Το Tesla του Έλον Μασκ, η μεγαλύτερη βιοαπειλή για τον Άρη: Είναι γεμάτο μικρόβια!

Το Tesla του Έλον Μασκ, η μεγαλύτερη βιοαπειλή για τον Άρη: Είναι γεμάτο μικρόβια!

Τα μικρόβια αυτά όμως μπορεί να θεωρηθούν και «αντίγραφο ασφαλείας» της ζωής στη Γη

Το κατακόκκινο σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster που εδώ κι ένα μήνα ταξιδεύει στο διάστημα με τον πύραυλο Falcon Heavy της Space Χ, αποτελεί μια θαυμάσια διαφήμιση και για τις δύο εταιρείες του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ. Όμως, όπως σε κάθε νόμισμα, υπάρχει και μια δεύτερη όψη: το διαστημικό αυτοκίνητο είναι πιθανότατα πήχτρα στα γήινα μικρόβια, συνεπώς αποτελεί την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα βιολογική απειλή για να μολύνει τον 'Αρη - αν ποτέ πέσει πάνω του.

Τα διαστημικά σκάφη που προορίζονται να προσεδαφισθούν σε άλλα ουράνια σώματα, ελέγχονται προηγουμένως από το Γραφείο Πλανητικής Προστασίας της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), ώστε να διασφαλισθεί ότι, όταν αφήνουν τη Γη, δεν μεταφέρουν βακτήρια στο διάστημα.

Όμως, επειδή το αυτοκίνητο Tesla δεν προοριζόταν για τον 'Αρη, δεν πέρασε από τη διαδικασία προσεκτικής απολύμανσης πριν την εκτόξευσή του. Έτσι, το Roadtser με τον «Αστράνθρωπο» στο τιμόνι του, μεταφέρει κατά πάσα πιθανότητα μια αντιπροσωπευτική συλλογή γήινων μικροοργανισμών, ίσως τη μεγαλύτερη συλλογή βακτηρίων που έχουν ποτέ εκτοξευθεί από τη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πέρντιου της Ιντιάνα.

«Αν υπάρχουν "ντόπιοι" έμβιοι μικροοργανισμοί στον 'Αρη, κινδυνεύουν να μολυνθούν από τη γήινη ζωή», δήλωσε ο καθηγητής γεωπιστημών και πλανητικών επιστημών Τζέι Μέλος. Τόνισε ότι ακόμη κι αν οι τεχνικοί είχαν ακτινοβολήσει το εξωτερικό του αυτοκινήτου για να σκοτώσουν τα μικρόβια, το εσωτερικό του και ιδίως η μηχανή θα διαθέτει πολλά βακτήρια ακόμη, καθώς οι μηχανές των αυτοκινήτων δεν συναρμολογούνται σε αποστειρωμένο περιβάλλον.

Τα βακτήρια είναι πιθανό - όντας αντιμέτωπα με τις σκληρές συνθήκες του διαστήματος- να αναστείλουν τις λειτουργίες τους, εωσότου βρεθούν σε πιο φιλικό περιβάλλον. Αλλά κάλλιστα μπορούν να επιβιώσουν από το διαστημικό ταξίδι, όπως έχουν δείξει σχετικά πειράματα στο παρελθόν, διαβεβαίωσε η καθηγήτρια αεροναυτικής και αστροναυτικής Αλίνα Αλεξέενκο του Πέρντιου.

Η μεταφορά γήινων μικροβίων στον 'Αρη -ή όπου αλλού εκτός Γης- σχεδόν σίγουρα θα πυροδοτήσει μια σκληρή μάχη ανάμεσα στους ντόπιους και στους εισβολείς, με πιο πιθανό τα γήινα βακτήρια να νικήσουν, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

Υπάρχει βέβαια και μια πιο αισιόδοξη οπτική γωνία, ότι τα μικρόβια του αυτοκινήτου ουσιαστικά αποτελούν ένα είδος «μπακ-απ» της γήινης ζωής. «Τα βακτήρια στο Tesla μπορούν να θεωρηθούν μια βιοαπειλή ή ένα αντίγραφο ασφαλείας της ζωής στη Γη», δήλωσε η Αλεξέενκο. 

Προς το παρόν πάντως, ο πύραυλος με το Tesla δεν βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τον «κόκκινο» πλανήτη. Το διαστημικό αυτοκίνητο, που ταξιδεύει με ταχύτητα 11.690 χιλιομέτρων την ώρα, μετά απο ένα μήνα ταξιδιού έχει πια φθάσει σε απόσταση περίπου οκτώ εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ απέχει 196 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον 'Αρη.

Το σκάφος της Space X ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο και αναμένεται να διασταυρωθεί με την τροχιά του 'Αρη για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο, σε απόσταση 110 εκατ. χλμ. από τον γειτονικό πλανήτη. Εκτιμάται ότι θα φθάσει στην κοντινότερη απόστασή του από τον 'Αρη (περίπου 7 εκατ. χλμ.) τον Οκτώβριο του 2020.

Αν όντως αυτό συμβεί, τότε θα είναι αρκετά μακριά και ο 'Αρης δεν θα μπορέσει να έλξει βαρυτικά τη διαστημοσυσκευή και να την αναγκάσει να τεθεί σε τροχιά γύρω του ή να προσκρούσει πάνω του. Όμως, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, στην πορεία μπορεί να υπεισέλθουν διάφοροι απρόβλεπτοι παράγοντες, που να επηρεάσουν την ταχύτητα και την πορεία του σκάφους, με συνέπεια να καταλήξει στην «αγκαλιά» του 'Αρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Οδυσσέας

Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι το αυτοκίνητο θα κάνει εκατόμυρια χρόνια να φτάσει στον Άρη ετσι; Κάποιος από πάνω έγραψε ότι θα φτάσει το 2020 χαχαχαχα.Μωρε πάτε καλά;Τι είναι,πυραυλος;Δεν έχει καν καύσιμα. Αντιλαμβάνεστε για τι αποστάσεις μιλαμε; Η υπαρξη του στο διάστημα είναι καθαρά συμβολικη.Εξαλλου οι άνθρωποι θα έχουν αποικησει τον Άρη πολύ πρώτου φτάσει το αυτοκίνητο εκεί.Αν βέβαια φτάσει,αφού η τροχεια του είναι αβέβαιη. Οσον αφορα αυτους που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει διάστημα και ότι όλα αυτά είναι ψέματα απλά κλαίω από την στεναχώρια μου που υπάρχετε.

George

whereisroadster dot com

ποια μικροβια? της ιλαρας?

ακομα δεν το χετε καταλαβει οτι μας δουλευουν? ουτε διαστημα υπαρχει ουτε δορυφοροι

George

Σωστά ούτε εμείς υπάρχουμε υλικά. Είμαστε απλώς μια συνείδηση μέσα σε ένα matrix.

Elon

Με την τροχιά που έχει πάρει, δεν θα φτάσει ποτέ στον Άρη. Δεν υπάρχει "Αν". Οπότε τι να μολύνει, το κενό του διαστήματος;

κ

Ποια μικρόβια που βρίσκονται στον Άρη?Δεν εχει ακόμη ανακαλυφθεί ζωή σε οποιαδήποτε μορφή εξω απο την γη.

Βασικά δεν έχετε καταλάβει...

οτι το tesla roadster δεν θα φτάσει ποτέ στον άρη...

George

Έλα, πες το. Μην το κρατάς μέσα σου. Δεν στείλανε ποτέ το Tesla σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Όπως δεν βάλανε και τον hispasat σε τροχιά γύρω από τη γη πριν μερικές ώρες. Από την SpaceX: "Successful deployment of Hispasat 30W-6 to a geostationary transfer orbit confirmed."

Elon

Ο φίλος απλά εννοεί, ότι σύμφωνα με την τροχιά του, δεν θα προσεγγίσει ποτέ τον Άρη.

The

Νόμιζα ότι είχε "ξεπεράσει" τον Άρη. Τέλος πάντων... Όσοι νομίζετε ότι νοιαζονται στ αλήθεια για τα μικρόβια που στέλνουν και για τους αυτοχθονες πληθυσμούς προκαρυωτικων είστε γελασμενοι. Ένα καρκινωμα που κάνει μεταστασεις για να επιβιώσει, δεν νοιάζεται...

χαχα

αχχααχα κλεινει η τεσλα..ο μπουλης κοτσιδακιας υπαλληλος της george καλε οχι γιωργακης το συνεσταλμενο ανθρωπακι που γραφει αγγλικα καλε το ονομα του οχι ελληνικα..τα εχει παιξει.αχ ..πεταμενα λεφτα για την διαστημικη σαβουρα του.

George

Με τη ίδια λογική εσένα σε λένε Χάχα. Χαίρω πολύ λοιπόν Χάχα. Φαντάζομαι Χάχα ότι είσαι κι εσύ από αυτούς που σορτάρουν την Tesla κι έχασαν μόνο τον Ιανουάριο πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Βλαξ Ελλην

Τραβα φτιαξε εσυ τσιπουρο και γιδοτυρι και ασε τους αλλους να πανε στο διαστημα εσυ βλαχε μου ιδιος θα εισαι μια ζωη

χαχα

πωπωω...σιγα σιγα καταλαβαινω αυτο που λενε οτι ο κοσμος ειναι χαζος

George

Tον Οκτώβριο του 2020 που θα πλησιάσει τον Άρη, θα κυκλοφορήσει το νέο Roadster 2. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Vasileios

Δεν περίμενα ένας τέτοιος οραματιστής και απλά πλούσιος που ήθελε να κάνει την πλάκα του να ήταν τόσο ανόητος ώστε να έστειλε κάτι στο διάστημα χωρίς να το αποστειρώσει. Και πώς τον άφησαν κιόλας η NASA να το στείλει χωρίς καν να τον ειδοποιήσουν. Έχασε την αξιοπιστία του.

George

Μα επίτηδες το έκανε. Ο οραματιστής που λες, οραματίζεται να αποικήσει τον Άρη. Τα γήινα μικρόβια είναι απαραίτητα για να τον γαιοποιήσεις. Μήπως όμως νομίζεις ότι αποστειρώνουν κάθε υλικό που στέλνουν στο διάστημα? Τόσοι δορυφόροι που περνάνε από διάφορα χέρια τα εξαρτήματά τους, θεωρείς ότι είναι 100% απαλλαγμένοι από μικρόβια? Δεν γίνεται με τίποτα. Και κάποια στιγμή θα τους τελειώσουν τα καύσιμα που έχουν για διόρθωση τροχιάς και όσοι δεν πέσουν στη γη θα φύγουν στο διάστημα μεταφέροντάς τα.

Vasileios

Οι εμπορικοί δορυφόροι πέφτουν στη γη, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Κανείς δε φεύγει στο διάστημα άρα τα μικρόβια μένουν εδώ. Οι δορυφόροι λόγου χάρη της NASA που βρίσκονται εκτός γήινης τροχιάς αποστειρώνονται όλα τους τα υλικά ένα-ένα προτού εκτοξευθούν, διότι σε περίπτωση ατυχίας δεν θα θέλαμε να περάσουμε σε άλλους πλανήτες τα μικρόβια της γης γιατί μπορεί να καταστρέψουν το οικοσύστημά τους. Το Curiosity πχ, έφυγε πεντακάθαρο από εδώ και είναι στον Άρη χωρίς να πειράζει τα μικρόβιά του και εξερευνεί. Για αυτό απορώ πώς γίνεται ένα μυαλό όπως αυτός να έκανε κάτι τέτοιο. Πάντα είχε λίγη τρέλα για να λέμε την αλήθεια...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

apophis

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης υπολογίζουν ότι θα πλησιάσει σε ακτίνα 100.000 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας - Επίσημη ενημέρωση με συνέντευξη Τύπου στα τέλη Ιανουαρίου

5
uhuhww

Η Vodafone Ελλάδας ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της δωρεάν υπηρεσίας Vodafone Ready Index, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κάνουν τη μετάβαση στο ψηφιακό περιβάλλον και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, προτείνοντάς τους ψηφιακά εργαλεία μέσα από το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών Vodafone Smart Business.