Πρόταση μομφής κατά Τραμπ από τους Δημοκρατικούς - Τι σχεδιάζει να κάνει ο Πενς

Πρόταση μομφής κατά Τραμπ από τους Δημοκρατικούς - Τι σχεδιάζει να κάνει ο Πενς

Θρίλερ στις ΗΠΑ ενόψει της μεταβίβασης της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν – Οι Δημοκρατικοί επιμένουν σε καθαίρεση ενώ η ψηφοφορία στη Βουλή ενδέχεται να γίνει την Τρίτη – Τα σενάρια που εξετάζει ο Μάικ Πενς

trump223
Τον «ασκό του Αιόλου» έχει ανοίξει στις ΗΠΑ η εισβολή στο Καπιτώλιο, την περασμένη Τετάρτη, κι ενώ απομένουν μόλις 10 ημέρες για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Ήδη, όλες οι πλευρές παίρνουν θέσεις μάχης, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την τελική έκβαση.

Οι Δημοκρατικοί έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι θα καταθέσουν το κατηγορητήριο κατά του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο και θεωρούν ότι υποκίνησε τις ταραχές στο Καπιτώλιο, αύριο, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία αποπομπής του. Δημοκρατικός βουλευτής υποστήριξε μάλιστα ότι η ψηφοφορία για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να γίνει ακόμη και την Τρίτη. 

Μάλιστα ο Τεντ Λιου, που είναι εκ των συντακτών του κατηγορητηρίου, κάλεσε τον Τραμπ να παραιτηθεί και να μην γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία που θα έρθει αντιμέτωπος με το σενάριο καθαίρεσης, κάτι που θεωρείται βέβαιο, αφού οι Δημοκρατικοί κατέχουν την πλειοψηφία στο Σώμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, για να υπάρξει καθαίρεση, χρειάζονται τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές που θα προσχωρήσουν στην πρόταση των Δημοκρατικών, όταν έρθει για ψηφοφορία στη Γερουσία. 

Στο τραπέζι η 25η Τροπολογία από τον Μάικ Πενς

Πέραν των Δημοκρατικών, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει έρθει αντιμέτωπος και με την οργή πολλών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, το οποίο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, παραδίδει πιο διαιρεμένο απ΄ ότι όταν ανέλαβε την εξουσία.

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς βρίσκεται πλέον απέναντι στον Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι δεν προστάτευσε κατά την πολιορκία του Καπιτωλίου, όπου ο ίδιος και η οικογένειά του είχαν φυγαδευτεί σε καταφύγιο, ακούγοντας τον όχλο των διαδηλωτών να φωνάζει «Κρεμάστε τον Πενς». Άλλωστε, ο Πενς «άδειασε» τον απερχόμενο πρόεδρο που του ζήτησε να μην επικυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών, εξηγώντας ότι το Σύνταγμα δεν του παρέχει τέτοια αρμοδιότητα και ότι η διαδικασία είναι τυπική.

Κλείσιμο
Πληροφορίες του CNN φέρουν τον Πενς να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να «ενεργοποιήσει» την 25η Τροπολογία για την αντικατάσταση του προέδρου, κάτι που προβλέπεται σε περίπτωση ανικανότητας ή αδυναμίας να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το CNN, η ομάδα του Πενς ανησυχεί ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να αναλάβει δράση που θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, αν ο ίδιος προχωρούσε με την 25η τροπολογία, είτε οι Δημοκρατικοί με το σχέδιο καθαίρεσης.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εργάζεται για να διασφαλίσει μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στη διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Ακόμη όμως κι αν ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να παραμείνει για ακόμη δέκα ημέρες στο αξίωμα, ερωτήματα προκύπτουν για το τι θα συμβεί την επομένη της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν. Πολλοί Δημοκρατικοί καλούν ήδη τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να προχωρήσει σε έρευνα και δίωξη του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου, αν και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν κρατά μια μάλλον πιο μετρημένη και μετριοπαθή στάση. 

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς η ελληνική Βουλή δεν έγινε Καπιτώλιο – 10 περιστατικά που δεν... γράφτηκαν στην ιστορία


«Μυστικοί επιβάτες» θα καταγράφουν προβλήματα σε μετρό και λεωφορεία της Αθήνας


Κρήτη: Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 11χρονος που έπεσε από ύψος έξι μέτρων στα Χανιά


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης