Η Δώρα Γκουντούρα, πρωταθλήτρια ξιφασκίας, προχωρά ασταμάτητα προς την κορυφή και μιλάει για το «ταξίδι» του πρωταθλητισμού

Η Δώρα Γκουντούρα, πρωταθλήτρια ξιφασκίας, προχωρά ασταμάτητα προς την κορυφή και μιλάει για το «ταξίδι» του πρωταθλητισμού

Η ξιφομάχος που έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας στους Έλληνες και τους λάτρεις του αθλητισμού, μας μίλησε για τη ζωή της και τη μέχρι τώρα πορεία της στο απαιτητικό «ταξίδι» του πρωταθλητισμού και της ξιφασκίας.

Dora_efood

Sponsored content

Είναι 25 ετών και βρίσκεται στην 4η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης στο αγώνισμα της Σπάθης, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ενώ έχει κατακτήσει και δύο χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Βουδαπέστη 2019, Μιλάνο 2023).

Κλείσιμο

Έχοντας ξεκινήσει την ξιφασκία από 12ετών, μας εξομολογείται πως υπάρχουν εναλλαγές και διακυμάνσεις συναισθημάτων και σκέψεων για το άθλημα. Κάθε φάση της διαδρομής είναι μοναδική και διαφορετική και πάντα προσφέρει κάτι καινούργιο, σίγουρα όμως ο ενθουσιασμός της όταν αγγίζει τη σπάθη παραμένει ακριβώς ο ίδιος, όσα χρόνια και αν περάσουν. Οι στόχοι της με τα χρόνια μεγάλωσαν και έχουν ενσωματώσει τις εμπειρίες και τις προσλαμβάνουσες από τις μεγάλες διοργανώσεις, στις οποίες συμμετέχει τόσα χρόνια. Όπως επισημαίνει η ίδια «Το να είσαι αθλητής σε υψηλό επίπεδο απαιτεί πολλές θυσίες και στερήσεις, ωστόσο ο ενθουσιασμός και η αγάπη για την ξιφασκία είναι η κινητήριος δύναμη για να συνεχίζω και να θέλω να εξελίσσομαι συνεχώς, κατακτώντας αυτά που ακόμη δεν έχω καταφέρει».


Η Δώρα είναι αδιαμφισβήτητα μία αθλήτρια που ξεχωρίζει για την πυγμή και το δυναμισμό της. Όπως αναφέρει η ίδια, παρά την έκθεσή της ως δημόσιο πρόσωπο και παρά την έντονη πίεση και πειθαρχία που της έχει ασκήσει ο πρωταθλητισμός, είναι ακριβώς το ίδιο άτομο που ήταν πάντοτε. Τα χαρακτηριστικά και η προσωπικότητα που βγάζει την ώρα του αγώνα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον πραγματικό της χαρακτήρα. Τα στοιχεία εκείνα που την καθορίζουν ως την αθλήτρια που έχει γίνει, βρίσκουν εφαρμογή και στην υπόλοιπη ζωή της. Ο δυναμισμός στον αγώνα καθρεφτίζεται και στο να είσαι δυναμικός στην κοινωνική σου ζωή διεκδικώντας με κάθε τρόπο αυτό που ονειρεύεσαι και σου αξίζει. Όλα τα χαρακτηριστικά που αποκτώνται με την πάροδο του χρόνου και την ηλικιακή ωρίμανση μέσα από την προσωπική ζωή, παίρνουν τη θέση τους και στο αγωνιστικό πλάνο με τη βοήθεια του προπονητή, της οικογένειας ακόμα και της ίδιας της κοινωνίας με τα ερεθίσματα της. Είναι δύο κόσμοι αλληλένδετοι. Η μόνη διαφοροποίηση είναι τα στοιχεία που μπορεί κανείς να ανακαλύψει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, τα οποία συνήθως δεν τα βλέπει στην καθημερινή του ζωή. Αυτό είναι όμως και η μοναδικότητα του αθλητισμού.


Θα μπορούσε να πει κανείς πως η ξιφασκία είναι ένα παιχνίδι μυαλού με την στρατηγική να είναι το κλειδί μέσα στον αγώνα για την Δώρα. Η στρατηγική σε συνδυασμό με το πλάνο που έχει καταστρωθεί από εκείνη και τον προπονητή της είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται ένας αθλητής για να φέρει τη νίκη, κατά την προσωπική της άποψη. Η μοναδικότητα του κάθε αγώνα βέβαια χρήζει την άμεση αλλαγή αυτών των πλάνων όπου εκεί παίρνει τα ηνία ο αυτοσχεδιασμός και η ικανότητα του να προσαρμόζεται κανείς εύκολα στις εκάστοτε συνθήκες. Συνοψίζοντας, η Δώρα καταλήγει στο ότι ο αυτοσχεδιασμός είναι η απαραίτητη εξαίρεση και η στρατηγική και το πλάνο είναι ο κανόνας.


Πολλοί έχουν την εντύπωση πως η ξιφασκία είναι ένα μοναχικό άθλημα καθ’ ότι ατομικό. Η Δώρα έρχεται να καταρρίψει αυτή την εντύπωση αφού η ομάδα που υπάρχει από πίσω είναι η «οικογένεια» της. Ο προπονητής της, Θανάσης Δελενίκας, με τον οποίο μάλιστα ξεκίνησε μαζί από την πρώτη κιόλας ημέρα, οι φίλοι και οι συναθλητές της είναι παράγοντες που έχουν σημαντικό βαθμό συμμετοχής σε κάθε μετάλλιο, σε κάθε επιτυχία. Όπως αναφέρει η ίδια, νιώθει τυχερή που έχει τη συνεχή ψυχολογική στήριξη από τους δικούς της ανθρώπους αλλά και την επαγγελματική από επιστήμονες όπως ο Διατροφολόγος της, ο Ψυχολόγος της και ο Φυσιοθεραπευτής της στους οποίους οφείλει μεγάλο μερίδιο από τις επιτυχίες της. Αυτή η ομάδα ανθρώπων ήταν πάντα εκεί στις δύσκολες στιγμές, κρατώντας τη δυνατή και παρέχοντας της την στήριξη που χρειάζεται για να συνεχίσει να παλεύει για τους στόχους και τις διακρίσεις της.

Η Δώρα βλέπει τα πράγματα με φρέσκια ματιά, υποστηρίζοντας πως ο πρωταθλητισμός δεν έχει ουσιαστική διαφορά από τη ζωή ενός μη αθλητή. Κάθε επάγγελμα έχει στόχους που απαιτούν προσπάθεια και καθένας δίνει το δικό του «αγώνα» για να τους κατακτήσει. Από πολύ μικρή αντιλήφθηκε ότι η επίτευξη του όποιου στόχου προϋποθέτει και την θυσία κάποιων πραγμάτων που αφήνεις πίσω. Σίγουρα η ίδια έχει αφήσει πίσω πολλές στιγμές με φίλους, ταξίδια, στιγμές χαλάρωσης, όμως μεγαλώνοντας συνειδητοποίησε ότι είναι πράγματα που δεν χάνονται πραγματικά, ειδικά με τους ανθρώπους που έχει επιλέξει να έχει γύρω της. Οι πολύ κοντινοί της άνθρωποι κατανοούν πλήρως τις ανάγκες της ως αθλήτρια, κάτι που κάνει την καθημερινότητά της πιο εύκολη.


Ο αθλητισμός και συγκεκριμένα ο πρωταθλητισμός, στις μέρες μας, έχει ανάγκη από στήριξη και ενίσχυση για να δώσουν «δύναμη» στον αθλητή να αναπτύξει τις δεξιότητές του και να ανελιχθεί στα αγωνίσματα. Αυτόν τον ρόλο αναλαμβάνουν οι χορηγοί, οι οποίοι στηρίζουν τους αθλητές όχι μόνο οικονομικά, για να πετύχουν το όνειρό τους, αλλά και ψυχολογικά. Ιδιαίτερα στον πρωταθλητισμό και ειδικά σε αθλήματα όπως αυτό της ξιφασκίας είναι σημαντικό να νιώθει ο αγωνιζόμενος ότι κάποιος είναι δίπλα σου και στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια σου. Αυτή είναι και η σχέση που έχει η Δώρα με τους ανθρώπους του efood, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλήρως τον ρόλο τους και προσπαθούν να ενισχύσουν με κάθε τρόπο την προσπάθειά της μέσω του προγράμματος Unstoppables. Η ίδια πιστεύει ακράδαντα πως με τη στήριξη εταιρειών, όπως του efood, που έχουν τη θέληση και τη διάθεση να βοηθήσουν ουσιαστικά, δίνεται η δυνατότητα στους αθλητές να διεκδικούν τα όνειρα τους στο πιο υψηλό επίπεδο του κόσμου.


Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι εταιρείες που θέλουν να συμβάλουν στον αθλητισμό και να στηρίξουν ολοένα και περισσότερους Έλληνες αθλητές, ακόμα παραμένουν λίγες σε σχέση με τον αριθμό των αθλητών στο σύνολό τους. Τα social media και η ραγδαία ανάπτυξή τους έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι παραχωρούν άμεσο «βήμα» στους αθλητές να παρουσιάσουν την προσωπικότητα τους και το άθλημα τους στο ευρύ κοινό. Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες έχουν έρθει πιο κοντά στους αθλητές προχωρώντας σε χορηγική συνεργασία. Αυτό είναι μια παγκόσμια τάση η οποία πέρα από την προφανή βοήθεια στους αθλητές, έχει οδηγήσει και στην προβολή των αθλημάτων που είναι λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, προκαλώντας το ενδιαφέρον νέων παιδιών να τα γνωρίσουν και πιθανόν να αποτελέσουν την επόμενη αθλητική γενιά.


Για το 2024 η Δώρα αισθάνεται έτοιμη, έχοντας προετοιμαστεί πολύ καλά για τις επερχόμενες διοργανώσεις ενώ αναμένει να οριστικοποιηθεί η πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παρά την άψογη προετοιμασία αναφέρει πως πάντοτε έχει το αίσθημα ότι μπορεί να κάνει ένα βήμα παραπάνω και αυτό της δίνει δύναμη και ψυχικό απόθεμα για να καταβάλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Με ταπεινότητα και στοχοπροσήλωση συνεχίζει την προσπάθεια για την πρόκριση στο Παρίσι ενώ πιστεύει ότι όλα θα πάνε καλά και το καλοκαίρι θα βρίσκεται στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου. Βέβαια, ακόμη και αν κάτι δεν πάει όπως τα περιμένει, θα είναι πάντοτε περήφανη για το «ταξίδι» και την προσπάθεια που έχει καταβάλει και που δεν μετριέται απαραίτητα με μετάλλια και προκρίσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης