Μουντομπάσκετ 2019: Στον τελικό η Ισπανία - Στη δεύτερη παράταση «λύγισε» την Αυστραλία με 95-88

Μουντομπάσκετ 2019: Στον τελικό η Ισπανία - Στη δεύτερη παράταση «λύγισε» την Αυστραλία με 95-88

«Εφτάψυχοι» οι Ισπανοί αν και τα χρειάστηκαν κόντρα στους Αυστραλούς που δεν άντεξαν στην δεύτερη παράταση - Για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε τελικό Μουντομπάσκετ η Ισπανία - Ηγέτης για τους νικητές ο Μαρκ Γκασόλ με 33 πόντους - Συγκινητικός ο Μιλς με 32 πόντους για τα «καγκουρό» - Την Κυριακή ο τελικός

000_1K90QY
Στον δεύτερο τελικό της ιστορίας της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, θα αγωνιστεί η Ισπανία, μετά την κατάκτηση του τίτλου το 2006 απέναντι στην εθνική Ελλάδας στη Σαϊτάμα. Σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό που κρίθηκε στη 2η παράταση, 95-88, επί της Αυστραλίας, οι Ίβηρες μετά από ανατροπή, καθώς είχαν βρεθεί και στο -11 στην 3η περίοδο, αρνήθηκαν στα «καγκουρό» του απίστευτου Πάτι Μιλς (32π.) μία πρώτη συμμετοχή σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα δύο τρίποντα του Σέρχιο Γιουλ στη 2η παράταση που εκτόξευσαν τη διαφορά στο +7, 89-82, έστειλαν τη «Φούρια Ρόχα» στον καταληκτικό αγώνα της διοργάνωσης, την Κυριακή (15/9) στις 15:00, με στόχο το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση, απέναντι στη νικήτρια του δεύτερου χρονικά ημιτελικού ανάμεσα στην Αργεντινή-Γαλλία (15:00, ΕΡΤ Sports).

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 2006, Ισπανία, είχε ηγέτη τον Μαρκ Γκασόλ με 33 πόντους, ενώ 19 πόντους πρόσθεσε ο Ρίκι Ρούμπιο και 17 ο Σέρχιο Γιουλ. Οι Ίβηρες είχε επιστρέψει στην τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, αποκλείοντας στον προημιτελικό την Πολωνία με 90-78 και στην 3η παρουσία τους σε ημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, έφτασαν ξανά στον τελικό. Εκτός από το χρυσό μετάλλιο το 2006, οι Ίβηρες είχαν φτάσει μέχρι την τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το 1982.

Αν και σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η εθνική ανδρών της Αυστραλίας έχει τερματίσει 4 φορές στην 4η θέση (Ρίο ντε Τζανέιρο 2016, 2000 Σίδνεϊ, 1996 Ατλάντα και 1988 Σεούλ), σε Παγκόσμιο Κύπελλο, η 5η θέση είναι το καλύτερο πλασάρισμα που έχει πετύχει ποτέ. Τα «καγκουρό» κατέλαβαν μάλιστα δύο φορές την 5η θέση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Το 1994 στο Τορόντο και το 1982 στην Μπογκοτά. Στον προημιτελικό, τα «καγκουρό» απέκλεισαν με 82-70 την ευχάριστη έκπληξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Τσεχία, που στην παρθενική συμμετοχή της στη διοργάνωση θα διεκδικήσει την 5η θέση απέναντι στη Σερβία.

H απογοητευμένη Αυστραλία θα αντιμετωπίσει την ηττημένη του ημιτελικού Αργεντινή-Γαλλία, στις 11:00 το πρωί της Κυριακής (15/9), στον... άχαρο «μικρό» τελικό.

Τα δεκάλεπτα:
22-21, 32-37, 51-55, 71-71 (κ.α.), 80-80 (α' παρ.), 95-88 (β' παρ.).


Το live του αγώνα
Η Ισπανία ξεκίνησε δυνατά το ματς κάνοντας ένα γρήγορο 5-0 αλλά η Αυστραλία βρήκε λύσεις και τις επέτρεψε να ξεφύγει σε αυτή την πρώτη περίοδο με τον Ντελαβεντόβα να δείχνει σε πολύ καλή κατάσταση οι «Boomers» δείχνουν ικανοί για όλα.

