Οι σύντομες αποδράσεις συνεχίζονται στο ιστορικό αρχοντικό Kinsterna Hotel στη Μονεμβάσια, αυτή τη φορά όμως με μια ξεχωριστή πρόταση!
Έχει ήδη ξεκινήσει η περίοδος του τρύγου των ιδιόκτητων αμπελιών του ξενοδοχείου ενώ έως και αρχές Ιανουαρίου, αναβιώνουν όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες του κτήματος 70 στρεμμάτων του αρχοντικού.
Οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν στον τρύγο, το λιάσιμο και το πάτημα των σταφυλιών, στην παραγωγή τσίπουρου, στο μάζεμα των ελιών και την παραγωγή ελαιόλαδου ή ακόμα να παρακολουθήσουν τον τρύγο του μελιού, ανάλογα με την εποχικότητα.
Τρύγος, λιάσιμο και πάτημα των σταφυλιών (μέσα Αυγούστου έως μέσα Σεπτεμβρίου) Πάρτε μέρος στον τρύγο των αμπελιών, στο παραδοσιακό ‘λιάσιμο’ συγκεκριμένων ποικιλιών, αλλά και στο παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών με γυμνά πόδια, στο ‘ληνό’ (πατητήρι). Παράλληλα ψήνεται χωριάτικο ψωμί στον πέτρινο ξυλόφουρνο και γίνεται επίδειξη παρασκευής παραδοσιακής μουσταλευριάς.
Παραγωγή τσίπουρου (μέσα Οκτωβρίου έως τέλη Δεκεμβρίου) Σαράντα ημέρες περίπου μετά το πάτημα των σταφυλιών, ξεκινάει η παραγωγή τσίπουρου που πραγματοποιείται στον οθωμανικό άμβυκα του 1890. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα πάρετε μαζί σας ένα μπουκάλι με το τσίπουρο που φτιάξατε εσείς οι ίδιοι!
Μάζεμα ελιών και παραγωγή ελαιολάδου (τέλη Οκτωβρίου έως αρχές Ιανουαρίου) Οι επισκέπτες, πηγαίνουν στον ελαιώνα όπου γίνεται η συγκομιδή με τα χέρια ή τα χτένια και τις λανάρες. Οι ελιές συνθλίβονται στον παλιό πέτρινο μύλο (λιοτρίβι) με παραδοσιακές μεθόδους για την παραγωγή του αγουρέλαιου, ενώ όσοι το επιθυμούν, μπορούν να παρασκευάσουν βρώσιμες ελιές με την απλή συνταγή του αρχοντικού.
Τρύγος μελιού από τις κυψέλες του Kinsterna (αρχή καλοκαιριού και φθινοπώρου)
Κλείσιμο
Συνήθως στις αρχές του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, έχετε την σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσετε την παραδοσιακή διαδικασία του «τρύγου μελιού» εντός του εστιατορίου “mouries” από τον μελισσουργό του αρχοντικού. Τα πλαίσια με τις κηρήθρες τοποθετούνται σε ειδικές θέσεις μέσα στον μελιτοεξαγωγέα και περιστρέφονται χειροκίνητα. Κατά την περιστροφή, ο μελιτοεξαγωγέας εξάγει το μέλι, το οποίο στη συνέχεια τοποθετείται σε κατάλληλα βάζα.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον προγραμματισμό όλων των δραστηριοτήτων και ειδικές προτάσεις διαμονής θα βρείτε στο www.kinsternahotel.gr
Στην Αθήνα του 2025, η μετακίνηση για όσους επιλέγουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς των Συγκοινωνιών Αθηνών έχει αποκτήσει έναν πιο χαλαρό ρυθμό. Λιγότερο ψάξιμο για εισιτήρια, λιγότερες ουρές, λιγότερο άγχος, αρκεί να βγάλεις από το πορτοφόλι σου μια οποιαδήποτε τραπεζική κάρτα.
Η Χριστουγεννιάτικη συλλογή της Oxford Company προτείνει κομμάτια με χαρακτήρα, υψηλής ποιότητας υλικά και γραμμές που παραμένουν πάντα στη μόδα, για δώρα που διαρκούν.