Συσχέτισαν το μπέικον με τον καρκίνο: Ακόμα και μια λεπτή φέτα την ημέρα βλάπτει!

bacon_karkinos_art

Θεωρείται ότι τα χημικά που εμπλέκονται στη διαδικασία επεξεργασίας του πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο

Ακόμη και μικρές ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος--όπως μια λεπτή φέτα μπέικον καθημερινά--είναι ικανές να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με μια έρευνα.

Η τελευταία έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την χρηματοδότηση της μκο Cancer Research UK έρχεται να ενισχύσει κάποια επιστημονικά συμπεράσματα, όπως εκείνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι βλαβερή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα UK Biobank.

Στο διάστημα της έρευνάς τους, που διήρκεσε πάνω από έξι χρόνια, διαπίστωσαν ότι 2.609 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν κάποιος καταναλώνει καθημερινά τρεις φέτες μπέικον, αντί μόνο μίας, αυξάνεται ο κίνδυνος κατά 20% να εμφανίσει καρκίνο του εντέρου.

Για κάθε 10.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα και κατανάλωναν καθημερινά 21 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, 40 διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου, ενώ για όσους κατανάλωναν 76 γραμμάρια καθημερινά, 48 ήταν ο αριθμός των διαγνωσθέντων με καρκίνο του εντέρου.

Η μκο Cancer Research UK υποστηρίζει ότι 5.400 από τα 41.804 κρούσματα καρκίνων του εντέρου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αποφευχθούνμ, αν οι άνθρωποι δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας.

Ενδεικτικό είναι ότι το βρετανικό υπουργείο Υγείας συμβουλεύει όσους καταναλώνουν πάνω από 90 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά να το περιορίσουν στα 70 γραμμάρια.

Η οδηγία του NHS αναφέρει ότι υπάρχουν κάποια οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος--για παράδειγμα η περιεκτικότητα σε σίδηρο και πρωτεϊνες--που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε σχέση με τους πιθανούς κινδύνους.

Το επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, λουκάνικα, χοτ ντογκ, σαλάμι) είναι τροποποιημένο ώστε είτε να παρατείνει τον χρόνο ζωής του είτε να ενισχύει την γεύση του. Οι κυριότερες μέθοδοι επεξεργασίας είναι το κάπνισμα και η επεξεργασία με αλάτι, μπαχαρικά ή συντηρητικά.

Θεωρείται ότι τα χημικά που εμπλέκονται στη διαδικασία επεξεργασίας του πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στο μπάρμπεκιου, επίσης μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνα χημικά.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά κόκκινο κρέας όπως το βόειο, το χοιρινό και το κρέας του αρνιού υπάρχουν ενδείξεις ότι μια από τις πρωτεϊνες (που του χαρίζει το κόκκινο χρώμα του) μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο έντερο όταν διασπάται.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη έρευνα που πραγματοποιείται στη χώρα αναφορικά με την σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (12)

έρευνα χαβαλέ

Στους 10.000 οι 40 δηλ.0,4% θα εμφανίσουν καρκίνο εντέρου ό,τι και να τρώνε.στην Ελλάδα τα νέα κρούσματα καρκίνου παχέος εντέρου για το 2012 ήταν 3885,που αν το κάνεις αναγωγή είναι σχεδόν το ίδιο.Στην έρευνα στα 21γρ. καθημερινής κατανάλωσης τα κρούσματα ήταν 40,και στα 76γρ. 48,δηλ 8 παραπάνω για σχεδόν τετραπλάσια κατανάλωση,πράγμα που δεν ευσταθεί.Προσωπική γνώμη αυθαίρετη:ό,τι και να τρως 2-3 φορές την εβδομάδα,κι όσο καρκινογόνο κι αν είναι,δε σε βλάπτει.

Προφήτης 2019

Έχω αποκλειστικές πληροφορίες... από κάτι θα πάμε όλοι μας...αν είναι να πάω από λαχταριστά παϊδάκια στη σχάρα, λουκάνικα, πανσέτες και μπέικον, ας είναι θέλημα θεού...

Ιστορικός του Μέλλοντος

Έχω κουραστεί να διαβάζω παρόμοια άρθρα. Όλα προκαλούν καρκίνο. Η ζάχαρη, τα φρούτα, τα κρέατα, το γάλα... ψάξτε λίγο και θα πάθετε την πλάκα σας! Όλα λέμε! Και το αλκοόλ, και το ξενύχτι αλλά και ο πολύς ύπνος, και η γυμναστική, και το οξυγόνο, και το σεξ, και η σόλο φίφα και ότι χωράει το μυαλό σας!!! Όσοι κάθεστε και παίρνετε στα σοβαρά τέτοιες έρευνες, καλή τύχη! Με χάπια-πρωτεϊνες θα σας καταντήσουν να ζείτε. Εγώ, συγκεκριμένες τροφές θα τις κόψω μόνο άμα μου το ζητήσει ο γιατρός. ΥΓ: Να μας πούνε στους 10.000 βίγκαν που δε τρώνε καθόλου κόκκινο κρέας, πόσους βρήκαν με καρκίνο το εντέρου.

stabaki

Τα ιδια χημικα που μπαινουν στο μπεικον, μπαινουν σε ολα σχεδον τα αλλαντικα και στον εργοστασιακο γυρο( κολλες κρεατος, φωσφορικα αλατα, συντιριτικα και ενισχυτικα γευσης) Καλη ορεξη

Το μπέικον

είναι το λιγότερο επεξεργασμένο αλλαντικό καθώς δεν γίνεται πολτός (π.χ. ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι κλπ) πριν πάρει την τελική του μορφή. Το μπέικον είναι μεν επεξεργασμένο, αλλά η μορφή του είναι αυτή που θα πάρεις από ένα κρεοπωλείο. Είναι η λεγόμενη παντσέτα που είναι πεντανόστιμη και μπορείς πολύ εύκολα να της αφαιρέσεις το λίπος. Επίσης, τα λιγότερο βλαβερά αλλαντικά είναι τα "ψητά", π.χ. ψητή γαλοπούλα και για αυτό είναι αρκετά ακριβότερα από τα άλλα (περίπου 15-16 ευρώ το κιλό). Ελληνική εταιρεία δίνει την ψητή γαλοπούλα όπως είναι το στήθος της, ξεκοκαλισμένη σε μορφή αλλαντικού. Και αν θυμάμαι καλά, είναι η μόνη μεγάλη ελληνική εταιρεία αλλαντικών που δεν είχε φάει καμπάνα με το θέμα του αλογίσιου κρέατος από τη Ρουμανία, αν θυμάστε καλά.

Rita

Μη μασάτε. Κάνω τώρα το διδακτορικό μου. Αυτό που λέει η έρευνα, βάσει λεκτικού, είναι πως ΙΣΩΣ υπάρχει συσχέτιση και υποψιάζομαι πως θα καταλήγει στο κλασικό... πως πρέπει να διεξάγουν έρευνα μεγαλύτερου εύρους για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα...

Οχι

Άστο . Το επεξεργασμένο κρεας είναι καρκινογόνο . Καρατσεκαρισμενο

Κατεχομενα πατησια

Εν τω μεταξυ πολλα καταστηματα. Subway στην αγγλια δεν εχουν μπεικον και αλλα χοιρινα προιοντα για μην προσβαλωνται οι δηθεν προσφυγες εποικοι...... Τυχαιο;;; δεν νομιζω

οοο

Ποια ήταν η κυρία από τις ΗΠΑ που κάπνιζε και καθημερινά έτρωγε 2 αβγά με μπέικον? Αν δεν κάνω λάθος, πέθανε 106 χρονών.

xD

Μπήκες στο κόπο να διαβάσεις τι λέει;

Not news

“επεξεργασμένο κρέας.“ το ΚΑΠΝΙΣΤΟ BACON . Μην ΤΡΩΤΕ τίποτε καπνιστό , κανένα αλλαντικό . Αυτό είναι γνωστό από καιρό . Και βέβαια ΟΥΤΕ ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΤΥΡΙΑ κοκ . Η επεξεργασία είναι . Όχι το κρέας . Αν θέλετε να ειστε σίγουροι ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΠΑΚΕΤΟ . Άμα πάτε στο χασάπη και πάρετε νωπό κρέας δεν έχετε κανέναν επιβεβαιωμένο κίνδυνο

xelin

Υπάρχει και μη επεξεργασμένο μπέικον, ζητείστε από τον κρεοπώλη σας να σας κόψει χοιρινό σε λεπτές φέτες. Καλό σίγουρα δεν σου κάνει αλλά είναι πιο υγιεινό από το συσκευασμένο και εξίσου νόστιμο, καταλαβαίνεις τη γεύση του χοιρινού.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

diet_ar

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον των ανθρώπων για τη διατροφή, την άσκηση και γενικά για την ευεξία. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει και ένα μεγάλο άλμα στην διατροφική παραπληροφόρηση και στις διατροφικές μόδες-δίαιτες, οι οποίες υπόσχονται πολύ γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους. Ας δούμε τις δίαιτες που δεν πρέπει να ακολουθήσεις

1
roxalito12

Το ροχαλητό μπορεί να οφείλεται σε απλά πράγματα, όπως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού πολύ αργά το βράδυ ή τα παραπανίσια κιλά

rolling-stones-ena

Αν ο πατέρας είναι άνω των 45, είναι πιθανότερο η έγκυος να εμφανίσει διαβήτη, προεκλαμψία ή πρόωρη γέννηση, ενώ το έμβρυο είναι πιο πιθανό να εμφανίσει χαμηλό βάρος γέννησης, χαμηλότερες επιδόσεις στην κλίμακα Apgar, γενετικές ανωμαλίες και καρδιακές παθήσεις

kontasoy-pic

Σε όλους τους ανθρώπους και μόνο η ιδέα της μοναξιάς μπορεί να ξυπνήσει μέσα τους μια πληθώρα δυσάρεστων συναισθημάτων

1