Τρίποντο από αυτά που συνηθίζει ο Γιουλ στη λήξη της πρώτης περιόδου που βάζει μπροστά την Ισπανία με 22-21!

Κλείσιμο
Ο Μιλς βρίσκει ρυθμό και με δύο προσωπικές του εύστοχες προσπάθειες η Αυστραλία ξεφεύγει με 5 πόντους 6:15  πριν το τέλος του 2ου δεκαλέπτου. 27-22 το σκορ.

Τάιμ-άουτ για την Αυστραλία 3:47 πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου με το σκορ στο 32-26 υπέρ Αυστραλών.

Σκόρ ημιχρόνου 32-37. Στο +5 η Αυστραλία στο ημίχρονο με τον Πάτι Μίλς να την καθοδηγεί έχοντας πετύχει ήδη 11 πόντους από την άλλη οι Ισπανοί ισοσταθμίζουν τον ενθουσιασμό των Αυστραλών με την εμπειρία του Ρούμπιο, του Γιουλ και του Ρούντι και μένουν κοντά στο ματς παρ'ότι βρέθηκαν πίσω και με 8 πόντους σε κάποιο σημείο του δευτέρου δεκαλέπτου. 

Έναρξη της τρίτης περιόδου με με τρίποντο του Μιλς! Αλλά οι Ισπανοί κάνουν ένα γρήγορο σερί 5-0 και κάνουν το σκορ 40-37. 

Παρουσία και του Κόμπι Μπράιαντ στο γήπεδο, ο οποίος αποθεώθηκε από τον κόσμο λίγο νωρίτερα!

39-50 το σκορ υπέρ της Αυστραλίας και πρώτη φορά στο ματς διψήφια διαφορά πόντων. Νωρίτερα υπήρξε φοβερή φάση με τον Μαρκ Γκασόλ να πετυχαίνει αυτοκαλάθι στην προσπάθειά του να αλλοιώσει την προσπάθεια αντιπάλου. 

42-50 το σκορ με 2:43 να απομένουν για τη λήξη της τρίτης περιόδου. Οι Αυστραλοί κρατάνε το προβάδισμα αλλά έχουν μείνει χωρίς σκορ στα τελευταία λεπτά λόγω κακών επιλογών στην επίθεση αλλά και οι Ισπανοί από την πλευρά τους είναι πολλοί άστοχοι από την περιφέρεια σήμερα με 5/21 τρίποντα.

Έυστοχο τρίποντο από τον Σέρχιο Γιουλ φέρνει την Ισπανία στο -5 και ο προποντής της Αυστραλίας καλεί εσπευσμένα τάιμ-άουτ. 47-52 το σκορ 1:42 πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου.

Ο Άαρον Μπέινς έκανε μεγαλοπρεπή τάπα στο Ρίκι Ρούμπιο, ο οποίος είχε την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά στους τρεις πόντους και στην επόμενη φάση οι Ισπανοί έκαναν αντιαθλητικό φάουλ στέλνοντας τον Μιλς στη γραμμή των βολών για να γραψει το 49-55. Οι Ισπανοί έκλεψαν όμως τη μπάλα στην επαναφορά και με καλάθι του Ρούμπιο διαμόρφωσαν το 55-51 το οποίο είναι και το τελικό σκορ της τρίτης περιόδου.

Η τέταρτη περίοδος ξεκίνησε με ένα ζευγάρι εύστοχων βολών για κάθε ομάδα αφού Μιλς και Ρούμπιο ήταν αλάνθαστοι από τη γραμμή. 53-57 το σκορ υπέρ της Αυστραλίας.

Πολύ όμορφη φάση με τον Ίνγκλις να υψώνει τη μπάλα για τον Μπόγκουτ, ο οποίος την κάρφωσε στο καλάθι των Ισπανών και εν συνεχεία ήρθε ο Κέι με δίποντο για να δώσει ξανά προβάδισμα 8 πόντων στην Αυστραλία (53-61).

Η Ισπανία μείωσε στους 5 πόντους με τρίποντο του Μαρκ Γκασόλ αλλά  οι Αυστραλοί βρίσκουν λύσεις και κρατάνε διαφορά ασφαλείας. 58-65 το σκορ 5:07 πριν τη λήξη του αγώνα.

Σε απόσταση βολής η Ισπανία μετά από σερί 5-0 που ήρθε με τρίποντο του Ρίμπας και καλάθι δύο πόντων από τον Μαρκ Γκασόλ. 65-67 το σκορ 3:44 πριν το τέλος του ημιτελικού!

3/3 βολές από τον Πάτι Μιλς και η Αυστραλία ξανά στο  +5. 65-70 το σκορ 2:30 πριν το τέλος του αγώνα.

Η Ισπανία μείωσε στους τρεις πόντους και έχει και την κατοχή της μπάλας μετά το επιθετικό φάουλ του Άαρον Μπέινς στον Ρούμπιο. 

69-70 το σκορ από τον Γκασόλ και η κατοχή ξανά για την Ισπανία μετά από λάθος των Αυστραλών. Βρισκόμαμστε 1:11 πριν το τέλος του αγώνα.

28'' πριν το τέλος του αγώνα η Αυστραλία βρίσκεται έναν πόντο μπροστά και η κατοχή είναι για τους Ισπανούς μετά από λάθος του Μιλς, σε μία φάση που ίσως υπήρξε φάουλ στην άμυνα που έπαιξε ο Ρούντι Φερνάντεθ!
 
Βολές για την Ισπανία. Ο Μαρκ Γκασόλ ευστοχεί και στις δύο και η Ισπανία παίρνει το προβάδισμα με 8,7'' να απομένουν για τη λήξη του ματς. 71-70 το σκορ.

Τάιμ-άουτ για την Αυστραλία.

Ο Μιλς πήρε το φάουλ από τον Ρούντι Φερνάντεθ και οδηγείται στη γραμμή για δύο ελεύθερες βολές 4,7'' πριν το τέλος του αγώνα.

1/2 ο Μιλς, άστοχος για λίγο ο Ρούμπιο σε προσπάθεια πίσω από το κέντρο του γηπέδου με τη λήξη. 71-71 το τελικό σκορ και ο πρώτος ημιτελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου οδηγείται στην παράταση!

Ξεκίνησε η παράταση. Οι Ισπανοί πήραν γρήγορα προβάδισμα 5 πόντων αλλά οι Αυστραλοί απάντησαν με ένα δικό τους σερί 5-0 και το σκορ έγινε 76-76. 

Μαρκ Γκασόλ και Μιλς έχουν από 27 πόντους έκαστος, πραγματοποιόντας μυθική εμφάνιση για τις ομάδες τους. 

Λάθη επί λαθών και πολλές αλλαγές κατοχής και από τις δύο ομάδες. 40'' για το τέλος η μπάλα για την Αυστραλία 

Το σκορ είναι ισόπαλο (78-78) και 16,3'' πριν το τέλος η μπάλα είναι για την Αυστραλία μετά από άλλο ένα λάθος των Ισπανών. Τάιμ-άουτ τώρα στο ματς. 

2/2 βολές ο Μιλς που φτάνει τους 29 πόντους. 80-78 προηγούνται οι «Boomers» και με 14,2'' να απομένουν οι Ισπανοί έχουν καλέσει τάιμ-άουτ.

4,6'' ο Γκασόλ ισοφαρίζει με 2/2 βολές. Η αυστραλία δεν προλαβάινει να επιτεθεί με αξιώσεις οπότε θα έχουμε δεύτερη παράταση. Πραγματικό θρίλερ το ματς.

Η δεύτερη παράταση ξεκίνησε με την Αυστραλία να πετυχαίνει το πρώτο καλάθι αλλά οι Ισπανοί έκανα ένα σερί 7-0 και προηγούνται με 5 πόντους ενώ έχουν και την κατοχή της μπάλας.

Δύο λεπτά πριν το τέλος και της δεύτερης  παράτασης ο Γιουλ πετυχαίνει τρίποντο και στέλνει τη διαφορά στους 8 πόντους υπέρ των Ισπανών για πρώτη φορά στο ματς. Η «ρόχα» αγκαλιάζει την πρόκριση στον τελικό.

Οι Ισπανοί δεν κάνουν επίθεση στα τελευταία δευτερόλεπτα. Το τελικό σκορ είναι 95-88 και η «φούρια ρόχα» θα είναι στον τελικό της Κυριακής διεκδικώντας το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της μετά από εκείνο το 2006 κόντρα στην Εθνική μας ομάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης