παιδικού σταθμού να «βασανίζουν» νήπια με τρομακτική μάσκα

«Μαύρα» γενέθλια για τον Πούτιν - Πώς η Ουκρανία του χάλασε τη γιορτή

Κατέθεσε η Θάλεια Ματίκα στη δίκη Φιλιππίδη – Τι είπε για την πρώτη καταγγέλλουσα και τον κατηγορούμενο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης