Να βάλω την τηλεόρασή μου σε βάση στον τοίχο; Ναι ή όχι;

Να βάλω την τηλεόρασή μου σε βάση στον τοίχο; Ναι ή όχι;

Η αγορά τηλεόρασης είθισται να συνοδεύεται από ένα καίριο ερώτημα: τοποθέτηση σε έπιπλο ή στον τοίχο με χρήση βάσης;

3C02
Αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν το δεύτερο στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν χώρο αλλά και να χωρέσουν μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεγέθους τηλεόραση στο σαλόνι ή το υπνοδωμάτιό τους. Άλλοι πάλι δε νιώθουν καθόλου άνετα στην ιδέα πως η smart TV που χρυσοπλήρωσαν βρίσκεται επί της ουσίας στον αέρα, προτιμώντας τη λύση του επίπλου. Θεωρώντας λοιπόν πως έχεις κάνει την επιλογή σου ανάμεσα στις εκατοντάδες τηλεοράσεις που κυκλοφορούν στην αγορά, πάμε να δούμε πώς αξίζει να την τοποθετήσεις.

Υπάρχει σωστό και λάθος;

Ας αρχίσουμε από το βασικότερο όλων: αν είναι σωστό δηλαδή να τοποθετήσεις την τηλεόρασή σου σε βάση στον τοίχο. Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι ξεκάθαρη: δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Το «κρέμασμα» της τηλεόρασης στον τοίχο είναι μία από τις δύο επιλογές που έχεις όσον αφορά στην τοποθέτησή της. Όπως και η χρήση επίπλου, έτσι και η βάση τοίχου έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Το ζητούμενο είναι να διαπιστώσεις τι μετράει περισσότερο στη δική σου περίπτωση, να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά και να κάνεις αυτό που σε βολεύει περισσότερο.

Τα πλεονεκτήματα

471F_tmp


Ξεκινώντας από τα πλεονεκτήματα μίας βάσης τοίχου, το μεγαλύτερο όλων είναι ο χώρος που θα γλιτώσεις. Ξέχνα το ογκώδες έπιπλο που καταλαμβάνει πολύτιμη επιφάνεια στο δάπεδο, μπλοκάροντας μία ευρεία περιοχή. Ξέχνα επίσης και τους διάφορους περιορισμούς όπως π.χ. τον διαθέσιμο χώρο σε ένα τέτοιο έπιπλο ή ένα σύνθετο. Με μία βάση τοίχου, το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένας αρκούντως μεγάλος, ελεύθερος τοίχος. Επιπλέον, καθώς θα έχεις τη δυνατότητα να τοποθετήσεις την τηλεόρασή σου ψηλότερα απ’ ό,τι σε ένα έπιπλο, θα εξασφαλίσεις πως όλοι όσοι βρίσκονται στον χώρο θα έχουν τέλεια εικόνα (αν και αυτό αφορά κυρίως αίθουσες συνεδριάσεων).

Ένα εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα που απορρέει από τα παραπάνω, είναι και το ότι τοποθετώντας την τηλεόραση στον τοίχο, θα έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ένα μεγαλύτερο σε μέγεθος μοντέλο από αυτό που θα έπαιρνες αρχικά. Ο λόγος είναι ότι με τον τρόπο αυτό, η τηλεόραση θα βρίσκεται πιο κοντά στον τοίχο και άρα πιο μακριά από το σημείο που θα κάθεστε εσύ και η παρέα σου. Η διαφορά στην απόσταση μπορεί να μην είναι μεγάλη (στην πράξη μιλάμε για λίγους πόντους) αλλά να είσαι σίγουρος ότι αρκεί για να σου επιτρέψει να ανέβεις τουλάχιστον μία κατηγορία μεγέθους (πηγαίνοντας για παράδειγμα από τις 50 στις 55 ίντσες ή από τις 60 στις 65).

Τα μειονεκτήματα

Κλείσιμο
Η τοποθέτηση της τηλεόρασης στον τοίχο όμως έρχεται και με κάποια μειονεκτήματα τα οποία καλό θα ήταν να γνωρίζεις εξ αρχής. Αρχικά θα πρέπει να είσαι 110% σίγουρος για το πώς ακριβώς θα την κάνεις, από τις τρύπες στον τοίχο, μέχρι το βίδωμα της βάσης στην πλάτη της τηλεόρασης. Αν δε νιώθεις άνετα με αυτή τη διαδικασία -καθώς ενδεχόμενο λάθος θα σου στοιχίσει αρκετές εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ευρώ- τότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό (τα περισσότερα καταστήματα προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες), κάτι που θα ανεβάσει το κόστος αγοράς της τηλεόρασής σου. Η τελευταία θα πρέπει να εγκατασταθεί σε κάποιον στέρεο τοίχο, σίγουρα όχι πάνω από το τζάκι ή κοντά σε πηγή θερμότητας και κατά προτίμηση κάπου χωρίς υπερβολικές δονήσεις.

548D_tmp


Από εκεί και πέρα, καλό θα ήταν να μη χρειάζεται να συνδέεις και να αποσυνδέεις συχνά καλώδια. Η τηλεόρασή σου, όπως προείπαμε, θα βρίσκεται πολύ κοντά στον τοίχο, κάτι που θα κάνει την υπό άλλες συνθήκες πανεύκολη αυτή διαδικασία πολύ πιο ζόρικη απ’ ό,τι φαντάζεσαι. Μιλώντας περί καλωδίων, θα πρέπει να δεις τι θα κάνεις και με αυτά που θα «φεύγουν» από την τηλεόραση. Αν δε δώσεις τη δέουσα προσοχή, το τελικό αποτέλεσμα θα καταστρέψει την αισθητική του χώρου σου -το τελευταίο που θες είναι καλώδια να φεύγουν προς πάσα κατεύθυνση. Ορισμένες τηλεοράσεις μάλιστα ενσωματώνουν λύσεις που καθιστούν το πρόβλημα παρελθόν (βλ. για παράδειγμα το Samsung One Connect Box & Cable). Α, και κάτι τελευταίο: βεβαιώσου ότι υπάρχει πρίζα κοντά.

Ό,τι ταιριάζει στον χώρο και τις ανάγκες σου

Όπως θα έχεις ήδη καταλάβει διαβάζοντας τα παραπάνω, το αν θα τοποθετήσεις την τηλεόρασή σου στον τοίχο χρησιμοποιώντας ειδική βάση ή όχι, εξαρτάται καθαρά από τα «θέλω» σου. Δες τι ταιριάζει καλύτερα στον χώρο σου, ανάλυσε τα υπέρ και τα κατά και πράξε αναλόγως. Αν προχωρήσεις με τη λύση του τοίχου, ζήτα βοήθεια από το κατάστημα αγοράς της τηλεόρασής σου για την επιλογή βάσης και τη διαδικασία εγκατάστασης. Σιγουρέψου ότι η θέση που θα επιλέξεις είναι ασφαλής για την τηλεόρασή σου (μακριά από τις ακτίνες του ηλίου και πηγές θερμότητας) και άνετη για ‘σένα και… καλή απόλαυση!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης